Polska kuchnia roślinna. Dania z warzyw i owoców według przepisów Pawła Ochmana

Do warzyw i owoców zachęca Paweł Ochman, bloger kulinarny, dziennikarz i autor książki ,,Roślinna kuchnia regionalna”. Przypomina o daniach, które przygotowuje się w wielu regionach kraju. Zobacz, jak przyrządza ziemniaczane ciasteczka z jagodami, potrawkę z kalarepy, kotlety z kapustą, kluski dyniowe i drobne ciasteczka.

,,Roślinna kuchnia regionalna”

Książka powstała w oparciu o kulinarną podróż Pawła Ochmana przez Polskę szlakiem roślinnych potraw. Autor odkrywa przez czytelnikiem bogactwo kuchni roślinnej oraz jej zróżnicowanie. Przypomina zapomniane i nowe dania w wersjach roślinnych, które przygotowuje się do dzisiaj w wielu regionach kraju. Przygląda się także temu, jaki wpływ na kuchnie regionalne miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne.

Ziemniaczane ciasteczka z jagodami (dziędziuchy z Dokudowa)

Składniki:

  • ok. 1 kg mączystych ziemniaków
    • ok. szklanki mąki pszennej uniwersalnej
      • 2 łyżki suszonych, czarnych jagód

        Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce – dodać jagody i mąkę. Ilość będzie zależała od wilgotności ziemniaków.

        Ciasto powinno być miękkie, jednolite (bez grudek) i nie kleić się do dłoni – formować sporej grubości wałki. Lekko spłaszczać nożem. Kroić ukośnie, jak kopytka.

        Na wierzchu zrobić nacięcia nożem – układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – piec 30-35 minut w 190°C, góra/dół, środkowa półka - do zrumienienia skórki.

        Potrawka z kalarepy (oberiba na gęsto)

        Składniki:

        • 3 duże, młode kalarepki (najlepiej z listkami)
          • 1 duży pęczek koperku
            • 1 spora cebula
              • 1 łyżka mąki pszennej
                • 1 szklanka wody
                  • sól i pieprz do smaku
                    • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

                      Wykonanie:

                      Klarepkę obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę lub słupki. Listki pokroić w cienkie paski – cebulę pokroić w drobną kostkę. Koperek drobno posiekać.

                      W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli – dodać kalarepkę i drobno posiekane listki. Chwile podsmażyć i dodać wodę – gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kalarepka będzie miękka, ale nierozpadająca się. Trwa to około 15 – 20 minut – pod koniec dodać drobno posiekany koperek oraz łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i wyłączyć grzanie oprawić do smaku solą i pieprzem.

                      Jeśli potrawka jest za gęsta, można dodać więcej wody.

                      Ziemniaczane kotlety z kapustą (łężnie bieszczadzkie)

                      Składniki:

                      • ok. 1 kg mączystych ziemniaków
                        • ok. ½ kg kiszonej kapusty
                          • 2 duże cebule
                            • 1 płaska łyżeczka kminku
                              • 2 liście laurowe
                                • 5 ziaren ziela angielskiego
                                  • sól i pieprz do smaku
                                    • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

                                      Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Kapustę drobno posiekać, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele, kminek i zlać wodą, by lekko zakryła kapustę. Przykryć i gotować na małym ogniu około 1 godziny (jeśli wyparuje woda, to podlewać w trakcie gotowania). Wystudzić .

                                      Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Zdjąć z patelni i wmieszać w masę ziemniaczaną – kapustę wraz z płynem przenieść na patelnię po smażeniu cebuli. Wyjąć liście i ziele. Kilka minut smażyć, aż cały płyn odparuje.

                                      Wilgotnymi dłońmi nabierać masę i formować na dłoni placek o grubości około ½ cm. Jeśli masa rozpada się, można dodać 1-2 łyżki mąki pszennej lub innej.

                                      Nakładać farsz i dokładnie zlepiać – kotlety smażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Użycie dużej ilości tłuszczu spowoduje, że kotlety będą go chłonąć i się rozpadną. Smażyć na rumiano z obu stron i koniecznie podawać z sosem grzybowym.

                                      Kluski dyniowe (kociewskie kluski dyniowe)

                                      Składniki

                                      • 1 kg mączystych ziemniaków
                                        • ½ szklanki musu dyniowego
                                          • mąka ziemniaczana

                                            Drobne ciasteczka świąteczne (ciasteczka cieszyńskie)

                                            orzechowe ule

                                            Składniki:

                                            • 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
                                              • 1/3 szklanki cukru pudru
                                                • 1–2 łyżeczki mleka roślinnego (najlepiej orzechowego)

                                                  Orzechy zmielić na drobne okruszki malakserem. Dodać cukier i napój roślinny. Ilość napoju powinna być taka, by powstała lekko plastyczna masa, która nie klei się do dłoni.

                                                  Odrywać z masy kawałki i wkładać w foremki do uli (można zakupić w internecie). Wciskać masę z lekkim oporem i wyjmować.

                                                  Wnętrza uli można nadziewać kremem budyniowym z alkoholem lun masłem orzechowym. Otwór robimy rączką drewnianej łyżki, wypełniamy kremem i zamykamy krążkiem wafelka.

                                                  kawusie

                                                  Składniki:

                                                  • 2 szklanki cukru pudru
                                                    • 2 kopiaste łyżeczki drobno mielonej kawy
                                                      • 2 kopiaste łyżeczki kakao
                                                        • 50 g margaryny
                                                          • dowolne mleko roślinne (około 1 łyżki)

                                                            Margarynę rozpuścić w garnku i schłodzić. Cukier wymieszać z kakao i kawą. Dodać do margaryny – wyrobić masę. Powinna być jak plastelina. Jeśli jest za sucha, dodać trochę mleka. Jeśli za mokra, to kakao.

                                                            Masę podzielić na kilka części i utoczyć z nich wałeczki, o grubości małego palca – wycinać z nich kopytka o wielkości ziarenka kawy.

                                                            Utoczyć kuleczkę, a następnie nadać kształt ziarenka. Nożem zrobić wgłębienie – odstawić aż ziarenka wyschną na 2-3 godziny.

                                                            Zobacz też:

                                                            Pikantne i rozgrzewające dania na jesień według Darii Ładochy

                                                            Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard

                                                            Doktor Ewa Dąbrowska w swoim raju na Kaszubach. Jak post leczniczy wpływa na nasz organizm?

                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                            podziel się:
                                                            Tagi:

                                                            Pozostałe wiadomości