Adrianna Biedrzyńska z córką czarują w naszej kuchni. Sprawdź, co przyrządziły

Adrianna Biedrzyńska z córką czarują w naszej kuchni. Sprawdź, co przyrządziły
Źródło: Dzień Dobry TVN 
Włoskie smaki na talerzu
Włoskie smaki na talerzu
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Kuchenne eksperymenty łączą pokolenia! Czy jest coś lepszego od wspólnego pichcenia pyszności z mamą? Aktorki Adrianna Biedrzyńska i Michalina Robakiewicz zaprezentowały w kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe rodzinne przepisy. Przyrządziły tiramisu, parmigiana di melanzane, krem z pieczonych pomidorów i papryki oraz rigatoni z ricottą i pieczonymi pomidorkami.

Tiramisu

Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 6 żółtek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 500 g serka mascarpone,
  • opakowanie biszkoptów "kocie języczki",
  • miska mocnej kawy,
  • gorzkie kakao.

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy do białości z cukrem. Potem do całości dodajemy serek mascarpone i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania gładkiej masy. W pucharkach układamy na płasko biszkopty, które najpierw moczymy obficie w kawie (zależnie od wielkości pucharków), a następnie nakładamy na nie warstwę kremu z żółtek i mascarpone. Potem posypujemy przez sitko kakao, po czym ponownie układamy nasączone biszkopty oraz warstwę kremu. Znów posypujemy kakao i tak przygotowane pucharki chowamy na kilka godzin do lodówki.

Parmigiana di melanzane

Składniki:

  • kilogram bakłażana,
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • cebula,
  • 400 g mozzarelli,
  • parmezan,
  • świeża bazylia,
  • mąka do obtoczenia,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.
Parmigiana di melanzane
Parmigiana di melanzane
Parmigiana di melanzane
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Przygotowanie:

Kilka godzin wcześniej kroimy bakłażana w plastry i posypujemy go solą, aby pozbyć się z niego wody. Na oliwie szklimy cebulę, tak, aby zmiękła, a następnie dodajemy do niej 500 g passaty pomidorowej, sól, pieprz oraz świeżą bazylię. Dusimy wszystko razem przez chwilę, aż passata się zagotuje, później zmniejszamy gaz i zostawiamy. W międzyczasie obtaczamy pokrojonego w plastry bakłażana w mące, a następnie smażymy go partiami, aż się zarumieni. Tak przygotowane warzywo układamy na dnie naczynia żaroodpornego, jak makaron do lasagne.

Polewamy go przygotowanym wcześniej pomidorowym sosem, a następnie ścieramy mozarellę i posypujemy obficie całość. To samo robimy z parmezanem. Ponownie układamy na wierzchu bakłażana, tworząc warstwy warzywa, sosu i sera, aż do wyczerpania składników (zazwyczaj wychodzi około 3-4 warstw). Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy parmigiane w 180 stopniach przez około 45 minut. 

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorków cherry,
  • kilogram papryki,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól, pieprz,
  • rozmaryn (do posypania),
  • świeża bazylia.

Przygotowanie:

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pokrojone w mniejsze kawałki pomidory, paprykę (z wydrążonymi nasionami) oraz ząbki czosnku. Wszystko polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Po wyjęciu zostawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia, po czym wszystko przekładamy do blendera, dodając do tego szklankę wody oraz kilka listków świeżej bazylii. Blendujemy, a następnie podajemy w miseczkach z odrobiną oliwy z oliwek i liściem świeżej bazylii do dekoracji.

Rigatoni z ricottą i pieczonymi pomidorkami

Składniki:

  • 250 g makaronu rigatoni,
  • 300 g pomidorków cherry,
  • 150 g serka ricotta,
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek,
  • sól, pieprz,
  • świeża bazylia.

Przygotowanie:

Pomidorki przekrawamy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a potem polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po wyjęciu pomidorków z piekarnika blendujemy je lekko. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. W osobnej misce łączymy ricottę, parmezan, oliwę, sól i pieprz, a następnie dodajemy do tego około 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu. Do całości dodajemy lekko zblendowane pomidorki, a następnie łączymy z makaronem.

Rigatoni z ricottą i pieczonymi pomidorkami
Rigatoni z ricottą i pieczonymi pomidorkami
Rigatoni z ricottą i pieczonymi pomidorkami
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości