Świętujemy Światowy Dzień Pizzy. Poznaj przepisy Włocha i uczestnika 15. edycji "Mam Talent!"

Światowy Dzień Pizzy
Światowy Dzień Pizzy
Źródło: Michał Woźniak/East News

Pizza ma swoich miłośników w każdym zakątku świata. Nic więc dziwnego, że doczekała się aż trzech dni w roku, które ją celebrują. Najważniejszy z nich to Światowy Dzień Pizzy, obchodzony 17 stycznia. W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Simone Mangone oraz uczestnik 15. edycji "Mam Talent!", pizzaiolo Łukasz Janiszewski przygotowali różne propozycje tego włoskiego przysmaku.

17 stycznia obchodzony jest Światowy Dzień Pizzy

Data ta, szczególnie istotna we Włoszech, upamiętnia św. Antoniego Wielkiego, patrona restauracji i pizzerii. Święto jest szczególnie hucznie obchodzone w Neapolu, kolebce pizzy, a oficjalnie zostało wpisane do kalendarza w 2017 roku, gdy sztuka tego wypieku trafiła na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

W tym dniu organizowane są festiwale z nietypowymi wariantami pizzy, a wiele osób celebruje także w domowym gronie, przygotowując pizzę na kolację. Natomiast w kuchni Dzień Dobry TVN zrobiliśmy ją… na śniadanie razem z włoskim szefem kuchni i właścicielem restauracji Bube we Wrocławiu Simonem Mangonem oraz Łukaszem Janiszewskim, uczestnikiem 15. edycji "Mam Talent!", który zachwycił widzów swoimi umiejętnościami w akrobatycznym, freestyle'owym podrzucaniu włoskiego placka. Jak to mówią: "Nie możesz uszczęśliwić wszystkich, chyba że jesteś pizzą!".

Przepisy na pizzę

Robienie ciasta (porcja na 8 pizz)

Składniki:

  • 1 kg mąki typu,
  • 2 g drożdży,
  • 25 g oliwy z oliwek,
  • 29 g soli,
  • 550 g wody.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj drożdże i sól w wodzie. Dodawaj mąkę porcjami, ciągle mieszając, aż ciasto prawie uzyska odpowiednią konsystencję. Następnie dodaj oliwę i mieszaj, aż cała zostanie wchłonięta. Wyrób ciasto, rozciągaj je i zagniataj przez kilka minut. Uformuj kulkę i odstaw pod przykryciem na 15 minut.

Po tym czasie rozciągaj i zawijaj ciasto przez 2 minuty, uformuj ponownie kulkę i odstaw na kolejne 10 minut pod przykryciem. Podziel ciasto na porcje i uformuj z nich kulki. Każdą porcję umieść w lekko naoliwionym, zamykanym pojemniku. Po 8 godzinach wyjmij ciasto na blat podsypany mąką i uformuj koło, rozciągając je od środka do brzegów dłońmi, aby powietrze przesunęło się ku brzegom.

Przygotowanie sosu pomidorowego

Składniki:

  • pomidory pelati (całe, bez skóry) lub passata,
  • sól,
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Jeśli używasz pelati, zblenduj je za pomocą miksera ręcznego. Dodaj sól i ewentualnie łyżkę oliwy z oliwek.

PIZZA BURRATINA - przepis

Pizza w Dzień Dobry TVN
Pizza w Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • sos pomidorowy,
  • speck (włoska szynka),
  • oregano,
  • oliwa czosnkowa,
  • burrata.

Sposób przygotowania:

Na rozciągniętym cieście rozprowadź sos pomidorowy spiralnie od środka do brzegów. Dodaj cztery plastry specka, spiralę z oliwy czosnkowej i posyp oregano. Po upieczeniu pizzy porwij burratę ręcznie i połóż ją na wierzchu.

PIZZA MIMOSA - przepis

Pizza w Dzień Dobry TVN
Pizza w Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • śmietana 34% (lub 16% do gotowania),
  • ser parmezan,
  • mozzarella,
  • szynka gotowana (prosciutto cotto),
  • kukurydza.

Sposób przygotowania:

Na rozciągniętej pizzy rozprowadź śmietankę spiralnie od środka do brzegów. Posyp serem parmezan, następnie mozzarellą, dodaj kilka plastrów szynki gotowanej i kukurydzę. Włóż pizzę do piekarnika.

CALZONE - przepis

Pizza w Dzień Dobry TVN
Pizza w Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • sos pomidorowy,
  • mozzarella,
  • ser ricotta,
  • szynka gotowana (prosciutto cotto),
  • oregano.

Sposób przygotowania:

Rozciągnij ciasto na owal, równomiernie wałkiem. Na środku ułóż mozzarellę, polej dwiema łyżkami sosu pomidorowego, dodaj kawałki ricotty i kilka plastrów szynki. Zamknij pieróg, dokładnie zaciśnij brzegi i uszczelnij. Na wierzch polej trochę sosu pomidorowego i posyp oregano. Włóż do pieca.

PIZZA PAOLO - przepis

Składniki:

  • sos pomidorowy,
  • mozzarella,
  • ricotta,
  • szynka gotowana (prosciutto cotto),
  • biała włoska kiełbasa (salamella),
  • nduja.

Sposób przygotowania:

Na rozciągniętej pizzy rozprowadź trzy łyżki sosu pomidorowego. Posyp mozzarellą, dodaj kilka plastrów szynki, kawałki ricotty, rwane kawałki salamelli i ndui. Włóż pizzę do pieca.

PANZEROTTO - przepis

Składniki:

  • sos pomidorowy,
  • mozzarella,
  • szynka gotowana (prosciutto cotto).

Sposób przygotowania:

Rozciągnij ciasto o średnicy około 24 cm. Na środku ułóż mozzarellę, polej trochę sosu pomidorowego i dodaj kilka plastrów szynki. Zamknij pieróg, dokładnie zaciśnij brzegi i uszczelnij. Smaż w oleju rozgrzanym do 180-200°C, obracając pieróg kilka razy, aż uzyska złocistobrązowy kolor.

FRYTOLINKA - przepis

Składniki:

  • sos pomidorowy,
  • mozzarella,
  • frytki.

Sposób przygotowania:

Na rozciągniętej pizzy rozprowadź trzy łyżki sosu pomidorowego, posyp mozzarellą. Smaż frytki w oleju rozgrzanym do 180-200°C, a po upieczeniu pizzy dodaj frytki na wierzch i delikatnie je posól.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości