Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"

Święta bez sernika? Nie u nas!
Święta wielkanocne bez sernika? Nie ma mowy! W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na pyszny sernik klasyczny i w kąpieli na wodzie przedstawił szef kuchni Sebastian Olma. Nasz gość powiedział także, jak przygotowuje się wielkanocną paschę.

Pascha wielkanocna

Składniki:

  • 1 kg dobrze zmielonego sera twarogowego
    • 250 g masła
      • 200 g cukru pudru
        • 10 g cukru wanilinowego
          • 5 ugotowanych żółtek
            • 100 g mieszanki orzechów
              • 50 g suszonych moreli
                • 50 g suszonej żurawiny
                  • 20 g pistacji
                    • 50 g rodzynek
                      • skórka z 2 limonek

                        Przygotowanie:

                        W robocie kuchennym lub misce utrzeć ugotowane żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i kawałkami zimnego masła. Wszystkie składniki ubić do uzyskania kremowej konsystencji. Do powstałej masy stopniowo dodawać ser twarogowy - jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać trochę słodkiej śmietanki. Gdy masa jest już dobrze wymieszana, na koniec należy dodać pokrojone suszone owoce, mieszankę orzechów, skórkę z limonki i pistacje. Gotową masę przełożyć na metalowy cedzak wyłożony pieluchą lub bawełnianą ścierką. Przykryć talerzykiem i odstawić do lodówki na całą noc, następnie wyjąć i udekorować suszonymi owocami.

                        Klasyczny pieczony sernik

                        Składniki:

                        • 1 kg twarogu sernikowego
                          • 150 g masła
                            • 250 g cukru
                              • 8 jaj
                                • 10 ml aromatu migdałowego
                                  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
                                    • 2 pomarańcze
                                      • 50 g suszonych moreli
                                        • 50 g suszonych daktyli
                                          • 50 g cukru pudru
                                            • 100 g świeżych owoców
                                              • mąka krupczatka do wysypania formy

                                                Przygotowanie:

                                                Morele i daktyle pokroić na mniejsze kawałki, zamoczyć w wodzie i po 15 minutach odcedzić. W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy. Do utartej masy dodać twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszać. Pozostałe białka ubić na sztywno i dodać do masy twarogowej delikatnie mieszając. Na koniec dodać posiekane wcześniej suszone owoce. Okrągłą formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać mąką krupczatką. Wlać masę do środka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 st. C na około 50-60 minut. Po upieczeniu sernika należy wbić w niego wykałaczkę - jeśli po wyciągnięciu będzie sucha to znak, że sernik jest już upieczony. Sernik posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.

                                                Sernik pieczony w kąpieli wodnej

                                                Składniki:

                                                Spód:

                                                • 200 g herbatników
                                                  • 50 g orzechów włoskich
                                                    • 100 g masła
                                                      • 2 łyżki kakao

                                                        Przygotowanie:

                                                        Herbatniki zmiksować razem z orzechami w mikserze kuchennym. W rondelku rozpuścić masło, dodać kakao i wlać do mieszanki herbatników i orzechów dokładnie razem mieszając. Masę przełożyć do spodu na sernik i równo rozłożyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 st. C przez 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić.

                                                        Masa serowa:

                                                        • 1 l śmietanki 30 proc.
                                                          • 150 g cukru
                                                            • 200 g białej czekolady
                                                              • 720 g sera twarogowego
                                                                • 7 jaj
                                                                  • 2 laski wanilii

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    W metalowym rondelku podgrzać śmietankę razem z wanilią, cukrem i białą czekoladą cały czas mieszając. Gdy czekolada i cukier się rozpuszczą, zdjąć z ognia i dodać serek twarogowy i całe jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wlać do wcześniej wypieczonego spodu przez metalowe sitko, aby zatrzymać grudki i kawałki laski wanilii. Naczynie z masą wstawić na głęboką blachę do pieczenia, do której należy nalać wodę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C na około 1,5 godziny. Po tym czasie sernik należy wyjąć z piekarnika i odstawić na 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu z piekarnika ciasto będzie luźne, co jest bardzo ważne, ponieważ później dzięki temu jest ono kremowe.

                                                                    Sos malinowy:

                                                                    • 250 g mrożonych malin
                                                                      • 150 g cukru
                                                                        • 50 ml miodu
                                                                          • 2 łyżki soku z cytryny

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Maliny przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i zagotować. Następnie zmiksować robotem kuchennym, dodając na koniec miód i sok z cytryny. Gotowym sosem polewać porcje sernika.

                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                            >>> Zobacz także:

                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                            Autor: Iza Dorf

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości