Duża sieć wycofuje ze sprzedaży popularną przekąskę. "Wysoki poziom akryloamidu"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy wirusy mogą zwalczyć bakterie?
Czy wirusy mogą zwalczyć bakterie?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed chipsami dostępnymi w jednej z dużych sieci handlowych. Stwierdzono w nich wysoki poziom szkodliwego akryloamidu. - Produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta - czytamy w komunikacie GIS.

GIS ostrzega przed chipsami

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie na temat jednego produktu, który jest dostępny w sieci sklepów Lidl. Wykryto w nim zbyt wysoką ilość akryloamidu. To związek, który powstaje podczas obróbki cieplnej pokarmów w wyniku reakcji pomiędzy aminokwasami i cukrami zawartymi w żywności.

Akryloamid jest substancją bardzo szkodliwą dla zdrowia. Produkty spożywcze, w których jego ilość jest zbyt duża, niekorzystnie wpływają na pracę serca, powodują miażdżycę oraz choroby wieńcowej. Duże ilości tego związku działają negatywnie także na układ nerwowy, a w najgorszym przypadku mogą powodować nawet nowotwór.

- W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta - przekazał Główny Inspektorat Sanitarny.

Sieć po otrzymaniu negatywnych wyników badań natychmiast zaczęła wycofywać produkt ze sprzedaży. Konsumenci, którzy zakupili towar, mogą go zwrócić w dowolnym Lidlu bez okazywania paragonu.

Jakie produkty zawierają akryloamid?

Najwięcej akryloamidu znajduje się w takich produktach jak: chipsy ziemniaczane, chrupki, ciasta i ciasteczka. Niewielką ilość akryloamidu ma również chleb oraz kawa. Znajduje się także w dymie papierosowym, dlatego wdychają go zarówno czynni, jak i bierni palacze.

Można go także spotkać w produktach chemicznych, m.in. farbach, lakierach, klejach i wielu innych wyrobach przemysłowych. Może przedostać się do płuc człowieka poprzez układ oddechowy.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Źródło: Twitter, Medonet

Źródło zdjęcia głównego: sasirin pamai/GettyImages

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana