Idealne risotto według Ani Starmach
Sekretem tego dania jest ryż. Jak przygotować go odpowiednio? Zdradza Ania:
Włochy kojarzą się większości z pizzą i pastą. A jednak! Risotto to typowa potrawa północnych Włoch. Zauważyłam, że coraz więcej osób poszukuje przepisu na risotto. Idealne risotto jest niesamowicie kremowe. Taką konsystencję zawdzięcza przede wszystkim odpowiedniej odmianie ryżu, który musi jednocześnie wchłaniać płyn i uwalniać skrobię, dzięki czemu staje się kleisty. Risotto gotuje się na winie, bulionie, z podsmażoną cebulą i dobrej jakości masłem. Kremowa konsystencja risotto to kwintesencja dania. Jak ją uzyskać?
Zaopatrz się w:
- Ryż do risotto – ryż typu arborio. Jest krótko ziarnisty i owalny. Świetnie sprawdzi się również carnaroli, originario oraz vialone nano.
- Bulion do risotto – musi być gorący!
- Wino – zapewnia aromat i podkreśla włoski charakter dania
- Dobrej jakości oliwa z oliwek i masło
- Podsmażona cebula
- Parmezan
- Ulubione dodatki
- Przyprawy
Jak gotować?
- Przygotowanie risotto rozpoczynamy od przysmażenia cebuli. Cebula musi być szklista, nie spalona! Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj tak, aby każde ziarno było pokryte warstwą tłuszczu, na którym podsmażana była cebula.
- Gdy ryż zmieni kolor na przezroczysty, dodaj wino. Mieszaj i czekaj, aż odparuje.
- Następnie stopniowo dodawaj gorący bulion i mieszaj. Kiedy odparuje – znowu dolej bulionu i mieszaj. Kluczowe jest tutaj sporadyczne i delikatne mieszanie risotto. Gdy ryż będzie gotowy, czas na dodanie głównych składników, masła i przypraw.
- Na koniec posyp risotto parmezanem.
Risotto to na tyle uniwersalne danie, że jego wykończenie należy do autora. Najbardziej popularne w Polsce jest risotto z warzywami i kurczakiem. Wytrawny smak gwarantuje risotto z grzybami. Dla wielbicieli owoców morza, proponuję risotto z krewetkami. Wiosną nie można nie zrobić risotto ze szparagami.Przepis na idealne risotto już mamy. Wersja podstawowa risotto to dobrej jakości składniki: ryż, wino, bulion, podsmażona cebula, parmezan, masło. Pomysły na dodatki do risotto to kwestia Twojej kucharskiej inwencji oraz tego, na co akurat masz ochotę
- twierdzi Ania.
Informacje pochodzą z jej bloga: www.aniastarmach.pl
Zielone risotto groszkowe
Składniki:
- 2 garści młodego groszku (strączki)
- 100g zielonego groszku (kuleczki)
- 50ml wytrawnego białego wina
- 1,2-1,5l bulionu warzywnego
- garść kiełków groszku
- 200g szpinaku baby
- 400g ryżu arborio
- 50g parmezanu
- sól himalajska
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekaj.
- Groszek w strąkach pokrój w mniejsze kawałki, groszek kulki zblanszuj.
- W dużym rondlu/ na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, gdy ta się zeszkli dodaj ryż. Dokładnie wymieszaj go z cebulą, podgrzewaj przez chwilę, dodaj wino, powinno mocno się zredukować, dopiero wtedy dodaj chochlę bulionu, kolejny płyn dodawaj dopiero gdy ten wcześniejszy będzie wchłonięty.
- Gdy risotto będzie prawie gotowe (po około 20 minutach) do rondla dodaj masło, dwa rodzaj groszku, szpinak, rondel przykryj i odczekaj kilka minut
- Risotto przełóż na talerze, podawaj z kiełkami groszku.
Risotto z grzybami
Składniki:
- 1 l bulionu warzywno-grzybowego
- 200g świeżych prawdziwków
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 200g świeżych kurek
- oliwa do smażenia
- 50ml białego wina
- 200g ryżu arborio
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Aby przygotować risotto cebulę posiekaj, przysmaż ją na oliwie, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną chochlę, czynność powtarzaj.
- Prawdziwki oczyść pokrój w dużą kostkę przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj zioła
- Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj podsmażone grzyby i gotuj przez kolejne kilka minut.
- Tuż przed podaniem wymieszaj ryż z masłem i parmezanem oraz świeżym tymiankiem.
Risotto z pomidorami
Składniki:
- 50 tartego sera grana padano
- 500g pomidorów bez skórki
- 1l bulionu warzywnego
- 2 łyżki mascarpone
- 50ml białego wina
- 200g ryżu arborio
- 1 mała cebula
- Sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- Świeży tymianek
- 2 ząbki czosnku
- 1 małą cebula
- oliwa z oliwek
- 4 liście bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Sos: Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, przysmaż na oliwie z oliwek, dodaj zioła i pomidory, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gdy sos będzie już gęsty dopraw go do smaku i dodaj mascarpone.
- Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj ze świeżo startym serem.\u0009
Risotto z dynią
Składniki:
- 50 tartego sera grana padano
- garść suszonych pomidorów
- 1 l bulionu warzywnego
- 200g dyni hokkaido
- 50ml białego wina
- 200g ryżu arborio
- garść pestek dyni
- 1 małą cebula
- 1 szalotka
- sól, pieprz
- 60 g masła
Przygotowanie:
- Dynia: Dynię obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekaną szalotkę i dynię, smaż przez kilka minut dodaj odrobinę pokrojone drobno suszone pomidory.
- Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj podsmażoną dynię z pomidorami, a po dwóch minutach ściągnij risotto z ognia i dodaj resztę masła, wymieszaj. Podawaj ze świeżo startym serem.
Zobacz także:
Polska kuchnia roślinna. Dania z warzyw i owoców według przepisów Pawła Ochmana
Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia
Pikantne i rozgrzewające dania na jesień według Darii Ładochy
Autor: Anna Mierzejewska
Źródło: Anna Starmach
podziel się: