Święta Wielkanocne to czas, który z pewnością każdemu z nas przywołuje na myśl inne wspomnienia. Gwar rodziny, serdeczne życzenia, malowanie pisanek i wspólne pieczenie. Mazurki, serniki czy babki? My stawiamy na te ostatnie. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne. Zobaczcie 3 przepisy na świąteczne babeczki i muffiny.
Babeczki wielkanocne – przepis
Małe, klasyczne babeczki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i element wielkanocnego koszyczka. Lekko wilgotne, miękkie i rozpływające się w ustach zadowolą podniebienie każdego malucha i dorosłego.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ¾ kostki masła
Przygotowanie:
W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło i mleko, na następnie miksujemy na wolnych obrotach. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z foremek i studzimy.
Muffiny wielkanocne – przepis
Dla osób lubiących nieco więcej słodkości polecamy wielkanocne muffiny z jagodami i białą czekoladą. Taki deser z pewnością sprawdzi się przy świątecznej kawie lub herbacie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu, kefiru lub maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki drobnego cukru
- 2 jaja (rozmiar „L”)
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 100 g białej czekolady
- około 300 g jagód (mrożonych lub świeżych)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami. Mokre składniki takie jak jogurt, jaja i olej mieszamy w wysokim dzbanku za pomocą rózgi. W drugim naczyniu łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie dosypujemy suche składniki do mokrych, łączymy rózgą niezbyt długo, aż pozbędziemy się grudek i delikatnie dodajemy jagody i czekoladę. Łączymy szpatułką i rozlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka. Dekorujemy wg gustu.
Zobacz też: Przysmak dzieci - muffinki z kawałkami czekolady
Muffiny wielkanocne all inclusive
Świąteczne pieczenie warto połączyć z zabawą, szczególnie jeśli w naszej kuchni goszczą dzieci. Wspólnymi siłami możecie wykonać prawdziwe działa sztuki. Babeczki w kształcie zajączka, wielkanocnej pisanki, a może róży? Wszystko zależy od waszej wyobraźni! Wystarczy krem mascarpone, kilka czekoladowych jajek, kolorowy cukier w pisaku i ruszamy do dzieła.
Składniki:
- 4 banany
- 1 jajo
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki jogurtu
- 2-3 garście pokrojonej czekolady lub chocolate chips
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Banany, jogurt i olej miksujemy blenderem, dodajemy całe jajo i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, proszek, sodkę, cukier, kakao i kawałki czekolady wrzucamy do drugiej miski i mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i szybkim ruchem, niezbyt dokładnie łączymy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewam ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zobacz także: Prosty przepis na muffinki dla dzieci z owocami, dżemem i czekoladą. Jak ozdobić muffinki dla dzieci?
Krem na bazie mascarpone
Składniki:
- 500 g mascarpone
- 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 36 %
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- skórka starta z ½ cytryny
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego dzbanka lub dzieży miksera. Zaczynamy powoli ubijać, następnie zwiększamy moc robota. Ucieramy do połączenia składników pilnując, by krem się nie zważył. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki.
Zobacz też:
- Przepis na muffinki wytrawne. Muffinki z szynką, kurczakiem, warzywami i serem
- Przepis na muffinki z jabłkami. Dietetyczne wypieki z czekoladą, orzechami i cynamonem w kilku krokach
- Energetyczne czekoladowe babeczki
Zobacz wideo: Wielkanocne muffinki. Czym je ozdobić?
Autor: Adrian Adamczyk