Kuchnia prosto z dżungli, czyli słodkości Dominiki Matysiak

Cukierniczka Dominika Matysiak przyjechała do nas prosto z dżungli. Na początku marca wyjechała na wakacje na Sri Lankę. Gdy wybuchła pandemia, Dominika postanowiła zostać na rajskiej wyspie. Nie zapomniała jednak o swojej największej pasji - pieczeniu i to właśnie w dżungli powstał e-book z jej przepisami. Kilka z nich przygotowała także w naszej kuchni. Opowiedziała nam również o przygodzie na Sri Lance, Lankijczykach i o tym, kto zjadał jej słodkości.

Red Velvet Cookies

Czerwone pyszności. Inspiracją było oczywiście sławne amerykańskie ciasto o nazwie red velvet. Ciasteczka są miękkie, wilgotne i bardzo maślane, nadziane dużą ilością białej czekolady. Nie sugerujcie się kolorem. Absolutnie nie są przeznaczone na specjalne okazje i nie tylko dla zakochanych.

Składniki:

  • 130g miękkiego masła
    • 100g brązowego cukru
      • 80g białego cukru
        • 1 jajo
          • barwnik czerwony kilka kr opel
            • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
              • 1 łyżka kakao
                • 0,5 łyżeczki sody
                  • 270g mąki
                    • 300g białej czekolady
                      • 0,5 łyżeczki soli

                        Przygotowanie:

                        1. Masło i cukier ubijaj w misce do uzyskania puszystej masy około 1 minuty. Dodaj jajo i barwnik. Zmiksuj. W drugiej misce przygotuj suche składniki. Wymieszaj mąkę, kakao, sodę, sól oraz proszek do pieczenia. Dodaj do masy cukrowo-maślano-jajecznej.
                          1. Zmiksuj mikserem lub wymieszaj szpatułką. Pokrój czekoladę na kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Z ciasta uformuj kulki o wadze około 60 g. Polecam użyć gałkownicy do lodów, to da Ci pewność, że wszystkie ciastka będą równe. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem. Pamiętaj aby zachować odstęp ponieważ ciasto rozejdzie się trochę na boki.
                            1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Ciastka piecz około 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je na około 30 minut do momentu wystygnięcia.

                              Kardamonki z pistacją i wodą różaną

                              Orientalny smak. Bułeczki mocno inspirowane szwedzkimi bułeczkami kardamonowymi. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś „od siebie”. Wodę różaną i kardamon kocha się lub nienawidzi, ale pistacje to chyba uwielbia każdy? Nie chcę myśleć, że może być inaczej.

                              Składniki:

                              Ciasto:

                              • 500g mąki
                                • 30g cukru
                                  • 1 łyżeczka soli
                                    • 7g suchych drożdży
                                      • 260ml mleka
                                        • 70g miękkiego masła
                                          • 2 jaja (jedno do posmarowania)
                                            • łyżeczka kardamonu

                                              Nadzienie:

                                              • 100g miękkiego masła
                                                • 100g cukru
                                                  • 2 łyżki kardamonu
                                                    • 40g pokruszonych pistacji (+30g
                                                      • do posypania na górze)

                                                        Syrop:

                                                        • 3 łyżki wody różanej
                                                          • 50g cukru
                                                            • 100ml wody

                                                              Przygotowanie:

                                                              1. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, kardamon, cukier, letnie mleko, jajo oraz sól. Wyrabiaj w misce do momentu połączenia składników. Następnie dodaj masło. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj ręcznie około 10 minut do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odstaw je do wyrośnięcia na około 1,5h (do podwojenia obojętności).
                                                                1. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do miski dodaj miękkie masło, cukier i kardamon. Wymieszaj. Pokrój pistacje.
                                                                  1. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i lekko wyrób aby zmniejszyć jego objętość. Podsyp ciasto mąką i rozwałkuj prostokąt o wielkości 55 cm (szerokość) x 40 cm (długość). Posmaruj je masłem z kardamonem i posyp pistacjami. Złóż ciasto na pół (z wysokości). Następnie pokrój w paski o grubości około 3 cm. Mi wyszło 15 bułeczek.
                                                                    1. Zwijanie bułeczek: Na blacie zwiń pasek skręcając go z dwóch stron. Następnie weź pomiędzy palce u jednej ręki i zawijaj wokół. Końcówkę wsadź pod spód. Czynność powtórz ze wszystkimi paskami.
                                                                      1. Tak ukształtowane bułeczki przełóż na blaszki wyłożone papierem, przykryj bawełnianym ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
                                                                        1. W miseczce roztrzep jajko. Posmaruj pędzelkiem bułeczki i obsyp dodatkowo pistacjami. Nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz je około 20-25 minut.
                                                                          1. W międzyczasie przygotuj syrop. Do garnuszka dodaj wodę, wodę różaną oraz cukier. Gotuj do momentu połączenia składników. Po wyjęciu kardamonek z pieca posmaruj nim niezwłocznie każdą z bułeczek. Odstaw na kratkę do przestudzenia lub jedz ciepłe.

                                                                            Rajska Panna Cotta

                                                                            Kokosowa z kardamonem i marakują. Jeśli przejadła Wam się klasyczna panna cotta musicie spróbować mojej rajskiej wersji. Czemu rajskiej? Przepis mocno inspirowany Sri Lanką czyli miejscem gdzie powstał. Mleczko kokosowe, kardamon i marakuja to produkty, które są tutaj łatwo dostępne. Zależało mi na tym abyście podczas jedzenia tego deseru poczuli się jak w raju.

                                                                            Składniki:

                                                                            • 330ml śmietanki 36%
                                                                              • 260ml mleczka kokosowego
                                                                                • 70g cukru
                                                                                  • 4 łyżeczki Agar-Agar i około 8 łyżek wody
                                                                                    • 1 łyżka kardamonu
                                                                                      • 2 owoce marakui
                                                                                        • chipsy kokosowe (opcjonalnie)

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          1. Agar rozpuść w wodzie. Odstaw do napęcznienia na kilka minut. Śmietankę z mleczkiem kokosowym, cukrem oraz kardamonem podgrzej i zdejmij z palnika.
                                                                                            1. Do garnuszka dodaj Agar-Agar i podgrzej do momentu zagotowania. Dodaj go do śmietanki i wymieszaj do połączenia składników.
                                                                                              1. Od razu zdejmij garnuszek z palnika i przelej do miski. Wstaw do zimnej wody i mieszaj co jakiś czas do momentu lekkiego ochłodzenia. Następnie przelej panna cottę do 4 słoiczków, miseczek lub szklanek. Wstaw do lodówki pod przykryciem do czasu zastygnięcia.
                                                                                                1. Przed podaniem udekoruj owocami marakui i opcjonalnie chipsami kokosowymi.

                                                                                                  Sernik dyniowy

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 1kg sera do sernika Piątnica
                                                                                                    • 400g purée z dyni
                                                                                                      • 250ml mleka skondensowanego
                                                                                                        • 200ml kwaśnej śmietany 18%
                                                                                                          • Cynamon w proszku 2 łyżeczki
                                                                                                            • 160g cukru
                                                                                                              • 40g mąki pszennej
                                                                                                                • 4 jaja

                                                                                                                  Spód:

                                                                                                                  • 250g ciasteczek maślanych
                                                                                                                    • 150g masła
                                                                                                                      • polewa
                                                                                                                        • 400g kwaśnej śmietany 18%
                                                                                                                          • 30g cukru pudru

                                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                                            1. puree z dyni: dynie upiec do miękkości na 190st ok 30 min., następnie zblenduj w robocie kuchennym.
                                                                                                                              1. Spód: ciasteczka zmiel dokładnie i dodaj roztopione masło. Następnie wyłóż do formy o średnicy 26cm i mocno ubij. Wstaw do lodówki.
                                                                                                                                1. Sernik: do misy miksera dodaj wszystkie składniki oprócz jaj. Zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku, miksując dokładnie, ale nie długo, aby nie napowietrzać sernika. Masę wylej na wcześniej przygotowany spod. Sernik połóż na kratkę a na blaszkę poniżej przelej wodę. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 160st i piecz 60 minut. Po tym czasie zostaw go w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Następnie zostaw do przestudzenia.
                                                                                                                                  1. Polewa: w misce zmiksuj śmietanę i cukier puder do połączenia składników. Przełóż na wierzch sernika i rozsmaruj. Wstaw do lodówki na całą noc.
                                                                                                                                    1. Podawaj schodzony.

                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                      Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego

                                                                                                                                      Jak przygotować tort idealny? Poznaj sekrety słodkiej kuchni Bartka Boratyna

                                                                                                                                      Uczta nie tylko dla wegetarian. Bezmięsne burgery według przepisów Davida Gaboriauda

                                                                                                                                      Autor: Anna Mierzejewska

                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości