Sernik wielkanocny - przepis. Jak zrobić sernik na Wielkanoc?

Sernik wielkanocny przepis
Arx0nt/GettyImages
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Na naszych stołach zagoszczą tradycyjne ciasta - pyszne drożdżowe baby i mazurki. Wypiekiem, którego nie może zabraknąć jest również sernik wielkanocny. Jest lekki, kremowy, po prosu idealny!

Sernik wielkanocny z reguły przygotowywany jest według przepisu uwzględniającego rodzynki lub skórkę pomarańczową. Osoby nieprzepadające za tego rodzaju dodatkami, mogą je zastąpić owocami. Polecany jest sernik wielkanocny z malinami czy borówkami ze spodem z herbatników lub z kruchego ciasta.

Przepis na sernik wiedeński

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 15 dkg mąki
    • 12 dkg masła
      • 5 dkg cukru pudru
        • 1 surowe żółtko

          Masa serowa:

          • 1 kg niekwaśnego i dobrze odciśniętego sera (twarogu)
            • 10 jaj
              • 5 dkg skórki pomarańczowej
                • 5 dkg rodzynków
                  • wanilia
                    • 40 dkg cukru pudru
                      • 15 dkg masła
                        • 5 dkg kaszki manny lub 10 dkg mąki
                          • sól

                            Przygotowanie:

                            Kruche ciasto: Wsypujemy do miski wszystkie składniki i zagniatamy z nich ciasto, schładzamy, rozwałkowujemy, wykładamy na dno tortownicy i podpiekamy.

                            Masa serowa: ser przecieramy przez sito. Masło ucieramy na pulchną masę, dodajemy kolejno żółtka, przesiany cukier i ser. Ucieramy starannie. Ubijamy pianę z białek, wykładamy na masę serową, dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane rodzynki, wanilię, kaszę mannę i sól do smaku. Mieszamy delikatnie, wykładamy na upieczone ciasto, wyrównujemy wierzch.

                            Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika na 50-60 minut. Gdy wierzch sernika za bardzo się rumieni, przykrywamy papierem. Upieczone ciasto lekko schładzamy i wykładamy.

                            Przepis na sernik z ziemniakami

                            Składniki:

                            Ciasto półkruche:

                            • 20 dkg mąki
                              • 8 dkg masła
                                • 8 dkg cukru pudru
                                  • 1 jajko
                                    • 2-3 łyżek gęstej śmietany
                                      • 1/3 paczki proszku do pieczenia

                                        Masa serowa:

                                        • 50 dkg dobrze odciśniętego sera (twarogu)
                                          • 30 dkg obranych, ugotowanych ziemniaków
                                            • 5 jajek
                                              • 25 dkg cukru pudru
                                                • 10 dkg masła
                                                  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
                                                    • 3 dkg rodzynków
                                                      • wanilia
                                                        • 3 dkg skórki pomarańczowej

                                                          Przygotowanie:

                                                          Jajko mieszamy ze śmietaną, mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i siekamy z masłem na stolnicy. Dodajemy resztę składników. Ciasto zagniatamy. 2/3 ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na dno tortownicy i podpiekamy.

                                                          Masa serowa: ser przecieramy przez sito. Masło ucieramy na pulchną masę, dodajemy kolejno żółtka, przesiany cukier i ser. Ucieramy starannie. Dodajemy ugotowane i przetarte przez sito ziemniaki. Ubijamy pianę z białek, wykładamy na masę serową, dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane rodzynki i wanilię. Mieszamy delikatnie, wykładamy na upieczone ciasto, wyrównujemy wierzch.

                                                          Na wierzch sernika kładziemy kratkę skośną zrobioną z reszty ciastka półkruchego. Smarujemy kratkę rozmąconym jajem. Sernik wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika, pieczemy od 50 do 60 minut. Po tym czasie nakłuwamy ciasto drewnianą szpilką i jeśli jest sucha, to można je wyjąć.

                                                          >>> Zobacz także:

                                                          Zobacz wideo: Już niedługo Wielkanoc. Jak zrobić oryginalny, domowy stroik?

                                                          Autor: Iza Dorf

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości