Szybkie i proste zapiekanki według przepisów Matteo Brunetti

Nie zawsze mamy czas i ochotę na spędzanie długich godzin w kuchni. Szukasz inspiracji na łatwe i szybkie potrawy? Zainspiruj się włosko-polską kuchnią Matteo Brunetti. Poznaj przepisy na wyśmienite zapiekanki.

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i mozzarellą

Składniki:

  • 500g ziemniaków
  • 100g masła
  • 50ml mleka
  • 1 mozzarella
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 50g parmezanu
  • sól, pieprz i oliwa
  • brokuł
  • papryka czerwona
  • Świeży tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgotuj ziemniaki obrane w wodzie
  2. Odcedź je, włóż do garnka i rozgnieć
  3. Dodaj masło, mleko, paprykę, kurkumę, przypraw solą i pieprzem
  4. Dalej rozgniataj ziemniaki, aż do uzyskania konsystencji puree. W tym czasie podsmaż paprykę na patelni
  5. W pojemniku wyłóż jedną warstwę puree, potem przykryj ją warzywami i rozszarpaną mozzarellą
  6. Przykryj całość jeszcze jedną warstwą puree i posyp parmezanem
  7. Włóż zapiekankę do pieca, ustawiając temperaturę na 200 stopni i piecz, aż przyrumieni się górna warstwa. Udekoruj całość tymiankiem.

Zapiekanka z makaronem

Składniki:

Beszamel:

  • 500ml mleka
  • 50g mąki
  • 50g masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło w rondelku, dodaj całą mąkę i wymieszaj dokładnie trzepaczką
  2. Dolej rozgrzane mleko i na średnim ogniu mieszaj, aż uzyskasz konsystencję gęstego sosu
  3. Przypraw solą i pieprzem, i odstaw na później

Zapiekanka:

  • 400g makaronu Fusilli
  • 600g bakłażana
  • 250g oscypka
  • 80g parmezanu
  • suszone pomidory w oleju
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażana na plastry i usmaż na głębokim oleju.
  2. Pokrój oscypki w kostkę.
  3. Ugotuj makaron al dente w solonej wodzie.
  4. Dodaj garść suszonych pomidorów do beszamelu i zblenduj.
  5. Odcedź makaron i połącz z połową beszamelu. Dodaj też połowę parmezanu, trochę oliwy i wymieszaj całość.
  6. Połóż bakłażany w pojemniku na dnie, a na nich umieść makaron.
  7. Przykryj makaron pozostałym beszamelem, parmezanem, oscypkiem i suszonymi pomidorami.
  8. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 12-15 minut, aż zarumieni się wierzchnia warstwa.
  9. Udekoruj świeżą bazylia.

Lasagne dyniowa

Składniki:

  • 500g płatków makaronowych do Lasagne
  • 1200g dyni bez skorki
  • świeży rozmaryn i tymianek
  • szklanka białego wina
  • 60g parmezanu
  • sól, pieprz i oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • mozzarella

Beszamel:

  • 500ml mleka 3,2%
  • 50g mąki
  • 50g masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dynie pokrój w kostką.
  2. Posiekaj drobno rozmaryn i tymianek i usmaż je na oliwie razem z czosnkiem.
  3. Dodaj dynię, dolej wina i smaż, aż się zredukuje.
  4. Przygotuj beszamel, rozpuszczając mleko w rondelku.
  5. Dodaj całą mąkę i mieszaj intensywnie trzepaczką.
  6. Dolej rozgrzane mleko i na średnim ogniu mieszaj całość do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
  7. Przypraw solą.

Tort Ricotta z czekoladą

Składniki:

  • 300g ricotty
  • 80g gorzkiej czekolady 70%
  • 3 jajka
  • 180g cukru
  • 80g masła
  • 250g mąki
  • 16g proszku do pieczenia
  • 40ml mleka 3,2%
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rozdziel białko od żółtek.
  2. Ubij białka na sztywno i włóż je do lodówki.
  3. Rozpuść masło w rondelku i poczekaj aż ostygnie.
  4. Dodaj do niego żółtka i cukier i ubij na jednolitą masę.
  5. Dodaj ricottę i dalej ubijaj.
  6. Wysmaruj foremkę masłem.
  7. Dodaj do masy ubite białka i mieszaj od dołu do góry.
  8. Do masy dodaj mąkę przepuszczoną przez sitko i wymieszaj dobrze.
  9. Dodać potem mleko.
  10. Połowę grubo pokrojonej czekolady dodaj do masy.
  11. Masę wlej do foremki i posyp resztą czekolady.
  12. Włóż całość do pieca i ustaw temperaturę na 180 stopni. Piecz przez 30 minut.
  13. Udekoruj miętą.

Zobacz galerię zdjęć. Wypieki według przepisów Matteo Brunetti

Zobacz także:

Kuchnia prosto z dżungli, czyli słodkości Dominiki Matysiak

Polska kuchnia roślinna. Dania z warzyw i owoców według przepisów Pawła Ochmana

Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard

Autor: Anna Mierzejewska

Źródło: Matteo Brunetti

podziel się:

Pozostałe wiadomości