Zupa z soczewicy z kolendrą
Składniki:
200g soczewicy jasnej
1 litr wody
4 marchewki
korpus drobiowy
3 pietruszki korzeń
1 pęczek pietruszki zielonej
por
seler
2 cebule czerwone
1 cebula biała
Czosnek główka szt.2
Seler naciowy
Papryczka chili
Imbir
Mleko kokosowe szt.2puszki
Przyprawa garam masala jeżeli nie będzie to curry
sól/pieprz do smaku
1 doniczka kolędry
Orzechy ziemne
groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Gotujemy soczewicę w wodzie do miękości tzn. "aldente" z dodatkiem soli. Odcedzić i zalać bulionem.
Dodać 2 marchewki starte na grubych oczkach, posiekane chili, starty imbir, roztarty czosnek, oraz pokrojoną w piórka cebulę.
Podgotować chwilę i zalać mlekiem kokoswym. Warto dodać jak ktoś lubi garam masala lub słuszną ilosć curry. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kolendrą i orzechami lub groszkiem.
Brzoskwinia/krem fresh/mięta/korzenna galaretka/migdał
Składniki:
200g liczi
2 brzoskwinie
3giwazdki anyżu
400ml wody
200g cukru trzcinowego
Krem fresh zwany też Crème fraîche
1 doniczka mięty
100 g cukru pudru
4 goździki
laska cynamonu
laska wanilii
imbir 1cm
liść laurowy
1 ziele angielskie
cukier do smaku
żelatyna 4g
100g migdałów w słupki
Przygotowanie:
• Brzoskwinie w syropie cukrowym
Brzoskiwnie obrać, przekroić w pół wyciągnąć pestkę i gotować w syropie cukrowym z dodatkiem 2 gwiazdek anyżu do pożądanej miękkości.
• Puder miętowy
Listki mięty zblendować lekko dodać cukier puder, wymieszać. Otrzymany cukier wyłożyć na papier do pieczenia i suszyć w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 90*C
• Korzenna galaretka
Goździki, cynamon, wanilię, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, anyż gotować w 250ml wody przez ok. 15minut na wolnym ogniu. Dodać cukier do smaku. Wywar odcedzić i dodać rozpuszczona żelatynę.
• Migdał
Sprażyć mocno na suchej patelni.
• Krem fresh
Nadać formę i podawać z wykończonym deserem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN