Bruschetta w różnych smakach. Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy

Matteo Brunetti w kuchni DDTVN
Jakub Kamiński/East News
Tradycyjna Bruschetta jest grzanką z pieczywa posmarowanego oliwą i roztartym czosnkiem. Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. W naszej kuchni Matteo Brunetti pokazał, jak przygotować ją w różnych smakach.

Klasyczna bruschetta z pomidorkami

Składniki na klasyczną bruschettę z pomidorkami:

  • ciabatta lub chleb wiejski
    • 250g pomidorków koktajlowych
      • 2 garści liści bazylii
        • ząbek czosnku
          • sól
            • pieprz
              • oliwa

                Jak przygotować klasyczną bruschettę z pomidorkami?

                Pokrój chleb na centymetrowe kromki. Pokrop każdy plaster odrobinką oliwy i smaż na patelni grillowej albo zwykłej aż będą chrupkie, zetrzyj na każdy plaster trochę czosnku. Pokrój pomidorki w jak najmniejsze kawałki, przypraw solą, pieprzem i oliwą. Dodaj szarpane liście bazylii, wymieszaj i dodaj na chleb.

                Bruschetta z grzybami

                Składniki na bruschettę z grzybami:

                • chleb wiejski
                  • 200 g prawdziwków świeżych
                    • 200 g kurek świeżych
                      • natka pietruszki
                        • 50 g parmezanu
                          • 3 ząbki czosnku
                            • sól
                              • pieprz
                                • oliwa

                                  Jak przygotować bruschettę z grzybami?

                                  Pokrój chleb na centymetrowe kromki, pokrop je odrobinką oliwy i smaży aż będą złote i chrupkie z obu stron. Wyczyść grzyby, jeżeli są za duże - pokrój i smaż na oliwie razem z ząbkami czosnku aż puszczą wodę. Przypraw na koniec solą i pieprzem. Posyp siekaną natką pietruszki. Połóż na chleb i posyp parmezanem.

                                  Bruschetta z ricottą i szynką parmeńską

                                  Składniki na bruschettę z ricottą i szynką parmeńską:

                                  • chleb ciabatta lub klasyczny biały
                                    • 250 g ricotty lub twarożku
                                      • 100 g szynki parmeńskiej
                                        • kilka fig
                                          • miód
                                            • sól
                                              • pieprz
                                                • oliwa

                                                  Jak przygotować bruschettę z ricottą i szynką parmeńską?

                                                  Pokrój chleb na centymetrowe kromki, pokrop je odrobinką oliwy i smaży aż będą złote i chrupkie z obu stron. Figi przekrój na cztery części, posmaruj miodem i smaży na oliwie aż się skarmelizują. Posmaruj chleb ricottą, przypraw solą i pieprzem, połóż plaster szynki i dodaj na to figi skarmelizowane.

                                                  Bruschetta z kremem z czarnych oliwek

                                                  Składniki na bruschettę z kremem z czarnych oliwek:

                                                  • bagietka
                                                    • 250 g czarnych oliwek
                                                      • 1/2 chili
                                                        • ząbek czosnku
                                                          • łyżka miodu
                                                            • sól
                                                              • pieprz
                                                                • oliwa
                                                                  • świeże bazylia lub tymianek

                                                                    Jak przygotować bruschettę z kremem z czarnych oliwek?

                                                                    Pokrój bagietkę w centymetrowe kawałki. Najlepiej pod skos, aby miały one większą powierzchnię. Dadaj do blendera oliwki, chili, obrany czosnek, kilka listków świeżych ziół i 4-5 łyżek oliwy. Zblenduj wszystkie składniki na pastę. Jeżeli jest za gęsta, dodaj jeszcze trochę oliwy lub odrobinkę wody. Przypraw solą i pieprzem. Kawałki bagietki posmaruj pastą i udekoruj ziołami i chili.

                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                    >>> Zobacz także:

                                                                    Jak przygotować tort idealny? Poznaj sekrety słodkiej kuchni Bartka Boratyna

                                                                    Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego

                                                                    Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                    Autor: Iza Dorf

                                                                    Źródło: Matteo Brunetti

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości