Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i mozzarellą
Składniki:
- 500g ziemniaków
- 100g masła
- 50ml mleka
- 1 mozzarella
- Pół łyżeczki słodkiej papryki
- Pół łyżeczki kurkumy
- 50g parmezanu
- sól, pieprz i oliwa
- brokuł
- papryka czerwona
- Świeży tymianek
Sposób przygotowania:
- Rozgotuj ziemniaki obrane w wodzie
- Odcedź je, włóż do garnka i rozgnieć
- Dodaj masło, mleko, paprykę, kurkumę, przypraw solą i pieprzem
- Dalej rozgniataj ziemniaki, aż do uzyskania konsystencji puree. W tym czasie podsmaż paprykę na patelni
- W pojemniku wyłóż jedną warstwę puree, potem przykryj ją warzywami i rozszarpaną mozzarellą
- Przykryj całość jeszcze jedną warstwą puree i posyp parmezanem
- Włóż zapiekankę do pieca, ustawiając temperaturę na 200 stopni i piecz, aż przyrumieni się górna warstwa. Udekoruj całość tymiankiem.
Zapiekanka z makaronem
Składniki:
Beszamel:
- 500ml mleka
- 50g mąki
- 50g masła
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło w rondelku, dodaj całą mąkę i wymieszaj dokładnie trzepaczką
- Dolej rozgrzane mleko i na średnim ogniu mieszaj, aż uzyskasz konsystencję gęstego sosu
- Przypraw solą i pieprzem, i odstaw na później
Zapiekanka:
- 400g makaronu Fusilli
- 600g bakłażana
- 250g oscypka
- 80g parmezanu
- suszone pomidory w oleju
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażana na plastry i usmaż na głębokim oleju.
- Pokrój oscypki w kostkę.
- Ugotuj makaron al dente w solonej wodzie.
- Dodaj garść suszonych pomidorów do beszamelu i zblenduj.
- Odcedź makaron i połącz z połową beszamelu. Dodaj też połowę parmezanu, trochę oliwy i wymieszaj całość.
- Połóż bakłażany w pojemniku na dnie, a na nich umieść makaron.
- Przykryj makaron pozostałym beszamelem, parmezanem, oscypkiem i suszonymi pomidorami.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 12-15 minut, aż zarumieni się wierzchnia warstwa.
- Udekoruj świeżą bazylia.
Lasagne dyniowa
Składniki:
- 500g płatków makaronowych do Lasagne
- 1200g dyni bez skorki
- świeży rozmaryn i tymianek
- szklanka białego wina
- 60g parmezanu
- sól, pieprz i oliwa
- 3 ząbki czosnku
- mozzarella
Beszamel:
- 500ml mleka 3,2%
- 50g mąki
- 50g masła
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Dynie pokrój w kostką.
- Posiekaj drobno rozmaryn i tymianek i usmaż je na oliwie razem z czosnkiem.
- Dodaj dynię, dolej wina i smaż, aż się zredukuje.
- Przygotuj beszamel, rozpuszczając mleko w rondelku.
- Dodaj całą mąkę i mieszaj intensywnie trzepaczką.
- Dolej rozgrzane mleko i na średnim ogniu mieszaj całość do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
- Przypraw solą.
Tort Ricotta z czekoladą
Składniki:
- 300g ricotty
- 80g gorzkiej czekolady 70%
- 3 jajka
- 180g cukru
- 80g masła
- 250g mąki
- 16g proszku do pieczenia
- 40ml mleka 3,2%
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rozdziel białko od żółtek.
- Ubij białka na sztywno i włóż je do lodówki.
- Rozpuść masło w rondelku i poczekaj aż ostygnie.
- Dodaj do niego żółtka i cukier i ubij na jednolitą masę.
- Dodaj ricottę i dalej ubijaj.
- Wysmaruj foremkę masłem.
- Dodaj do masy ubite białka i mieszaj od dołu do góry.
- Do masy dodaj mąkę przepuszczoną przez sitko i wymieszaj dobrze.
- Dodać potem mleko.
- Połowę grubo pokrojonej czekolady dodaj do masy.
- Masę wlej do foremki i posyp resztą czekolady.
- Włóż całość do pieca i ustaw temperaturę na 180 stopni. Piecz przez 30 minut.
- Udekoruj miętą.
Zobacz galerię zdjęć. Wypieki według przepisów Matteo Brunetti
Zobacz także:
Kuchnia prosto z dżungli, czyli słodkości Dominiki Matysiak
Polska kuchnia roślinna. Dania z warzyw i owoców według przepisów Pawła Ochmana
Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard
Autor: Anna Mierzejewska
Źródło: Matteo Brunetti
podziel się: