17 stycznia obchodzony jest Światowy Dzień Pizzy
Data ta, szczególnie istotna we Włoszech, upamiętnia św. Antoniego Wielkiego, patrona restauracji i pizzerii. Święto jest szczególnie hucznie obchodzone w Neapolu, kolebce pizzy, a oficjalnie zostało wpisane do kalendarza w 2017 roku, gdy sztuka tego wypieku trafiła na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
W tym dniu organizowane są festiwale z nietypowymi wariantami pizzy, a wiele osób celebruje także w domowym gronie, przygotowując pizzę na kolację. Natomiast w kuchni Dzień Dobry TVN zrobiliśmy ją… na śniadanie razem z włoskim szefem kuchni i właścicielem restauracji Bube we Wrocławiu Simonem Mangonem oraz Łukaszem Janiszewskim, uczestnikiem 15. edycji "Mam Talent!", który zachwycił widzów swoimi umiejętnościami w akrobatycznym, freestyle'owym podrzucaniu włoskiego placka. Jak to mówią: "Nie możesz uszczęśliwić wszystkich, chyba że jesteś pizzą!".
Przepisy na pizzę
Robienie ciasta (porcja na 8 pizz)
Składniki:
- 1 kg mąki typu,
- 2 g drożdży,
- 25 g oliwy z oliwek,
- 29 g soli,
- 550 g wody.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj drożdże i sól w wodzie. Dodawaj mąkę porcjami, ciągle mieszając, aż ciasto prawie uzyska odpowiednią konsystencję. Następnie dodaj oliwę i mieszaj, aż cała zostanie wchłonięta. Wyrób ciasto, rozciągaj je i zagniataj przez kilka minut. Uformuj kulkę i odstaw pod przykryciem na 15 minut.
Po tym czasie rozciągaj i zawijaj ciasto przez 2 minuty, uformuj ponownie kulkę i odstaw na kolejne 10 minut pod przykryciem. Podziel ciasto na porcje i uformuj z nich kulki. Każdą porcję umieść w lekko naoliwionym, zamykanym pojemniku. Po 8 godzinach wyjmij ciasto na blat podsypany mąką i uformuj koło, rozciągając je od środka do brzegów dłońmi, aby powietrze przesunęło się ku brzegom.
Przygotowanie sosu pomidorowego
Składniki:
- pomidory pelati (całe, bez skóry) lub passata,
- sól,
- oliwa z oliwek (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Jeśli używasz pelati, zblenduj je za pomocą miksera ręcznego. Dodaj sól i ewentualnie łyżkę oliwy z oliwek.
PIZZA BURRATINA - przepis
Składniki:
- sos pomidorowy,
- speck (włoska szynka),
- oregano,
- oliwa czosnkowa,
- burrata.
Sposób przygotowania:
Na rozciągniętym cieście rozprowadź sos pomidorowy spiralnie od środka do brzegów. Dodaj cztery plastry specka, spiralę z oliwy czosnkowej i posyp oregano. Po upieczeniu pizzy porwij burratę ręcznie i połóż ją na wierzchu.
PIZZA MIMOSA - przepis
Składniki:
- śmietana 34% (lub 16% do gotowania),
- ser parmezan,
- mozzarella,
- szynka gotowana (prosciutto cotto),
- kukurydza.
Sposób przygotowania:
Na rozciągniętej pizzy rozprowadź śmietankę spiralnie od środka do brzegów. Posyp serem parmezan, następnie mozzarellą, dodaj kilka plastrów szynki gotowanej i kukurydzę. Włóż pizzę do piekarnika.
CALZONE - przepis
Składniki:
- sos pomidorowy,
- mozzarella,
- ser ricotta,
- szynka gotowana (prosciutto cotto),
- oregano.
Sposób przygotowania:
Rozciągnij ciasto na owal, równomiernie wałkiem. Na środku ułóż mozzarellę, polej dwiema łyżkami sosu pomidorowego, dodaj kawałki ricotty i kilka plastrów szynki. Zamknij pieróg, dokładnie zaciśnij brzegi i uszczelnij. Na wierzch polej trochę sosu pomidorowego i posyp oregano. Włóż do pieca.
PIZZA PAOLO - przepis
Składniki:
- sos pomidorowy,
- mozzarella,
- ricotta,
- szynka gotowana (prosciutto cotto),
- biała włoska kiełbasa (salamella),
- nduja.
Sposób przygotowania:
Na rozciągniętej pizzy rozprowadź trzy łyżki sosu pomidorowego. Posyp mozzarellą, dodaj kilka plastrów szynki, kawałki ricotty, rwane kawałki salamelli i ndui. Włóż pizzę do pieca.
PANZEROTTO - przepis
Składniki:
- sos pomidorowy,
- mozzarella,
- szynka gotowana (prosciutto cotto).
Sposób przygotowania:
Rozciągnij ciasto o średnicy około 24 cm. Na środku ułóż mozzarellę, polej trochę sosu pomidorowego i dodaj kilka plastrów szynki. Zamknij pieróg, dokładnie zaciśnij brzegi i uszczelnij. Smaż w oleju rozgrzanym do 180-200°C, obracając pieróg kilka razy, aż uzyska złocistobrązowy kolor.
FRYTOLINKA - przepis
Składniki:
- sos pomidorowy,
- mozzarella,
- frytki.
Sposób przygotowania:
Na rozciągniętej pizzy rozprowadź trzy łyżki sosu pomidorowego, posyp mozzarellą. Smaż frytki w oleju rozgrzanym do 180-200°C, a po upieczeniu pizzy dodaj frytki na wierzch i delikatnie je posól.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Która pizza zdaniem Polaków jest najlepsza? Wybór może zaskoczyć
- Domowa pizza to doskonałe danie na rodzinny obiad. Wypróbuj przepisy Patryka Galewskiego
- Jak zrobić pizzę idealną? Swój sekret zdradził uczestnikom "MasterChef Nastolatki" mistrz pizzy Valerio Valle
Autor: DC
Źródło: Simone Mangone, Łukasz Janiszewski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News