Marzena Rogalska i Aleksandra Kurzak - przyjaciółki od kuchni. Wypróbuj ich popisowe dania

Marzena Rogalska i Aleksandra Kurzak - przyjaciółki od kuchni. Wypróbuj ich popisowe dania
Źródło: Dzień Dobry TVN
Marzena Rogalska i Aleksandra Kurzak - przyjaźń od kuchni
Marzena Rogalska i Aleksandra Kurzak - przyjaźń od kuchni
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Marzena Rogalska i Aleksandra Kurzak dwa lata temu wspólnie stworzyły książkę kucharską - "Dobrissimo. Opera od kuchni". Połączyła je przyjaźń oparta na miłości do opery i gotowania. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowały swoje popisowe dania. Przyrządziły królika w musztardzie, risotto ze szparagami, kotleciki cielęce z szynką parmeńską i szałwią oraz rybę pieczoną w soli.

Zachęcamy do zapoznania się z recepturami poniżej.

Królik w musztardzie

Składniki:

  • królik,
  • słoiczek musztardy dijon,
  • białe wino,
  • bulion warzywny,
  • główka czosnku,
  • łyżka masła,
  • liść laurowy, tymianek, szałwia,
  • oliwa.
Królik w musztardzie
Królik w musztardzie
Królik w musztardzie
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Królika natrzeć solą, musztardą, czosnkiem i ziołami. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Później podsmażyć na oliwie z masłem, zalać winem i odparować. Następnie zalać bulionem, wrzucić przepołowioną główkę czosnku i liście laurowe. Dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu.

Risotto z zielonymi szparagami

Składniki:

  • szklanka ryżu arborio,
  • pęczek szparagów,
  • szalotka,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • szklanka bulionu,
  • sól,
  • oliwa,
  • parmezan do starcia,
  • łyżka masła.

Przygotowanie:

Odciąć końcówki szparagów i odłożyć je na bok. Pozostałe szparagi pokroić na kawałki i gotować do miękkości. Na oliwie podsmażyć szalotkę, a potem wsypać do niej ryż. Lekko podsmażyć, a następnie zalać białym winem i poczekać aż odparuje. Ugotowane szparagi zmiksować z wodą, w której się gotowały, a później wymieszać z bulionem. Podlać ryż małą ilością płynu do wchłonięcia, ciągle mieszając. Powtarzać aż ryż ugotuje się al dente. Pod koniec dodać główki szparagów i łyżkę masła. Przed podaniem zetrzeć parmezan.

Risotto z zielonymi szparagami
Risotto z zielonymi szparagami
Risotto z zielonymi szparagami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Kotleciki cielęce z szynką parmeńską i szałwią

Składniki:

  • 8 eskalopków cielęcych,
  • opakowanie szynki dojrzewającej,
  • świeże liście szałwii,
  • 1/3 kostki masła,
  • białe wino,
  • oliwa z oliwek,
  • mąka,
  • sól, pieprz,
  • cytryna,
  • opakowanie makaronu tagliatelle.

Przygotowanie:

Rozbić kotleciki, a następnie posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć listki szałwii, a potem przykryć plasterkiem szynki i spiąć wykałaczką. Następnie panierować w mące i smażyć na oliwie. Później zdjąć mięso, a na patelnię wlać wino, odparować i dodać zimne masło. Do sosu wrzucić kotlety i chwilę poddusić. 

Kotleciki cielęce z szynką parmeńską i szałwią
Kotleciki cielęce z szynką parmeńską i szałwią
Kotleciki cielęce z szynką parmeńską i szałwią
Źródło: Anita Walczewska/East News

Ryba pieczona w soli

Składniki:

  • duża ryba (dorada lub okoń morski z łuskami),
  • gruba sól morska.

Przygotowanie:

Na blasze wysypanej solą położyć rybę, oczyszczoną tylko z wnętrzności (zostawiamy łuski). Z każdej strony posypać rybę solą. Można zwilżyć sól, by się lepiej kleiła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. godzinę. Po upieczeniu rozbić skorupę i sfiletować mięso. Podawać skropione sokiem z cytryny i odrobiną oliwy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości