Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące zanieczyszczenia chipsów olejem termalnym. Producent Intersnack Poland poinformował o wycofaniu określonych partii chipsów.
Powodem jest niebezpieczny dla zdrowia sztuczny aromat dodawany do przekąski.
Dziecko zjadło chipsa tortilla zawierające duże stężenie związku występującego w papryczkach chili.
Który produkt wycofano?
Piątek, 11 sierpnia przyniósł wiele zaskakujących informacji. Autokar z dziećmi uderzył w auta na S3, trzy osoby trafiły do szpitala. 14-letnia raperka Lil Tay jednak żyje i wydała oświadczenie, a Król Karol III odznaczył członków rodziny królewskiej.
Co to za substancja i dlaczego jest niebezpieczna?
"Mogą stanowić zagrożenie".
- Zagrożenie dla zdrowia konsumenta - czytamy w komunikacie GIS.
Konsekwencje nowego trendu pokazała jedna z użytkowniczek aplikacji.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Z powodu stwierdzenia wysokiej zawartości alakaloidów tropanowych wycofano określone partie chipsów kukurydzianych. O jakie produkty dokładnie chodzi? Dlaczego są niebezpieczne?
Wiele dzieci uwielbia niezdrowe przekąski i kocha podjadać chipsy. Dobrym rozwiązaniem jest wówczas samodzielne przygotowanie ich z pociechami. Fakt, że nie jest to trudne, w Dzień Dobry TVN udowodniły uczestniczki ostatniej edycji programu "MasterChef Junior", Jagoda Łaganowska i Lena Świętońska.
Domowe chipsy z warzyw są zdrowe i dietetyczne, dlatego stanowią świetną przekąskę na jesienne, filmowe wieczory. Dodatkowo te przygotowane z buraków, dyni czy marchwi dostarczają cennych witamin i minerałów, które powinniśmy uzupełniać szczególnie w sezonie grypowym. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić chipsy z warzyw.
Domowe chipsy można zrobić w niezwykle łatwy sposób. Pomysły na to, jak je przyrządzić z różnych składników, zwykle są do siebie bardzo podobne. Aby zrobić chipsy, można skorzystać nie tylko z patelni, lecz także z piekarnika, a nawet mikrofali. Sprawdź proste przepisy.
Od 2 kwietnia, zgodnie z nowymi przepisami wprowadzonymi przez Komisję Europejską, ze sklepów, także w Polsce, znikną produkty bogate w tłuszcze trans. W praktyce oznacza to, że nie kupimy już chipsów, margaryny czy gotowych sosów. Czemu mają służyć te zmiany?
Coraz głośniejsze są próby odbierania rodzicom czy dziadkom otyłych dzieci. Nie wszystkie kończą się dobrze. W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Agnieszka Piskała dietetyczka, która pracuje z otyłymi dziećmi. Jak odchudzić dzieci w dobie chipsów, parówek i wszędobylskich słodyczy?
Jeśli w ostatniej chwili nie masz czym poczęstować gości, a organizujesz w domu prywatkę - skorzystaj z naszych propozycji: krewetki z chipsami z glonów nori, piekielne skrzydełka, sałatka z pikli, twisty.
Lalki , które nie mają włosów - na taki pomysł wpadli Amerykanie. Dziewczynkom po chemioterapii pomagają skorygować rzeczywistość. Jak psychologom podoba się ten pomysł i czy zabawki mogą mieć terapeutyczny wpływ na dzieci? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN, psycholog dziecięcy dr Aleksandra Piotrowska.
Piekarnik, oliwa, sól, odrobina cukru i jarmuż, i... mamy chipsy jarmużowe. O tym, co jeszcze można zrobić z jarmużu i jak się go przygotowuje - opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey, nasz niestrudzony poszukiwacz smaków. Czy to prawda, że jarmuż jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka i wykorzystywany jest w kosmetyce? Jakie składniki odżywcze zawiera jarmuż?
Z danych Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że liczba zachorowań na raka w Polsce wzrosła ponad dwukrotnie. Jaka zachodzi relacja pomiędzy nowotworem a naszą dietą? Jaki wpływ mają na nasze zdrowie chipsy, frytki, sól, parówki i spleśniałe warzywa? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN, opowiedziała dietetyczka Anna Jelonek.
Tym razem Macieja Szaciłło zainspirował kolor żółty. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował wegetariańskie potrawy - chipsy z dyni, duszonią dynię, sernik cytrynowy, zupę z kukurydzy. Smacznego! Skorzystajcie z naszych przepisów.
Są chrupiące, słodkie i cieniuteńkie, koloru karmelkowego, prawie przezroczyste. Alternatywa dla tłustych i niezdrowych chipsów. Andruty kaliskie zostały wpisane do rejestru Unii Europejskiej, jako produkt pod znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Jak się je wytwarza, w studiu Dzień Dobry TVN, zdradziła producentka andrutów Bogna Marczak. Towarzyszył jej Maciej Nowak. Ile andruty mają lat?
Dlaczego nie umiemy poprzestać na jednym chipsie czy jednej kostce czekolady? Dlaczego nie znamy umiaru? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Anna Jelonek.
Tylko u nas zobaczycie, jak Maciej Szaciłło rozwałkowuje pączusia z ciemnej masy! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował zupę ze słodkich ziemniaków, orzechowe dukkah, chipsy z pietruszki, kokosową tartę bez pieczenia i krem z nerkowców z polewą czekoladową. Dlaczego warto jeść orzechy? Skorzystajcie z przepisów Macieja!