Włoskie dania na czas postu. Doskonały smak bez wyrzeczeń [ZOBACZ WIDEO]

Włoskie dania na czas postu. Doskonały smak bez wyrzeczeń
Źródło: Dzień Dobry TVN
Postna kuchnia w wydaniu Matteo Brunettiego
Postna kuchnia w wydaniu Matteo Brunettiego
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Wielki Post to czas refleksji, umiaru i prostoty, ale nie nie musi wcale oznaczać rezygnacji ze smaku. Włoska kuchnia, pełna aromatycznych i pysznych składników, oferuje wiele postnych potraw, które zachwycają lekkością oraz głębią smaku. Przepisy na kilka z nich zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti.

Kucharz przyrządził kreatywną frittatę, ziołowego pieczonego bakłażana z migdałami, ziemniaczaną zapiekankę z brokułami i kalafiorem, a także rodzinne ciasto marchewkowe bez glutenu. Przepisy poniżej.

Kreatywna frittata

Kreatywna frittata
Kreatywna frittata
Kreatywna frittata
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1/2 cebuli,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • gałązka selera naciowego,
  • włoska mortadela,
  • 150 g ricotty,
  • mandarynka,
  • koperek świeży,
  • sól, pieprz, oliwa.

Przygotowanie:

Na początku zrób sofritto na oliwie, z posiekaną cebulą i drobno posiekaną gałązką selera naciowego. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa się zeszklą i nabiorą aromatu. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, a potem mieszaj i smaż jeszcze przez chwilę, aż pasta delikatnie się skarmelizuje. W osobnej misce rozbij jajka, dopraw solą i pieprzem, a następnie wlej je na patelnię do warzyw.

Smaż na wolnym ogniu, delikatnie mieszając. Gdy jajka będą w połowie ścięte, przykryj patelnię pokrywką, aby cała frittata równomiernie się ścięła. Po kilku minutach zdejmij pokrywkę, a później delikatnie przełóż frittatę na talerz. Dekoruj ricottą, mortadellą , kawałkami mandarynki i posiekanym koperkiem.

Ziołowy pieczony bakłażan z migdałami

Ziołowy pieczony bakłażan z migdałami
Ziołowy pieczony bakłażan z migdałami
Ziołowy pieczony bakłażan z migdałami
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • garść świeżego tymianku,
  • 4 ząbki świeżego czosnku,
  • łyżka miodu,
  • garść migdałów,
  • garść świeżej mięty,
  • 2 garście sera parmigiano,
  • 2 garście oliwek,
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Przekrój bakłażany wzdłuż na dwie części. Następnie ostrym i długim nożem zrób na każdej z połówek dość głębokie nacięcia - w jedną i drugą stronę, tak, aby na powierzchni bakłażana powstała kratka. Mocno przypraw bakłażany solą i pieprzem. Posyp też świeżym tymiankiem, drobno posiekanym czosnkiem i oliwkami, a potem dodaj miód i oliwę. Rozsmaruj te składniki tak, aby dostały się także do nacięć. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wybierz program: pieczenie od góry z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bakłażany, każdą połowę miękką, doprawioną stroną do góry. Piecz przez 20–25 minut. Wyciągnij z piekarnika, posyp grubo posiekanymi migdałami, a potem udekoruj świeżymi liśćmi mięty i sporą ilością startego sera parmigiano.

Ziemniaczana zapiekanka z brokułami i kalafiorem

Ziemniaczana zapiekanka z brokułami i kalafiorem
Ziemniaczana zapiekanka z brokułami i kalafiorem
Ziemniaczana zapiekanka z brokułami i kalafiorem
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 750 g ziemniaków,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • 100 g parmigiano,
  • 100 g sera cheddar,
  • łyżka kurkumy,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • cytryna,
  • świeża mięta,
  • 100 g masła,
  • 100 g mleka 3,2%,
  • sól, pieprz, oliwa.

Przygotowanie:

Obierz i ugotuj ziemniaki, aż będą miękkie. Zrób z nich puree. Potem dodaj całe masło, mleko, kurkumę, słodką paprykę i przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość tak, aby było kremowe. W tej samej wodzie ugotuj przez około 5-7 minut różyczki brokuła i kalafiora. Później odcedź i przypraw je solą oraz pieprzem. Dodaj purée do brytfanki, połóż na nim różyczki brokuła i kalafiora, a potem posyp startym parmezanem i cheddarem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się przyrumieni. Wyciągnij i zetrzyj na potrawę skórkę z cytryny i udekoruj miętą.

Rodzinne ciasto marchewkowe bez glutenu

Rodzinne ciasto marchewkowe bez glutenu
Rodzinne ciasto marchewkowe bez glutenu
Rodzinne ciasto marchewkowe bez glutenu
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 400 g marchewki obranej,
  • 130 g oleju roślinnego,
  • 250 g mąki migdałowej,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej lub ryżowej czy kukurydzianej,
  • 200 g cukru,
  • 16 g proszku do pieczenia bezglutenowego,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 3 jajka,
  • wanilia (do smaku),
  • pomarańcza,
  • masło bez laktozy i bułka tarta bezglutenowa do tortownicy,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Oczyść i pokrój marchewki, a następnie zmiksuj je dokładnie z olejem roślinnym oraz sokiem z pomarańczy. Powstanie aksamitna, pomarańczowa masa, pachnąca słońcem. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta, niczym wiosenne obłoczki. To kluczowy krok, który wpływa na lekkość ciasta. Połącz delikatnie masę marchewkową z ubitymi jajkami, starając się nie utracić puszystości. Liczy się lekka ręka i cierpliwość. Dodaj wanilię, skórkę startą z pomarańczy oraz wszystkie suche składniki: mąkę migdałową, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Mieszaj powoli, ale dokładnie, aż składniki się połączą. Przelej ciasto do formy (22/24 cm), uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) na najniższym poziomie przez 50–55 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Będzie bardzo wilgotne, ale po odpoczynku zyska na spoistości i głębi smaku. Gdy ciasto ostygnie, posyp je delikatnie cukrem pudrem. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości