Przepis na muffinki z jabłkami. Dietetyczne wypieki z czekoladą, orzechami i cynamonem w kilku krokach

Muffiny z czekoladą
Fot. ViprON/ Getty Images
Muffinki z jabłkami i kruszonką cieszą się dużym zainteresowaniem szczególnie jesienią i zimą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je niezależnie od pory roku. Z czym smakują najlepiej? Z czekoladą, z orzechami, a może z rodzynkami? Przygotuj zdrowe i szybkie muffinki z jabłkami i zabierz je ze sobą do szkoły lub pracy.

Muffinki z jabłkami można nazwać prostszą wersją szarlotki. Przygotowuje się je znacznie szybciej i mimo że nie jest to dokładnie taki sam smak, na pewno wiele osób będzie chciało odtworzyć poniższy przepis w swojej kuchni. Poznaj przepis na muffinki z jabłkami i dowiedz się, w jaki sposób możesz go zmodyfikować, aby nadal przepysznie smakował.

Przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką

To klasyczna wersja wypieku, która z wierzchu posypana jest chrupiącymi i słodkimi kawałkami przetartego ciasta. Przygotowując muffinki z jabłkami i kruszonką , jeszcze bardziej upodobnisz je do klasycznego jabłecznika. W jaki sposób najszybciej upiec babeczki tego typu?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
    • 1 jajko,
      • 200 ml mleka,
        • 160 g brązowego cukru,
          • 100 g roztopionego masła,
            • 2 średniej wielkości jabłka,
              • opakowanie cukru waniliowego,
                • 3 łyżki margaryny,
                  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

                    Przygotowanie:

                    1. 5 łyżek cukru wymieszaj z 5 łyżkami mąki. Jeśli potrzebujesz mniej lub więcej kruszonki, możesz zmodyfikować przepis, pamiętając o tym, aby zachować proporcje składników 1:1. Do całości dodaj 3 łyżki margaryny i ugnieć w rękach. Z powstałej masy ulep kulkę i włóż ją do zamrażarki.
                      1. Mokre składniki zmiksuj na gładką masę.
                        1. Suche składniki przesiej i wymieszaj z mokrymi.
                          1. Jabłka obierz ze skórek, pokrój w drobną kostkę i dodaj do surowego ciasta.
                            1. Rozlej ciasto do papilotek.
                              1. Po 30 minutach wyciągnij kulkę z mąki, margaryny i cukru i zetrzyj ją na tarce, a następnie umieść na wierzchu muffinek.
                                1. Muffinki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wilgotną wersję wypieku, możesz przygotować muffinki z jabłkami i olejem . Rezygnując z masła możesz całkowicie zmienić ich konsystencję.

                                  >>> Zobacz: Muffiny z kremem budyniowym 

                                  Jak zrobić muffinki z jabłkami i czekoladą?

                                  Muffinki z jabłkami i czekoladą to niesamowite połączenie smaków. Biała lub mleczna czekolada sprawią, że nawet bardzo kwaśne jabłka staną się słodkie i nie zepsują całego wypieku. Choć jest to przepis niezbyt dietetyczny, od czasu do czasu można pozwolić sobie na jego przygotowanie. Zdrowe muffinki z jabłkami zrobisz natomiast, wybierając czekoladę gorzką zamiast deserowej.

                                  Składniki:

                                  • 2 szklanki mąki,
                                    • 130 g cukru,
                                      • 2 jajka,
                                        • ½ szklanki oleju,
                                          • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
                                            • 2 jabłka (w zależności od tego, jak bardzo są kwaśne, można zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru w przepisie),
                                              • 100 g dowolnej czekolady.

                                                Przygotowanie: Suche i mokre składniki wymieszaj w oddzielnych miskach, a następnie je ze sobą połącz. Czekoladę połam na mniejsze części lub pokrój w bardzo drobne kawałki i dodaj do ciasta chwilę przed rozlaniem go do papilotek lub silikonowych foremek. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni i piecz w nim babeczki przez 25-30 minut, zwracając uwagę na to, aby kawałki czekolady się nie przypaliły. Przepis na muffinki z jabłkami i czekoladą możesz ulepszyć, ozdabiając gotowy wypiek bitą śmietaną lub lukrem.

                                                >>> Zobacz: Wytrawne muffiny

                                                Muffinki z jabłkami – przepis z orzechami

                                                Klasyczny przepis na ciasto możesz zamienić na muffinki z jabłkami i orzechami . Wystarczy, że do podstawowej receptury dodasz migdały, orzechy laskowe lub włoskie. Dla podkręcenia smaku możesz wykorzystać również paczkowane bakalie. To najprostszy sposób na szybkie muffinki z jabłkami. Nie musisz kroić i myć dodatkowych składników, wystarczy, że dowolne orzechy wrzucisz bezpośrednio do ciasta lub posypiesz nimi wierzch surowej masy w papilotkach. Jeśli zależy Ci na tym, aby upiec dietetyczne muffinki z jabłkami , postaraj się unikać orzechów makadamia oraz pekan, które są najbardziej kaloryczne.

                                                Muffinki z jabłkami i cynamonem – przepis

                                                Składniki:

                                                • 300 g mąki,
                                                  • 2 jajka,
                                                    • 250 ml mleka,
                                                      • 100 g cukru,
                                                        • 2 jabłka,
                                                          • 2/3 szklanki oleju,
                                                            • garść rodzynek,
                                                              • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                • 1/2 łyżeczki sody.

                                                                  Ciasto przygotuj według podstawowego przepisu na babeczki. Rodzynki możesz wsypać bezpośrednio do surowego ciasta w misce lub dodać je na sam koniec, tuż przed włożeniem do piekarnika. Cynamonowe muffinki z jabłkami i rodzynkami są proste w przygotowaniu i wymagają minimum składników, ale mimo to bardzo szybko znikają z talerza.

                                                                  Zobacz film: Muffiny jaglane. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                  Zobacz też: 

                                                                  >>> Kuchnia św. Hildegardy 

                                                                  >>> Pyszne tarty Andrzeja Polana

                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości