Zachęcamy do zapoznania się z recepturami poniżej.
Królik w musztardzie
Składniki:
- królik,
- słoiczek musztardy dijon,
- białe wino,
- bulion warzywny,
- główka czosnku,
- łyżka masła,
- liść laurowy, tymianek, szałwia,
- oliwa.
Przygotowanie:
Królika natrzeć solą, musztardą, czosnkiem i ziołami. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Później podsmażyć na oliwie z masłem, zalać winem i odparować. Następnie zalać bulionem, wrzucić przepołowioną główkę czosnku i liście laurowe. Dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu.
Risotto z zielonymi szparagami
Składniki:
- szklanka ryżu arborio,
- pęczek szparagów,
- szalotka,
- 1/2 szklanki białego wina,
- szklanka bulionu,
- sól,
- oliwa,
- parmezan do starcia,
- łyżka masła.
Przygotowanie:
Odciąć końcówki szparagów i odłożyć je na bok. Pozostałe szparagi pokroić na kawałki i gotować do miękkości. Na oliwie podsmażyć szalotkę, a potem wsypać do niej ryż. Lekko podsmażyć, a następnie zalać białym winem i poczekać aż odparuje. Ugotowane szparagi zmiksować z wodą, w której się gotowały, a później wymieszać z bulionem. Podlać ryż małą ilością płynu do wchłonięcia, ciągle mieszając. Powtarzać aż ryż ugotuje się al dente. Pod koniec dodać główki szparagów i łyżkę masła. Przed podaniem zetrzeć parmezan.
Kotleciki cielęce z szynką parmeńską i szałwią
Składniki:
- 8 eskalopków cielęcych,
- opakowanie szynki dojrzewającej,
- świeże liście szałwii,
- 1/3 kostki masła,
- białe wino,
- oliwa z oliwek,
- mąka,
- sól, pieprz,
- cytryna,
- opakowanie makaronu tagliatelle.
Przygotowanie:
Rozbić kotleciki, a następnie posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć listki szałwii, a potem przykryć plasterkiem szynki i spiąć wykałaczką. Następnie panierować w mące i smażyć na oliwie. Później zdjąć mięso, a na patelnię wlać wino, odparować i dodać zimne masło. Do sosu wrzucić kotlety i chwilę poddusić.
Ryba pieczona w soli
Składniki:
- duża ryba (dorada lub okoń morski z łuskami),
- gruba sól morska.
Przygotowanie:
Na blasze wysypanej solą położyć rybę, oczyszczoną tylko z wnętrzności (zostawiamy łuski). Z każdej strony posypać rybę solą. Można zwilżyć sól, by się lepiej kleiła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. godzinę. Po upieczeniu rozbić skorupę i sfiletować mięso. Podawać skropione sokiem z cytryny i odrobiną oliwy.
Zobacz także:
- Idealne risotto naprawdę istnieje. Poznaj przepisy Ani Starmach
- Mistrzowska kuchnia. Królik w śmietanie i pieczarkowa z fasolą
- Dorsz z piekarnika. Poznaj niezawodny przepis
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Aleksandra Kurzak i Marzena Rogalska
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News