Krewetki z chipsami z glonów nori
Składniki:
2 szczypty proszku do pieczenia
małe patyczki do szaszłyków
500 g krewetek surowych
ostra papryka w proszku
150 g mąki pszennej
4 płaty glonów nori
1 papryczka chilli
olej do smażenia
100 ml mleka
sól i pieprz
5-6 cytryn
1 jajko
Sposób przygotowania:
Krewetki obrać i zamarynować w posiekanej papryczce chilli, w soli, w pieprzu i soku wyciśniętym z jednej cytryny. Następnie nabić po dwie sztuki na patyczek do szaszłyków razem z małymi kawałkami cytryny. Przed podaniem przesmażyć przez chwilę na patelni z rozgrzanym masłem.
Chipsy z nori
Mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli dokładnie wymieszać. Glony pokroić nożyczkami na kwadraty 3x3 cm. Kawałki glonów zanurzyć w cieście i smażyć przez chwilę w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie osuszyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać z szaszłykami z krewetek.
Piekielne skrzydełka
Składniki:
1 łyżeczka pieprzy kajeńskiego
1 kg skrzydełek z kurczaka
5-6 kromek świeżego chleba
2 łyżeczki ostrej papryki
1 litr oleju do smażenia
200 ml mleka
sól i pieprz
1 jajko
Sposób przygotowania:
Skrzydełka przekroić w stawie na połowę. Następnie ugotować przez 40 minut w wodzie. Osuszyć i schłodzić. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i pieprzem kajenskim. Mleko wymieszać z jajkiem. Z chleba odkroić skórki, miąższ rozdrobnić aby powstała bułka tarta. W garnku rozgrzać olej, skrzydełka zanurzać w mleku z jajkiem, następnie w bułce i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu osuszyć na ręczniku papierowym.
Sałatka z pikli
Składniki:
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 słoiczek suszonych pomidorów
1 słoik ogórków piklowanych
1 słoik grillowanej papryki
1 słoiczek czarnych oliwek
1 mały słoiczek kaparów
2 ciabaty do podania
1 puszka kukurydzy
oliwa z oliwek
natka pietruszki
2 łyżki miodu
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki odsączyć z zalewy. Pomidory, grillowaną paprykę, ogórki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z pozostałymi składnikami. Przyprawić solą i pieprzem. Ciabaty pokroić na kromki i opiec w piekarniku.
Twisty
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego (500 g)
200 g orzechów włoskich
3-4 łyżki miodu
100 g rodzynek
2 jajka
Składniki:
Rodzynki namoczyć w mocnej herbacie na 1 godzinę. Orzechy włoskie posiekać drobno, wymieszać z odsączonymi rodzynkami i miodem. Jedno jajko roztrzepać, wymieszać z pozostałymi składnikami farszu. Ciasto rozwałkować, posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Farsz wyłożyć na całą powierzchnię ciasta. Zwinąć w roladę i ostrym nożem pokroić na 1 cm kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 10-12 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN