Jajka faszerowane w kilku odsłonach. Te przepisy gwarantują smaczne święta

Faszerowane jaja wielkanocne gospodyni Sylwii
Goszczą na wielkanocnym stole w niemal każdym polskim domu. W kuchni Dzień Dobry TVN vlogerka Sylwia Machnik zdradziła swoje przepisy na jaja faszerowane w różnych odsłonach.

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • 2 łyżki wędzonego łososia
  • 2 łyżeczki majonezu
  • łyżka posiekanego, świeżego koperku lub łyżeczka suszonego
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, posiekanym łososiem oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.

Jajka faszerowane awokado

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz, szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, posiekanym czosnkiem i awokado. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy szczypiorkiem.

Jajka faszerowane w skorupkach

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych jajek (wcześniej porządnie wyszorować)
  • 15 średnich pieczarek;
  • duża cebula
  • 1-2 garści posiekanej zieleniny – koperek, szczypiorek, pietruszka
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, majeranek
  • kilka łyżek tartej bułki

Przygotowanie:

Pieczarki podsmażamy z cebulą. Jajka studzimy, przecinamy razem ze skorupką na pół, wyciągamy delikatnie łyżeczką białko i żółtko. Mieszamy podsmażone pieczarki, posiekane jajka, majonez, zieleninę. Faszerujemy skorupki, mocno dociskamy, maczamy w tartej bułce i smażymy na oleju lub maśle klarowanym.

Sos tatarski staropolski klasyczny

Składniki:

  • 4 ogórki konserwowe
  • 6 marynowanych grzybów
  • 2 jajka ugotowane
  • majonez
  • łyżka chrzanu
  • 2 łyżeczki jogurtu
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie:

Ogórki, grzyby i białka jajek bardzo drobno siekamy. Żółtka rozcieramy z łyżką majonezu na jednolitą masę. Łączymy razem, dodajemy chrzan, resztę majonezu i jogurt (tyle, aby skleić składniki sosu), sól, pieprz, odrobinę soku z cytryny. Wszystko mieszamy. Przechowujemy w lodówce.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości