Marzena Rogalska i Aleksandra Kurzak - przyjaciółki od kuchni. Wypróbuj ich popisowe dania

Śmietanowe risotto z bobem i szparagami  
Śmietanowe risotto z bobem i szparagami  
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Marzena Rogalska i Aleksandra Kurzak dwa lata temu wspólnie stworzyły książkę kucharską - "Dobrissimo. Opera od kuchni". Połączyła je przyjaźń oparta na miłości do opery i gotowania. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowały swoje popisowe dania. Przyrządziły królika w musztardzie, risotto ze szparagami, kotleciki cielęce z szynką parmeńską i szałwią oraz rybę pieczoną w soli.

Zachęcamy do zapoznania się z recepturami poniżej.

Królik w musztardzie

Składniki:

  • królik,
  • słoiczek musztardy dijon,
  • białe wino,
  • bulion warzywny,
  • główka czosnku,
  • łyżka masła,
  • liść laurowy, tymianek, szałwia,
  • oliwa.

Przygotowanie:

Królika natrzeć solą, musztardą, czosnkiem i ziołami. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Później podsmażyć na oliwie z masłem, zalać winem i odparować. Następnie zalać bulionem, wrzucić przepołowioną główkę czosnku i liście laurowe. Dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu.

Risotto z zielonymi szparagami

Składniki:

  • szklanka ryżu arborio,
  • pęczek szparagów,
  • szalotka,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • szklanka bulionu,
  • sól,
  • oliwa,
  • parmezan do starcia,
  • łyżka masła.

Przygotowanie:

Odciąć końcówki szparagów i odłożyć je na bok. Pozostałe szparagi pokroić na kawałki i gotować do miękkości. Na oliwie podsmażyć szalotkę, a potem wsypać do niej ryż. Lekko podsmażyć, a następnie zalać białym winem i poczekać aż odparuje. Ugotowane szparagi zmiksować z wodą, w której się gotowały, a później wymieszać z bulionem. Podlać ryż małą ilością płynu do wchłonięcia, ciągle mieszając. Powtarzać aż ryż ugotuje się al dente. Pod koniec dodać główki szparagów i łyżkę masła. Przed podaniem zetrzeć parmezan.

Kotleciki cielęce z szynką parmeńską i szałwią

Składniki:

  • 8 eskalopków cielęcych,
  • opakowanie szynki dojrzewającej,
  • świeże liście szałwii,
  • 1/3 kostki masła,
  • białe wino,
  • oliwa z oliwek,
  • mąka,
  • sól, pieprz,
  • cytryna,
  • opakowanie makaronu tagliatelle.

Przygotowanie:

Rozbić kotleciki, a następnie posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć listki szałwii, a potem przykryć plasterkiem szynki i spiąć wykałaczką. Następnie panierować w mące i smażyć na oliwie. Później zdjąć mięso, a na patelnię wlać wino, odparować i dodać zimne masło. Do sosu wrzucić kotlety i chwilę poddusić. 

Ryba pieczona w soli

Składniki:

  • duża ryba (dorada lub okoń morski z łuskami),
  • gruba sól morska.

Przygotowanie:

Na blasze wysypanej solą położyć rybę, oczyszczoną tylko z wnętrzności (zostawiamy łuski). Z każdej strony posypać rybę solą. Można zwilżyć sól, by się lepiej kleiła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. godzinę. Po upieczeniu rozbić skorupę i sfiletować mięso. Podawać skropione sokiem z cytryny i odrobiną oliwy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości