Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Na naszych stołach zagoszczą tradycyjne ciasta - pyszne drożdżowe baby i mazurki. Wypiekiem, którego nie może zabraknąć jest również sernik wielkanocny. Jest lekki, kremowy, po prosu idealny!

Sernik wielkanocny z reguły przygotowywany jest według przepisu uwzględniającego rodzynki lub skórkę pomarańczową. Osoby nieprzepadające za tego rodzaju dodatkami, mogą je zastąpić owocami. Polecany jest sernik wielkanocny z malinami czy borówkami ze spodem z herbatników lub z kruchego ciasta.

Przepis na sernik wiedeński

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 15 dkg mąki
  • 12 dkg masła
  • 5 dkg cukru pudru
  • 1 surowe żółtko

Masa serowa:

  • 1 kg niekwaśnego i dobrze odciśniętego sera (twarogu)
  • 10 jaj
  • 5 dkg skórki pomarańczowej
  • 5 dkg rodzynków
  • wanilia
  • 40 dkg cukru pudru
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg kaszki manny lub 10 dkg mąki
  • sól

Przygotowanie:

Kruche ciasto: Wsypujemy do miski wszystkie składniki i zagniatamy z nich ciasto, schładzamy, rozwałkowujemy, wykładamy na dno tortownicy i podpiekamy.

Masa serowa: ser przecieramy przez sito. Masło ucieramy na pulchną masę, dodajemy kolejno żółtka, przesiany cukier i ser. Ucieramy starannie. Ubijamy pianę z białek, wykładamy na masę serową, dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane rodzynki, wanilię, kaszę mannę i sól do smaku. Mieszamy delikatnie, wykładamy na upieczone ciasto, wyrównujemy wierzch.

Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika na 50-60 minut. Gdy wierzch sernika za bardzo się rumieni, przykrywamy papierem. Upieczone ciasto lekko schładzamy i wykładamy.

Przepis na sernik z ziemniakami

Składniki:

Ciasto półkruche:

  • 20 dkg mąki
  • 8 dkg masła
  • 8 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżek gęstej śmietany
  • 1/3 paczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 50 dkg dobrze odciśniętego sera (twarogu)
  • 30 dkg obranych, ugotowanych ziemniaków
  • 5 jajek
  • 25 dkg cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 3 dkg rodzynków
  • wanilia
  • 3 dkg skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Jajko mieszamy ze śmietaną, mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i siekamy z masłem na stolnicy. Dodajemy resztę składników. Ciasto zagniatamy. 2/3 ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na dno tortownicy i podpiekamy.

Masa serowa: ser przecieramy przez sito. Masło ucieramy na pulchną masę, dodajemy kolejno żółtka, przesiany cukier i ser. Ucieramy starannie. Dodajemy ugotowane i przetarte przez sito ziemniaki. Ubijamy pianę z białek, wykładamy na masę serową, dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane rodzynki i wanilię. Mieszamy delikatnie, wykładamy na upieczone ciasto, wyrównujemy wierzch.

Na wierzch sernika kładziemy kratkę skośną zrobioną z reszty ciastka półkruchego. Smarujemy kratkę rozmąconym jajem. Sernik wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika, pieczemy od 50 do 60 minut. Po tym czasie nakłuwamy ciasto drewnianą szpilką i jeśli jest sucha, to można je wyjąć.

>>> Zobacz także:

Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0