Sprawdź, co wiesz o pizzy. Ten quiz Cię zaskoczy

Dziś Światowy Dzień Pizzy. Sprawdź, ile wiesz tym kultowym włoskim daniu w naszym quizie
Dziś Światowy Dzień Pizzy. Sprawdź, ile wiesz tym kultowym włoskim daniu w naszym quizie
Źródło: Mariha-kitchen/Getty Images
Pizza, jaka jest, każdy widzi. Czyli jaka? Na grubym, a może na cienkim cieście. Z serem, szynką, sosem pomidorowym, a może z ananasem i sosem czosnkowym? Czasem, łamiąc włoskie zasady przyrządzania tego dania, każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji przygotowaliśmy specjalny quiz. Czy znasz odpowiedzi na nasze pytania?

Poznaj nasze sposoby na pizzę

Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepszy pizzaiolo
Najlepszy pizzaiolo
Najstarszy dostawca pizzy w Polsce
Najstarszy dostawca pizzy w Polsce
Jesienna pizza Oli Juszkiewicz
Jesienna pizza Oli Juszkiewicz
Przygotował III najlepszą pizzę na świecie
Przygotował III najlepszą pizzę na świecie
#BezCukru 2. Pizza Paweł o śmierci partnera
#BezCukru 2. Pizza Paweł o śmierci partnera
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan

Światowy Dzień Pizzy

Pizza, danie ukochane nie tylko przez Włochów, ale właściwie przez ludzi na całym świecie, obchodzi swoje święto w kilka dni w roku. Pierwsze, dzisiejsze, wypada 17 stycznia.

Kolejne Dni Pizzy wypadają 9 lutego, 17 maja obchodzimy Narodowy Dzień Imprezy z Pizzą, 11 czerwca Dzień Mergherity, 1 lipca Dzień Pizzy w Wielkiej Brytanii, a 14 lipca w Brazylii, 31 sierpnia, 20 września - Dzień Pizzy Pepperoni, 5 listopada - Narodowy Dzień Pizzy w USA.

Co wiesz o pizzy? Rozwiąż quiz

Sprawdź swoją wiedzę w specjalnym quizie o pizzy, co wiesz o tym kultowym włoskim daniu:

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Mariha-kitchen/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana