Jak zrobić pizzę idealną? Swój sekret zdradził uczestnikom "MasterChef Nastolatki" mistrz pizzy Valerio Valle

Pizza
Jak zrobić pizzę idealną? Swój sekret zdradził uczestnikom "MasterChef Nastolatki" mistrz pizzy Valerio Valle
Źródło: Sebastian Condrea/GettyImages
Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw. Kochają ją nie tylko Włosi, ale też Polacy, którzy zajadają się nią na okrągło. Jak wykonać ją w domu? Swój sekretny przepis na idealne ciasto do pizzy i dobór doskonałych dodatków zdradził w programie "MasterChef Nastolatki" Valerio Valle. Sprawdź, jaka jest jego receptura.

W ostatnim odcinku programu "MasterChef Nastolatki" uczestnicy mieli przygotować jedno z najbardziej znanych włoskich dań - pizzę. Z tej okazji zaproszono specjalnego gościa, który podzielił się swoimi sekretami dotyczącymi wykonania tej potrawy. Co zdradził?

Mistrz pizzy Valerio Valle zdradził swój sekretny przepis

W programie "MasterChef Nastolatki" gościł Valerio Valle, jeden z najbardziej utytułowanych pizzaiolo na świecie. W swoim dorobku ma tytuły Mistrza Włoch oraz Mistrza Europy. Od lat współtworzy w naszym kraju sieć restauracji, które jako jedyne w Polsce serwują jego legendarną pizzę. Goszcząc w programie zdradził młodym adeptom sztuki kulinarnej swój sekretny przepis na idealne ciasto. Opowiedział również o tajnikach doboru doskonałych dodatków, co jest niezwykle istotne w sztuce robienia tego włoskiego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza

Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepszy pizzaiolo
Najlepszy pizzaiolo
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Najstarszy dostawca pizzy w Polsce
Najstarszy dostawca pizzy w Polsce
Przygotował III najlepszą pizzę na świecie
Przygotował III najlepszą pizzę na świecie

Przepis Valerio Valle na idealne ciasto do pizzy

Składniki:

  • 500 g mąki,
    • 320 ml wody,
      • 10 g świeżych drożdży,
        • 12 g soli.

          Przygotowanie:

          - Mąka to najważniejszy składnik, ponieważ z niego wyrabiamy ciasto. Na początek dodajemy 10 gramów świeżych drożdży do wody. Idealne proporcje na ciasto to 320 mililitrów wody na 500 gramów mąki - zdradził Valerio.

          Ilość wody zależy od jakości mąki. Valerio używa mąki 00, która jest idealna do robienia pizzy. Do mieszanki należy dodać 12 gramów soli, która jest istotna nie tylko ze względu na smak, ale też wzmacnia gluten, dzięki któremu ciasto ma dobrą konsystencję.

          Mieszamy wszystko i dajemy ciastu odpocząć przez 10 minut. Potem znowu wyrabiamy i czekamy kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy przestaje się kleić. Wtedy trzeba je schować pod przykryciem i czekać, aż podwoi swoją objętość.

          Tak samo jak ciasto, w pizzy ważne są też dodatki. Valerio Vallo zaproponował dwa rodzaje pizzy - klasyczną i gourmet.

          Pizza klasyczna - przepis Valerio Valle

          Pizza klasyczna - dodatki:

          • cebula,
            • sos pomidorowy z solą i oliwą,
              • boczek,
                • mozzarella.

                  Przygotowanie:

                  - Podczas rozciągania ciasta na klasyczną pizzę musicie zostawić wolny cm od brzegu po każdej stronie. Ciasto rozciągamy od środka do brzegów - instruował w programie Valerio.

                  Gotową pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy 7 minut.

                  Pizza gourmet - przepis Valerio Valle

                  Pizza gourmet - dodatki:

                  • sos z konfitowanych pomidorków koktajlowych,
                    • szynka culatello di Zibello,
                      • chipsy z pomidorów.

                        Przygotowanie:

                        Sos robimy gotując na małym ogniu przez 20 minut pomidorki, czosnek, miód i odrobinę tymianku. Po upieczeniu pizzy układamy dodatki.

                        Pizza z gorgonzolą - przepis Zuzy Gutkowskiej

                        Składniki:

                        • 500 g mąki,
                          • 320 ml wody,
                            • 10 g świeżych drożdży,
                              • 12 g soli,
                                • 15 g oliwy z oliwek,
                                  • 200 ml białego wina,
                                    • 100 g orzechów włoskich,
                                      • gruszka,
                                        • parę listków rukoli,
                                          • 100 g rocotty,
                                            • 10 g bazylii,
                                              • łyżka oliwy z oliwek,
                                                • 20 g gorgonzoli.

                                                  Przygotowanie:

                                                  Łączymy drożdże z wodą i dodajemy mąkę połączoną z solą, wyrabiamy i pod koniec dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ugniatamy ponownie. Stosujemy 3 przerwy dziesięciominutowe po każdym ugniataniu, po czym ugniatamy je ponownie. Po wykonaniu tych czynności odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na części (po 240g każda) i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy gruszkę w plastry i zalewamy białym winem. Gruszkę kroimy w plasterki, zalewam białym winem, dodajemy jedno ziarno anyżu, gałązkę rozmarynu, łyżkę miodu i gotujemy do uzyskania miękkości. Ugotowane gruszki wykładamy na papier do odsączenia.

                                                  Kroimy orzechy włoskie, po czym podprażamy je na patelni. Przygotowujemy sos z ricotty, bazylii, soli i łyżki oliwy. Wszystko razem blendujemy. Wykładamy sos na pizzę, obsypujemy go lekko gorgonzolą, układamy orzechy i gruszkę. Pizzę zapiekamy najpierw 7 minut w 230 stopniach C, po czym obracamy i pieczemy kolejne 2-5 minut do odpowiedniego zrumienienia. Wykładamy dekorując liśćmi rukoli.

                                                  Pizza z sosem pomidorowym - przepis Mariusza Bogusławskiego

                                                  Składniki:

                                                  • 500 g mąki,
                                                    • 10 g drożdży,
                                                      • 12 g soli,
                                                        • 15 g oliwy,
                                                          • 320 g wody,
                                                            • passata,
                                                              • sól, pieprz,
                                                                • kapary,
                                                                  • szynka prosciutto,
                                                                    • ser feta,
                                                                      • grana padano.

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki, po chwili wyrabiania dodać oliwę i sól. Wyrabiać przez 2 min. i odstawić na kolejne 10 min. Czynność powtórzyć 3 razy, po czym ciasto podzielić na 3 porcje i odstawić na 40 minut. Ciasto rozciągamy w kształt koła, zostawiając centymetrowy rant. Po rozciągnięciu ciasta wykładamy składniki według uznania, po czym pieczemy na rozgrzanym do maksymalnej temperatury kamieniu w piekarniku przez 7 minut.

                                                                        Pizza z szynką Culatello Di Zibello - przepis Antka Lisa

                                                                        Składniki:

                                                                        • 500 g mąki 00,
                                                                          • 320 g wody,
                                                                            • 12 g soli,
                                                                              • 15 g oliwy oliwek,
                                                                                • 10 g świeżych drożdży,
                                                                                  • 15 pomidorów koktajlowych,
                                                                                    • 30 g oliwy z oliwek,
                                                                                      • rozmaryn,
                                                                                        • tymianek,
                                                                                          • sól,
                                                                                            • łyżka miodu,
                                                                                              • mozzarella di bufala,
                                                                                                • szynka długo dojrzewająca,
                                                                                                  • 3 gruszki,
                                                                                                    • 3-5 g agaru,
                                                                                                      • 400 g rukoli,
                                                                                                        • 50 g pistacji,
                                                                                                          • 10 g orzechów włoskich,
                                                                                                            • 15 g pecorino,
                                                                                                              • sól,
                                                                                                                • 20 g oliwy z oliwek,
                                                                                                                  • bazylia,
                                                                                                                    • 50 g oleju,
                                                                                                                      • sól.

                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                        Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mąki. Masę wyrabiamy chwilę łyżką, dodajemy soli, po czym kolejną chwilę wyrabiamy. Dodajemy oliwę, wciąż wyrabiając ciasto. Odstawiamy masę pod przykryciem na 10 min i ponownie ją wyrabiamy. Następnie powtarzamy proces, z tym że odstawiamy jedynie na 7 min. Powtarzamy proces po raz trzeci i odstawiamy ciasto na 5 min. Po tym czasie wyrabiamy ostatni raz i odstawiamy na 40 min.

                                                                                                                        Ciasto dzielimy na kulki (po 240 g każda) i odstawiamy na ok. 1-1,5 h. Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i trzymamy przez minutę, po czym wkładamy do wody z lodem. Zdejmujemy skórę z pomidorów. Wrzucamy do rozgrzanego garnka, dodajemy miodu. Zalewamy to oliwą i dodajemy zioła. Doprawiamy, gotujemy przez ok. 30 min. Gruszki blendujemy, dodajemy trochę wody i przecedzamy przez sito. Po zagotowaniu dodajemy agar i mrozimy. Następnie kroimy i blendujemy. Rukolę blendujemy z orzechami, dodajemy starte pecorino i oliwę. Bazylię również blendujemy przez 5 min z olejem, doprawiamy solą.

                                                                                                                        Ciasto wyrabiamy i formujemy placek o wysokich brzegach. Nakładamy pomidorki, lekko je ugniatając. Kładziemy mozzarellę. Pieczemy w 230 stopniach przez 7 min, następnie obracamy i pieczemy kolejne 3 minuty. Wyjmujemy i kładziemy szynkę oraz pesto i robimy kropki z żelu gruszkowego. Gotowe danie skrapiamy oliwą bazyliową i oliwą, w której gotowały się pomidorki.

                                                                                                                        "MasterChef Nastolatki" - gdzie i kiedy oglądać program?

                                                                                                                        Program "MastefChef Nastolatki" emitowany jest na antenie TVN w każdą niedzielę o godzinie 20. Można go również oglądać w Playerze. Serdecznie zapraszamy do oglądania i kibicowania młodym zawodnikom w ich kulinarnej podróży.

                                                                                                                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                        Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                        Źródło: TVN

                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Sebastian Condrea/GettyImages

                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana