Chipsy bekonowe znikają z półek?
To koniec bekonowych chipsów? Wszyscy fani przekąski będą musieli pogodzić się z faktem, że produkt ten będzie niedostępny na terenie Unii Europejskiej. Wszystko przez aromaty dymu wędzarnianego. Jak donoszą media, proces uzyskiwania go, znany jako piroliza, polega na oczyszczaniu dymu w celu usunięcia szkodliwych składników, takich jak smoła. Wówczas powstaje płynny dym, który można dodawać do żywności, aby ulepszyć jej smak.
Tymczasem Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) alarmuje: Aromaty dymu wędzarnianego powodują tzw. genotoksyczność. Substancja chemiczna nie tylko uszkadza materiał genetyczny, ale także może doprowadzić do nowotworów i powikłań zdrowotnych.
Nowe regulacje Unii Europejskie dotyczące żywności
W ciągu najbliższych dwóch lat Unia Europejska zamierza wyeliminować aż osiem sztucznych aromatów dymu. Blokadę tę zatwierdziło w zeszłym roku 27 państw członkowskich. Aromatów dymu nie znajdziemy więc nie tylko w chipsach, ale także w mięsach, serach, rybach czy sosach.
Chipsy bekonowe wycofane ze sprzedaży – konsumenci zawiedzeni
Wieści o zniknięciu chipsów bekonowych poruszyły internautów. Wielu miłośników przekąski nie mogło pogodzić się z odgórną decyzją UE.
- "Ich smak przypomina, że istnieje coś takiego jak mięso wieprzowe - a ludzie mają o nim zapomnieć. To zapewne sensowny powód. Równie sensowny jak 99 proc. przepisów unijnych", "Chyba trzeba wyjść z Unii, bo za chwilę nic nie zjemy", "Oscypki też polecą, bo są wędzone?", "A pieczone żeberka?" - czytamy w komentarzach na platformie X.
Okazuje się jednak, że fani chipsów mogą być spokojni. Informacja o zniknięciu produktu ze sklepów nie do końca jest prawdziwa. Unia Europejska faktycznie wycofuje szkodliwe aromaty z jedzenia. Ich stosowanie wymaga bowiem koncesji, a okres zezwoleń na ich używanie niebawem się kończy. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zwrócił się do Komisji Europejskiej o nieprzedłużanie koncesji na kolejne 10 lat. Jednak same chipsy bekonowe nie zostaną zakazane.
Producenci żywności będą natomiast zmuszeni do zastosowania się do nowych regulacji. Jak zauważa Konkret24, mają czas na to, by zacząć stosować alternatywne i bezpieczne sposoby na nadanie produktom wędzonego smaku.
Więcej przeczytasz na tvn24.pl
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Popularny produkt wycofany z sieci sklepów. Zawiera substancje rakotwórcze
- Popularne zupy wycofane ze sprzedaży. Istnieje poważne ryzyko zatrucia
- Poważne ostrzeżenie. Popularna sieć wycofała dwa produkty
Autor: Nastazja Bloch
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: 8vFanI/GettyImages