Przepisy kulinarne

Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia

Przepisy kulinarne

Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia

Marynowane, po benedyktyńsku, po szkocku, jako główny dodatek do pizzy albo składnik popularnej sałatki. Jaja można serwować na wiele sposobów. Zobacz, co w Światowym Dniu Jaj przyrządza z nich Jan Kuroń.  

Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

  • 50 ml octu winnego lub jabłkowego
  • 2 jajka
  • 2 grzanki
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej

W wysokim rondlu podgrzej wodę do około 90 stopni C. 

Za pomocą długiej łyżki zamieszaj wodę tak, aby powstał na środku wir. Wbij jajko w sam środek. Siła odśrodkowa sprawi, że jajko samo się zawinie. Gotuj 2 – 3 minuty. 

Na grzance ułóż jajko, zawiń je w plaster szynki, a następnie polej sosem holenderskim.

Kanapka z jajkiem

Jasiek Kuroń

Marynowane jajka

Składniki:

  • 500 ml octu winnego
  • 120 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • kilkanaście ziaren kolendry
  • 6 – 7 jajek
  • ew. pół łyżeczki suszonej kurkumy

Cukier i sól rozpuść w occie, jeśli trzeba możesz delikatnie podgrzać. Dodaj przyprawy. Wystudź.

Ugotuj jajka na twardo, przełóż do zimnej wody i schłodź. Obierz ze skorupek.

Do sparzonego słoika włóż dość ciasno jaja. Następnie zalej zalewą z przyprawami. Zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

Pizza z pomidorkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym

Na ciasto:

  • 350 g mąki na pizzę
  • 3 g suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody

Wszystkie suche składniki wymieszaj. Dolej wody, wymieszaj i zagniataj około 10 minut.

Ciasto włóż do naczynia i szczelnie zafoliuj. Odstaw na 8 godzin w temperaturze pokojowej lub na minimum 12 w lodówce. Leżakowanie może trwać nawet 72 h! 

Na oprószonym mąką blacie wyłóż i rozwałkuj ciasto na pożądany kształt pizzy.

Sos:

  • puszka pomidorów krojonych (concasse)
  • 1/2 lub jedna mała cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • ewentualnie odrobina cukru

Na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj płatki czosnku oraz tymianek. 

Po minucie wlej pomidory i dopraw oregano, solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i redukuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji. 

Pod koniec możesz ewentualnie skontrować pomidory odrobiną cukru.

Wierzch:

  • 100 g szpinaku
  • 20 g parmezanu
  • kilka plastrów mozzarelli
  • 1 jajko

Piekarnik rozgrzej do 220 C. Ciasto posmaruj sosem, następnie dodaj szpinak, starty parmezan i plastry mozzarelli. Piecz 5 minut, następnie wyjmij pizzę i wbij jajko na środek. Piecz kolejne kilka minut.

Pizza z jajkiem

Jasiek Kuroń

Jajka po szkocku

Składniki:

  • 6 jajek
  • 400 g białej kiełbasy bez skóry
  • 200 g szynki konserwowej
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 100 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • olej do smażenia

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź. Mięso wraz przyprawami posiekaj drobno (może być w robocie kuchennym). 

Z masy uformuj 4 równej wielkości kulki. Postaraj się, aby były jak najcieńsze. Delikatnie obłóż masą każde oprószone mąką jajko. 

Następnie klasycznie zapanieruj – mąka, jajko, bułka tarta. Smaż na głębokim oleju lub piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 C.

Jaja panierowane

Jasiek Kuroń

Sałatka jajeczna z tuńczykiem, groszkiem i marynowaną papryką

Składniki:

  • czerwona cebula posiekana w kostkę
  • tuńczyk 150 g po odsączeniu (korzystałem z puszkowego w zalewie)
  • duży ogórek szklarniowy lub 5 gruntowych
  • 1 papryka marynowana pokrojona w grubą kostkę
  • 300 g kukurydzy odcedzonej (tu również konserwa)
  • 3 jajka
  • 250 g mrożonego groszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki Srirachy lub innego ostrego sosu lub mielony czarny pieprz
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu

W rondlu zagotuj wodę i posól ją mocno, dodaj groszek i gotuj przez 90 sekund. Przełóż do zimnej wody i po minucie odcedź.

Jajka włóż do mocno osolonej zimnej wody. Zagotuj i gotuj - 6 minut klasę L lub 5 minut M. Przełóż do zimnej wody.

Cebulę i tuńczyka umieść w większej misce. Rybę rozdrobnij.

Ogórka obierz i pokrój w większą (1,5 cm) kostkę (rozgryziony pod zębem doda daniu świeżości). Dodaj paprykę, kukurydzę oraz groszek.

Jajka obierz i z grubsza utrzyj widelcem, dodaj do pozostałych składników.

Na koniec posól, dodaj srirachę, majonez oraz posiekaną natkę pietruszki.

Całość wymieszaj.

Sałatka z jajkiem

Jasiek Kuroń

Zobacz też:

Czy picie surowych jajek ma pozytywny wpływ na zdrowie?

W kuchni dynia i spółka. Pyszne dania Jaśka Kuronia

Ułatw sobie życie. Poznaj 6 trików, które przydadzą się w kuchni 

Źródło: Jan Kuroń |
Co sądzisz o tym artykule?
84
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0