Wielki Post to czas refleksji, umiaru i prostoty, ale nie nie musi wcale oznaczać rezygnacji ze smaku. Włoska kuchnia, pełna aromatycznych i pysznych składników, oferuje wiele postnych potraw, które zachwycają lekkością oraz głębią smaku. Przepisy na kilka z nich zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti.
Kucharz przyrządził kreatywną frittatę, ziołowego pieczonego bakłażana z migdałami, ziemniaczaną zapiekankę z brokułami i kalafiorem, a także rodzinne ciasto marchewkowe bez glutenu. Przepisy poniżej.
Kreatywna frittata
Składniki:
- 5 jajek,
- 1/2 cebuli,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- gałązka selera naciowego,
- włoska mortadela,
- 150 g ricotty,
- mandarynka,
- koperek świeży,
- sól, pieprz, oliwa.
Przygotowanie:
Na początku zrób sofritto na oliwie, z posiekaną cebulą i drobno posiekaną gałązką selera naciowego. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa się zeszklą i nabiorą aromatu. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, a potem mieszaj i smaż jeszcze przez chwilę, aż pasta delikatnie się skarmelizuje. W osobnej misce rozbij jajka, dopraw solą i pieprzem, a następnie wlej je na patelnię do warzyw.
Smaż na wolnym ogniu, delikatnie mieszając. Gdy jajka będą w połowie ścięte, przykryj patelnię pokrywką, aby cała frittata równomiernie się ścięła. Po kilku minutach zdejmij pokrywkę, a później delikatnie przełóż frittatę na talerz. Dekoruj ricottą, mortadellą , kawałkami mandarynki i posiekanym koperkiem.
Ziołowy pieczony bakłażan z migdałami
Składniki:
- 2 bakłażany,
- garść świeżego tymianku,
- 4 ząbki świeżego czosnku,
- łyżka miodu,
- garść migdałów,
- garść świeżej mięty,
- 2 garście sera parmigiano,
- 2 garście oliwek,
- oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Przekrój bakłażany wzdłuż na dwie części. Następnie ostrym i długim nożem zrób na każdej z połówek dość głębokie nacięcia - w jedną i drugą stronę, tak, aby na powierzchni bakłażana powstała kratka. Mocno przypraw bakłażany solą i pieprzem. Posyp też świeżym tymiankiem, drobno posiekanym czosnkiem i oliwkami, a potem dodaj miód i oliwę. Rozsmaruj te składniki tak, aby dostały się także do nacięć. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wybierz program: pieczenie od góry z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bakłażany, każdą połowę miękką, doprawioną stroną do góry. Piecz przez 20–25 minut. Wyciągnij z piekarnika, posyp grubo posiekanymi migdałami, a potem udekoruj świeżymi liśćmi mięty i sporą ilością startego sera parmigiano.
Ziemniaczana zapiekanka z brokułami i kalafiorem
Składniki:
- 750 g ziemniaków,
- brokuł,
- kalafior,
- 100 g parmigiano,
- 100 g sera cheddar,
- łyżka kurkumy,
- łyżka słodkiej papryki,
- cytryna,
- świeża mięta,
- 100 g masła,
- 100 g mleka 3,2%,
- sól, pieprz, oliwa.
Przygotowanie:
Obierz i ugotuj ziemniaki, aż będą miękkie. Zrób z nich puree. Potem dodaj całe masło, mleko, kurkumę, słodką paprykę i przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość tak, aby było kremowe. W tej samej wodzie ugotuj przez około 5-7 minut różyczki brokuła i kalafiora. Później odcedź i przypraw je solą oraz pieprzem. Dodaj purée do brytfanki, połóż na nim różyczki brokuła i kalafiora, a potem posyp startym parmezanem i cheddarem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się przyrumieni. Wyciągnij i zetrzyj na potrawę skórkę z cytryny i udekoruj miętą.
Rodzinne ciasto marchewkowe bez glutenu
Składniki:
- 400 g marchewki obranej,
- 130 g oleju roślinnego,
- 250 g mąki migdałowej,
- 50 g skrobi ziemniaczanej lub ryżowej czy kukurydzianej,
- 200 g cukru,
- 16 g proszku do pieczenia bezglutenowego,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 3 jajka,
- wanilia (do smaku),
- pomarańcza,
- masło bez laktozy i bułka tarta bezglutenowa do tortownicy,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Oczyść i pokrój marchewki, a następnie zmiksuj je dokładnie z olejem roślinnym oraz sokiem z pomarańczy. Powstanie aksamitna, pomarańczowa masa, pachnąca słońcem. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta, niczym wiosenne obłoczki. To kluczowy krok, który wpływa na lekkość ciasta. Połącz delikatnie masę marchewkową z ubitymi jajkami, starając się nie utracić puszystości. Liczy się lekka ręka i cierpliwość. Dodaj wanilię, skórkę startą z pomarańczy oraz wszystkie suche składniki: mąkę migdałową, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Mieszaj powoli, ale dokładnie, aż składniki się połączą. Przelej ciasto do formy (22/24 cm), uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) na najniższym poziomie przez 50–55 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Będzie bardzo wilgotne, ale po odpoczynku zyska na spoistości i głębi smaku. Gdy ciasto ostygnie, posyp je delikatnie cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Wielkopostne dania nie muszą być nudne. Sprawdź nietuzinkowe przepisy Andrzeja Polana
- Postne dania na Środę Popielcową i Wielki Post z przepisów Szymona Czerwińskiego
- Aromatyczna kuchnia postna
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: East News/Michał Woźniak