Przepisy kulinarne

Mazurek kajmakowy - przepis i składniki na wielkanocne ciasto. Jak zrobić?

Mazurek kajmakowy przepis

zi3000/GettyImages

Przepisy kulinarne

Mazurek kajmakowy - przepis i składniki na wielkanocne ciasto. Jak zrobić?

Mazurek kajmakowy przepis

zi3000/GettyImages

Mazurek kajmakowy z pewnością zachwyci wszystkich przy wielkanocnym stole. Jest prosty w wykonaniu, dlatego może go upiec każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Dzięki masie kajmakowej i bakaliom smakuje wyśmienicie.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkości. Wśród ciast i ciasteczek prym wiedzie mazurek kajmakowy. Ten smak z pewnością ucieszy twoich najbliższych, którzy kochają domowe wypieki. Oto przepisy na mazurek kajmakowy waniliowy i mazurek kajmakowy karmelowy.

Przepis na mazurek kajmakowy

Składniki:

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 3 gotowane żółtka
  • wanilia

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Żółtka oddzielamy od białek, wkładamy do cedzaka, razem z nim wstawiamy do gorącej wody. Gotujemy 10 minut. Ugotowane żółtka wyjmujemy, przecieramy przez sitko, używając jak najmniejszą jego powierzchnię. Mąkę siekamy z masłem, dodając przesiany cukier, żółtka i wanilię, i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zostawiamy w chłodnym miejscu na 20-30 minut.

1/4 część ciasta odkładamy, resztę wałkujemy na grubość 3/4 cm, układamy na prostokątnej lub kwadratowej blasze. Palcami wyrównujemy brzegi, które smarujemy białkiem.

Z 1/4 części ciasta formujemy wałeczek o grubości palca, dopasowujemy do obwodu i mocno przyciskając, układamy go wokół kruchego ciasta. Powierzchnię wałeczka smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy ciasto do dobrze rozgrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor. Mazurek wyjmujemy gorący, zsuwamy przy pomocy szerokiego noża na deseczkę.

Ugotowany kajmak wykładamy na mazurek i równo rozsmarowujemy. Przybieramy ciemnymi rodzynkami, migdałami, orzechami lub skórką pomarańczową.

Ciasto kroimy następnego dnia.

Przepis na kajmak waniliowy

Składniki:

  • 1/2 l mleka lub śmietanki
  • 40 dkg cukru
  • 5-10 dkg masła
  • 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:

Mleko z cukrem gotujemy w obszernym naczyniu na dużym ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje. W czasie gotowania należy stale mieszać, gdyż masa łatwo się przypala. Robimy próbę: jeżeli kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się, kajmak jest gotowy. Należy go lekko przestudzić i ucierać wałkiem. Gdy gęstość masy odpowiada gęstości śmietany, dodajemy zmiękczone masło i jeszcze chwilę ucieramy. Masą tą polewamy lub przekładamy mazurki.

Do kajmaku można dodać 1-2 łyżki karmelu (1 dkg cukry mocno należy zrumienić i zagotować z 2-3 łyżkami wody), uzyskuje się wówczas łagodniejszy kolor i lepszy smak.

Przepis na kajmak karmelowy

Składniki:

  • 1/2 mleka lub śmietanki
  • 40 dkg cukru
  • 5-10 dkg masła
  • 5-6 mocnego karmelu

Przygotowanie:

Przyrządzamy według przepisu na kajmak waniliowy, dodając 5-6 łyżek mocnego karmelu (2 dkg cukru zrumienionego na patelni, zagotowane z 6 łyżkami wody).

>>> Zobacz także:

Co sądzisz o tym artykule?
71
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0