Sylwestrowe last minute. Kiedy nie masz co podać...

Jeśli w ostatniej chwili nie masz czym poczęstować gości, a organizujesz w domu prywatkę - skorzystaj z naszych propozycji: krewetki z chipsami z glonów nori, piekielne skrzydełka, sałatka z pikli, twisty.

Krewetki z chipsami z glonów nori

Składniki:

2 szczypty proszku do pieczenia

małe patyczki do szaszłyków

500 g krewetek surowych

ostra papryka w proszku

150 g mąki pszennej

4 płaty glonów nori

1 papryczka chilli

olej do smażenia

100 ml mleka

sól i pieprz

5-6 cytryn

1 jajko

Sposób przygotowania:

Krewetki obrać i zamarynować w posiekanej papryczce chilli, w soli, w pieprzu i soku wyciśniętym z jednej cytryny. Następnie nabić po dwie sztuki na patyczek do szaszłyków razem z małymi kawałkami cytryny. Przed podaniem przesmażyć przez chwilę na patelni z rozgrzanym masłem.

Chipsy z nori

Mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli dokładnie wymieszać. Glony pokroić nożyczkami na kwadraty 3x3 cm. Kawałki glonów zanurzyć w cieście i smażyć przez chwilę w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie osuszyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać z szaszłykami z krewetek.

Piekielne skrzydełka

Składniki:

1 łyżeczka pieprzy kajeńskiego

1 kg skrzydełek z kurczaka

5-6 kromek świeżego chleba

2 łyżeczki ostrej papryki

1 litr oleju do smażenia

200 ml mleka

sól i pieprz

1 jajko

Sposób przygotowania:

Skrzydełka przekroić w stawie na połowę. Następnie ugotować przez 40 minut w wodzie. Osuszyć i schłodzić. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i pieprzem kajenskim. Mleko wymieszać z jajkiem. Z chleba odkroić skórki, miąższ rozdrobnić aby powstała bułka tarta. W garnku rozgrzać olej, skrzydełka zanurzać w mleku z jajkiem, następnie w bułce i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu osuszyć na ręczniku papierowym.

Sałatka z pikli

Składniki:

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 słoiczek suszonych pomidorów

1 słoik ogórków piklowanych

1 słoik grillowanej papryki

1 słoiczek czarnych oliwek

1 mały słoiczek kaparów

2 ciabaty do podania

1 puszka kukurydzy

oliwa z oliwek

natka pietruszki

2 łyżki miodu

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki odsączyć z zalewy. Pomidory, grillowaną paprykę, ogórki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z pozostałymi składnikami. Przyprawić solą i pieprzem. Ciabaty pokroić na kromki i opiec w piekarniku.

Twisty

Składniki:

1 op. ciasta francuskiego (500 g)

200 g orzechów włoskich

3-4 łyżki miodu

100 g rodzynek

2 jajka

Składniki:

Rodzynki namoczyć w mocnej herbacie na 1 godzinę. Orzechy włoskie posiekać drobno, wymieszać z odsączonymi rodzynkami i miodem. Jedno jajko roztrzepać, wymieszać z pozostałymi składnikami farszu. Ciasto rozwałkować, posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Farsz wyłożyć na całą powierzchnię ciasta. Zwinąć w roladę i ostrym nożem pokroić na 1 cm kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 10-12 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości