Pizza z 3 serami i jabłkiem. Trzeci składnik Cię zaskoczy. Sprawdź, jak zrobić to danie

Wytrawne jabłka w kuchni Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły jabłka, jednak nie tradycyjnie na słodko, a podane wytrawnie. Andrzej Polan zaprezentował swoje niesamowite przepisy na wykorzystanie tego owocu. Sprawdź, jak zrobić pizzę z 3 serami, jabłkiem i boczkiem.

Pizza z 3 serami, jabłkiem i boczkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mąki
    • 150 ml mleka
      • 75 ml wody
        • 100 ml oleju
          • 40 g drożdży
            • sól
              • cukier do smaku
                • 600 g mascarpone
                  • łyżka miodu
                    • 6 szt. jabłek
                      • rozmaryn świeży
                        • mozzarella w zalewie
                          • 150 g sera pleśniowego typu lazur
                            • 50 g plastrów boczku

                              Sposób przygotowania pizzy z 3 serami, jabłkiem i boczkiem

                              1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże 1 łyżkę cukru , 3-4 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
                                1. Kiedy tylko rozczyn podwoi swoją objętość, łączymy go z olejem, wodą i pozostałą mąką oraz solą. Wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia około 30 minut.
                                  1. Po wyrośnięciu formujemy cienki placek, smarujemy olejem.
                                    1. Jako pierwsza warstwa trafia mascarpone wymieszane z rozmarynem, czarnym pieprzem i miodem.
                                      1. Jabłka kroimy w ćwiartki i przesmażamy na miodzie na lekko złoty kolor.
                                        1. Boczek kroimy w mniejsze kawałki.
                                          1. Na ciasto z mascarpone wykładamy mozzarellę, jabłka i ser pleśniowy.
                                            1. Skrapiamy wszystko olejem i wstawiamy do pieczenia, temp. 240 stopni.
                                              1. Przed podaniem posypujemy wysmażonymi, pokruszonymi plastrami boczku.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Andrzej Polan

                                                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek / Dzień Dobry TVN

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana