Szybkie i proste zapiekanki według przepisów Matteo Brunetti

Nie zawsze mamy czas i ochotę na spędzanie długich godzin w kuchni. Szukasz inspiracji na łatwe i szybkie potrawy? Zainspiruj się włosko-polską kuchnią Matteo Brunetti. Poznaj przepisy na wyśmienite zapiekanki.

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i mozzarellą

Składniki:

  • 500g ziemniaków
    • 100g masła
      • 50ml mleka
        • 1 mozzarella
          • Pół łyżeczki słodkiej papryki
            • Pół łyżeczki kurkumy
              • 50g parmezanu
                • sól, pieprz i oliwa
                  • brokuł
                    • papryka czerwona
                      • Świeży tymianek

                        Sposób przygotowania:

                        1. Rozgotuj ziemniaki obrane w wodzie
                          1. Odcedź je, włóż do garnka i rozgnieć
                            1. Dodaj masło, mleko, paprykę, kurkumę, przypraw solą i pieprzem
                              1. Dalej rozgniataj ziemniaki, aż do uzyskania konsystencji puree. W tym czasie podsmaż paprykę na patelni
                                1. W pojemniku wyłóż jedną warstwę puree, potem przykryj ją warzywami i rozszarpaną mozzarellą
                                  1. Przykryj całość jeszcze jedną warstwą puree i posyp parmezanem
                                    1. Włóż zapiekankę do pieca, ustawiając temperaturę na 200 stopni i piecz, aż przyrumieni się górna warstwa. Udekoruj całość tymiankiem.

                                      Zapiekanka z makaronem

                                      Składniki:

                                      Beszamel:

                                      • 500ml mleka
                                        • 50g mąki
                                          • 50g masła
                                            • Sól, pieprz

                                              Sposób przygotowania:

                                              1. Rozpuść masło w rondelku, dodaj całą mąkę i wymieszaj dokładnie trzepaczką
                                                1. Dolej rozgrzane mleko i na średnim ogniu mieszaj, aż uzyskasz konsystencję gęstego sosu
                                                  1. Przypraw solą i pieprzem, i odstaw na później

                                                    Zapiekanka:

                                                    • 400g makaronu Fusilli
                                                      • 600g bakłażana
                                                        • 250g oscypka
                                                          • 80g parmezanu
                                                            • suszone pomidory w oleju
                                                              • świeża bazylia

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                1. Pokrój bakłażana na plastry i usmaż na głębokim oleju.
                                                                  1. Pokrój oscypki w kostkę.
                                                                    1. Ugotuj makaron al dente w solonej wodzie.
                                                                      1. Dodaj garść suszonych pomidorów do beszamelu i zblenduj.
                                                                        1. Odcedź makaron i połącz z połową beszamelu. Dodaj też połowę parmezanu, trochę oliwy i wymieszaj całość.
                                                                          1. Połóż bakłażany w pojemniku na dnie, a na nich umieść makaron.
                                                                            1. Przykryj makaron pozostałym beszamelem, parmezanem, oscypkiem i suszonymi pomidorami.
                                                                              1. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 12-15 minut, aż zarumieni się wierzchnia warstwa.
                                                                                1. Udekoruj świeżą bazylia.

                                                                                  Lasagne dyniowa

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 500g płatków makaronowych do Lasagne
                                                                                    • 1200g dyni bez skorki
                                                                                      • świeży rozmaryn i tymianek
                                                                                        • szklanka białego wina
                                                                                          • 60g parmezanu
                                                                                            • sól, pieprz i oliwa
                                                                                              • 3 ząbki czosnku
                                                                                                • mozzarella

                                                                                                  Beszamel:

                                                                                                  • 500ml mleka 3,2%
                                                                                                    • 50g mąki
                                                                                                      • 50g masła
                                                                                                        • Sól, pieprz

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          1. Dynie pokrój w kostką.
                                                                                                            1. Posiekaj drobno rozmaryn i tymianek i usmaż je na oliwie razem z czosnkiem.
                                                                                                              1. Dodaj dynię, dolej wina i smaż, aż się zredukuje.
                                                                                                                1. Przygotuj beszamel, rozpuszczając mleko w rondelku.
                                                                                                                  1. Dodaj całą mąkę i mieszaj intensywnie trzepaczką.
                                                                                                                    1. Dolej rozgrzane mleko i na średnim ogniu mieszaj całość do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
                                                                                                                      1. Przypraw solą.

                                                                                                                        Tort Ricotta z czekoladą

                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                        • 300g ricotty
                                                                                                                          • 80g gorzkiej czekolady 70%
                                                                                                                            • 3 jajka
                                                                                                                              • 180g cukru
                                                                                                                                • 80g masła
                                                                                                                                  • 250g mąki
                                                                                                                                    • 16g proszku do pieczenia
                                                                                                                                      • 40ml mleka 3,2%
                                                                                                                                        • cukier puder do dekoracji

                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                          1. Rozdziel białko od żółtek.
                                                                                                                                            1. Ubij białka na sztywno i włóż je do lodówki.
                                                                                                                                              1. Rozpuść masło w rondelku i poczekaj aż ostygnie.
                                                                                                                                                1. Dodaj do niego żółtka i cukier i ubij na jednolitą masę.
                                                                                                                                                  1. Dodaj ricottę i dalej ubijaj.
                                                                                                                                                    1. Wysmaruj foremkę masłem.
                                                                                                                                                      1. Dodaj do masy ubite białka i mieszaj od dołu do góry.
                                                                                                                                                        1. Do masy dodaj mąkę przepuszczoną przez sitko i wymieszaj dobrze.
                                                                                                                                                          1. Dodać potem mleko.
                                                                                                                                                            1. Połowę grubo pokrojonej czekolady dodaj do masy.
                                                                                                                                                              1. Masę wlej do foremki i posyp resztą czekolady.
                                                                                                                                                                1. Włóż całość do pieca i ustaw temperaturę na 180 stopni. Piecz przez 30 minut.
                                                                                                                                                                  1. Udekoruj miętą.

                                                                                                                                                                    Zobacz galerię zdjęć. Wypieki według przepisów Matteo Brunetti

                                                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                                                    Kuchnia prosto z dżungli, czyli słodkości Dominiki Matysiak

                                                                                                                                                                    Polska kuchnia roślinna. Dania z warzyw i owoców według przepisów Pawła Ochmana

                                                                                                                                                                    Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard

                                                                                                                                                                    Autor: Anna Mierzejewska

                                                                                                                                                                    Źródło: Matteo Brunetti

                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości