Przepisy kulinarne

Przepisy Ani Starmach na mazurki. Różany czy śliwkowy z czekoladą?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego Anna Starmach dzieli się z Wami swoimi przepisami na mazurki. Skorzystajcie z jej przepisów i przekonajcie się, jak smakuje mazurek orzechowy, pomarańczowo-migdałowy, śliwkowy z czekoladą i różany. Aż ślinka cieknie!

Mazurek różany

Składniki:

Spód ciasta:

250 g mąki

120 g masła

1 jajko

Szczypta soli

60 g cukru pudru

Masa:

100 g konfitury malinowej

2 łyżeczki soku z cytryny

100 g konfitury z płatków róży

120 g białej czekolady

120 g mascarpone

Prażone płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

Składniki ciasta wymieszaj, zlep w „kulkę” schładzaj w lodówce przez 40 minut. Ciasto cienko rozwałkuj, przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ciasto piecz około 20 minut z obciążeniem, (użyj do tego grochu labo ryżu), następnie ściągnij papier i piecz jeszcze koło 20-25 minut aż ciasto osiągnie złoty kolor. Spód mazurka ostudź.

Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj z konfiturą różaną, a następnie z mascarpone. Na spód wyłóż konfiturę malinową potem różaną masę, całość posyp płatkami migdałowymi.

Mazurek śliwkowy z czekoladą

Składniki:

Ciasto:

150 g mąki krupczatki

100 g mąki tortowej

50 g mielonych orzechów włoskich

120 g masła

1 jajko

2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:

300 ml powideł śliwkowych

10 suszonych śliwek

100 g gorzkiej czekolady

70 ml śmietanki kremówki

Duża szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Składniki ciasta wymieszaj, uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj, przełóż do formy o dowolnie wybranym kształcie i piecz ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po tym czasie ciasto ostudź. Śmietankę podgrzej, wymieszaj ją z posiekaną czekoladą i cynamonem. Na podpieczony spód wyłóż powidła, polej je czekoladą, udekoruj suszonymi śliwkami.

Mazurek pomarańczowo-migdałowy

Składniki:

Ciasto:

200 g maki pszennej

70 g mielonych migdałów

40 g cukru pudru

1 jajko

120 g masła

1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa pomarańczowa:

6 pomarańczy

250g cukru

laska wanilii

kora cynamonu

100 g migdałów bez skórki do dekoracji

Przygotowanie:

Składniki ciasta połącz, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce, następnie ciasto cienko rozwałkuj, przełóż do formy o dowolnie wybranym kształcie i piecze ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po tym czasie ciasto ostudź.

Pomarańcze obierz ze skórki, od skórki odkrój białą warstwę, bo jest zbyt gorzka. Pomarańczową skórkę pokrój w cienki paseczki. Pomarańcze pokrój w kostkę zmiksuj a następnie przełóż do rondla o grubym dnie, dodaj skórkę z pomarańczy, przekrojoną laskę wanilii i korę cynamonu. Gotuj około godziny aż konfitura zgęstnieje, wtedy wylej ją na upieczony spód ciasta, udekoruj migdałami, gotowe.

Mazurek orzechowy

Składniki:

Ciasto:

200 g maki pszennej

70 g mielonych migdałów

40 g cukru pudru

1 jajko

120 g masła

1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa orzechowa:

300 g chałwy

200 g orzechów włoskich

150 ml śmietanki kremówki

Orzechy i gorzka czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Składniki ciasta połącz, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce, następnie ciasto cienko rozwałkuj, przełóż do formy o dowolnie wybranym kształcie i piecze ok. 35-40 minut w 170 stopniach. Po tym czasie ciasto studzimy.

Chałwę zmiksuj w robocie kuchennym razem z orzechami i śmietanka kremówką, po wymieszaniu, masę podgrzej i wylej na upieczony wcześniej spód ciasta.

Mazurek udekoruj orzechami i czekoladą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości