Jajka faszerowane łososiem
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 2 łyżki wędzonego łososia
- 2 łyżeczki majonezu
- łyżka posiekanego, świeżego koperku lub łyżeczka suszonego
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, posiekanym łososiem oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.
Jajka faszerowane awokado
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 2 łyżeczki majonezu
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz, szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, posiekanym czosnkiem i awokado. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy szczypiorkiem.
Jajka faszerowane w skorupkach
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych jajek (wcześniej porządnie wyszorować)
- 15 średnich pieczarek;
- duża cebula
- 1-2 garści posiekanej zieleniny – koperek, szczypiorek, pietruszka
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz, majeranek
- kilka łyżek tartej bułki
Przygotowanie:
Pieczarki podsmażamy z cebulą. Jajka studzimy, przecinamy razem ze skorupką na pół, wyciągamy delikatnie łyżeczką białko i żółtko. Mieszamy podsmażone pieczarki, posiekane jajka, majonez, zieleninę. Faszerujemy skorupki, mocno dociskamy, maczamy w tartej bułce i smażymy na oleju lub maśle klarowanym.
Sos tatarski staropolski klasyczny
Składniki:
- 4 ogórki konserwowe
- 6 marynowanych grzybów
- 2 jajka ugotowane
- majonez
- łyżka chrzanu
- 2 łyżeczki jogurtu
- sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
Ogórki, grzyby i białka jajek bardzo drobno siekamy. Żółtka rozcieramy z łyżką majonezu na jednolitą masę. Łączymy razem, dodajemy chrzan, resztę majonezu i jogurt (tyle, aby skleić składniki sosu), sól, pieprz, odrobinę soku z cytryny. Wszystko mieszamy. Przechowujemy w lodówce.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj
>>> Zobacz także:
- Baby wielkanocne. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach. Dlaczego warto je jeść?
- Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf