Święta zbliżają się wielkimi krokami, a my już zastanawiamy się co postawić na wielkanocnym stole. Oprócz tradycyjnych potraw warto trochą poeksperymentować. Babki, babeczki i muffiny. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na te słodkości. Zarówno w wersji klasycznej, jak i nowoczesnej.

Święta Wielkanocne to czas, który z pewnością każdemu z nas przywołuje na myśl inne wspomnienia. Gwar rodziny, serdeczne życzenia, malowanie pisanek i wspólne pieczenie. Mazurki, serniki czy babki? My stawiamy na te ostatnie. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne. Zobaczcie 3 przepisy na świąteczne babeczki i muffiny.  

Babeczki wielkanocne – przepis

Małe, klasyczne babeczki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i element wielkanocnego koszyczka. Lekko wilgotne, miękkie i rozpływające się w ustach zadowolą podniebienie każdego malucha i dorosłego.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ¾ kostki masła

Przygotowanie:

W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło i mleko, na następnie miksujemy na wolnych obrotach. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z foremek i studzimy.

Muffiny wielkanocne – przepis

Dla osób lubiących nieco więcej słodkości polecamy wielkanocne muffiny z jagodami i białą czekoladą. Taki deser z pewnością sprawdzi się przy świątecznej kawie lub herbacie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka jogurtu, kefiru lub maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 2 jaja (rozmiar „L”)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady
  • około 300 g jagód (mrożonych lub świeżych)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami. Mokre składniki takie jak jogurt, jaja i olej mieszamy w wysokim dzbanku za pomocą rózgi. W drugim naczyniu łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie dosypujemy suche składniki do mokrych, łączymy rózgą niezbyt długo, aż pozbędziemy się grudek i delikatnie dodajemy jagody i czekoladę. Łączymy szpatułką i rozlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka. Dekorujemy wg gustu.

Zobacz też: Przysmak dzieci - muffinki z kawałkami czekolady 

Muffiny wielkanocne all inclusive

Świąteczne pieczenie warto połączyć z zabawą, szczególnie jeśli w naszej kuchni goszczą dzieci. Wspólnymi siłami możecie wykonać prawdziwe działa sztuki. Babeczki w kształcie zajączka, wielkanocnej pisanki, a może róży? Wszystko zależy od waszej wyobraźni! Wystarczy krem mascarpone, kilka czekoladowych jajek, kolorowy cukier w pisaku i ruszamy do dzieła.  

Składniki:

  • 4 banany 
  • 1 jajo
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2-3 garście pokrojonej czekolady lub chocolate chips
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Banany, jogurt i olej miksujemy blenderem, dodajemy całe jajo i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, proszek, sodkę, cukier, kakao i kawałki czekolady wrzucamy do drugiej miski i mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i szybkim ruchem, niezbyt dokładnie łączymy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewam ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 Zobacz także: Prosty przepis na muffinki dla dzieci z owocami, dżemem i czekoladą. Jak ozdobić muffinki dla dzieci?

Krem na bazie mascarpone 

Składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 36 %
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego dzbanka lub dzieży miksera. Zaczynamy powoli ubijać, następnie zwiększamy moc robota. Ucieramy do połączenia składników pilnując, by krem się nie zważył. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki.

 Zobacz też:

 
Co sądzisz o tym artykule?
74
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0