Kuchnia w kolorze żółtym. Sernik i chipsy z dyni

Tym razem Macieja Szaciłło zainspirował kolor żółty. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował wegetariańskie potrawy - chipsy z dyni, duszonią dynię, sernik cytrynowy, zupę z kukurydzy. Smacznego! Skorzystajcie z naszych przepisów.

CHIPSY Z DYNI Z SOSEM Z GRILLOWANEJ PAPRYKI

Składniki:

dynia hokkaido

oliwa z oliwek

ostra papryka w proszku

tymianek

skórka z cytryny

sól kamienna

sos paprykowy:

Skałdniki:

papryka czerwona

oliwa z oliwek

czosnek

czarnuszka

kmin rzymski

sól

pieprz

sok z cytryny

bazylia świeża

Przygotowanie:

Dynię obieramy i kroimy na dwumilimetrowe chipsy. Polewamy oliwą i obtaczamy w przyprawach, solimy. Pieczemy w piekarniku w temp. 150 st. z termoobiegiem, aż staną się złoto-brązowe i chrupkie. Paprykę kroimy w paski, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami, solimy. Główkę czosnku przecinamy na pół i pieczemy razem z papryką. Upieczoną paprykę i czosnek blendujemy na jednolity krem. Solimy, pieprzymy, dodajemy sok z cytryny. Podajemy z chipsami i bazylią.

DUSZONA DYNIA Z GOMASIO

Składniki:

500 g dyni hokkaido

1 czerwona papryka

2 łyżki masła

1 szklanka wody

gomasio:

Składniki:

0,25 szklaki sezamu

0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Dynię i paprykę dusimy z masłem i wodą pod pokrywką. Po około 20 minutach warzywa powinny być miękkie. Sezam prażymy na suchej patelni z solą na złoty kolor. Całość mielimy w moździerzu, młynku do kawy, lub małym blenderze na gruby proszek. Dynię podajemy z gomasio.

SERNIK CYTRYNOWY

Składniki:

200 g słonecznika

200 g rodzynków

300 g nerkowców

3 łyżki oleju kokosowego

sok z 1,5 cytryny

skórka z 1 cytryny

miód lub syrop z agawy

mango

Przygotowanie:

Mielimy w blenderze słonecznik i po chwili dodajemy rodzynki. Całość po zmiksowaniu powinna przypominać kruszonkę. Formę do tortownicy smarujemy odrobiną oleju i wyklejamy spód masą słonecznikowo-rodzynkową. Nerkowce miksujemy z olejem kokosowym, dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny i miód. Na spodzie wykładamy masę "serową". Mango miksujemy na jednolity mus. Rozsmarowujemy cienką warstwę na cieście. Schładzamy min. 1 - 1,5 h w lodówce

ZUPA Z KUKURYDZY

Składniki:

olej kokosowy

kawałek imbiru wielkości kciuka

ostra papryczka

1 łyżeczka kurkumy

0,75 łyżeczki cynamonu

łyżeczka kminu rzymskiego

2 kukurydze

puszka mleka kokosowego

skórka otarta z limonki

sok z cytryny

sól i pieprz

pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Imbir ścieramy na drobnej tarce i podsmażamy na oleju kokosowym z pokrojoną ostrą papryczką, kurkumą, kminem rzymskim i cynamonem. Ziarenka kukurydzy obcinamy nożem z kolby i podsmażamy. Zalewamy wodą i mlekiem kokosowym. Gotujemy, aż kukurydza zmięknie. Dodajemy sól i pieprz i skórkę otartą z limonki. Blendujemy. Przybranie: pieczemy pomidorki koktajlowe w temp. 180 st. około 20 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości