Kuchnia św. Hildegardy

Orkiszowe wariacje na temat kuchni św. Hildegardy zaproponował nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Marek Zaremba, dyplomowany dietoterapeuta. Zapraszamy na pożywną terapię przy użyciu: kaszy orkiszowej z prażonym jabłkiem, muffinów orkiszowych i orkiszotto z pieczoną dynią! Zobaczcie też, co łączy Magdę Mołek ze św. Hildegardą! :)

Kasza orkiszowa z prażonym jabłkiem, jarmużem, daktylami i orzechem laskowym

Składniki:

2 jabłka

2-3 suszone daktyle

2 szklanki jarmużu

6-8 orzeszków laskowych

1 -2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia

1,5 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej

szczypta cynamonu i kardamonu

świeży lub suszony tymianek

mała szczypta mielonych goździków (opcjonalnie)

2-3 cm utartego imbiru (opcjonalnie)

Przygotowanie: Jarmuż porozrywaj na drobne kawałki odcinając twardą część i przelej wrzątkiem. Jabłko potnij w ok. centymetrową kostkę, a daktyle w plasterki. Na patelni rozgrzej olej koksowy lub masło klarowane, dodaj jabłka, orzeszki laskowe, daktyle oraz jarmuż i wlej troszkę wrzątku. Dopraw kardamonem, cynamonem i dodaj utarty drobno imbir. Podsmażaj stale mieszając przez ok. 2 minuty aż wszystko delikatnie zmięknie. Na końcu dodaj tymianek i serwuj z ugotowaną kaszą orkiszową.

Muffiny orkiszowo kakaowe z żurawiną i orzechem włoskim

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej

1/3 szklanki mąki kasztanowej (opcjonalnie)

szczypta mielonych goździków

szczypta mielonego kardamonu

1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

2/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu

2 jajka z wolnego wybiegu

2/3 szklanki jogurtu

1/3 szklanki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

1/2 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego

3 łyżki kakao

1/2 szklanki suszonej żurawiny

1/2 szklanki orzechów włoskich

płatki migdałów (opcjonalnie)

Przygotowanie: Posiekaj drobno żurawinę i orzechy włoskie. W jednej misce mieszamy suche składniki wraz z przyprawami. W drugiej misce mieszamy za pomocą miksera mokre składniki. Łączymy zawartość w jednej z misek i mieszamy dużą łyżką aby powstała jednolita masa. Wsypujemy pocięte wcześniej orzechy ,żurawinę i mieszamy. Gotową masę dodajemy do foremki wyłożonej papilotkami do muffinek. Ciasto należy wyłożyć prawie do pełna papilotek i posypać płatkami migdałów. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Orkiszotto z pieczoną dynią, brokułem i owocem granatu

Składniki:

2 szklanki ugotowanego orkiszu (kasza lub łuskane ziarno)

2 szklanki dyni

1 brokuł

owoc granatu (opcjonalnie)

3-4 orzechy włoskie

świeży lub suszony tymianek

1/3 łyżeczki bertramu lub gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

szczypta mielonych nasion kopru włoskiego

szczypta curry

1/3 łyżeczki utartego oregano

2 ząbki czosnku

sól morska lub himalajska do smaku

olej koksowy lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie: Orkisz gotujemy w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania wynosi ok. 15-20 minut. Dynię pokrój w kostkę, rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem, dopraw solą, oprósz delikatnie mielonym koprem włoskim i piecz w temperaturze 195 stopni przez ok. 15 minut. Odstaw. Brokuł podziel na mniejsze kawałki odkrawając stwardniałe części. Do głębokiej patelni lub garnka dodaj trochę wody i blanszuj brokuł przez kilka minut. Nadmiar wody odlej. Dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego lub klarowanego masła. Podsmażaj stale mieszając i dodaj utarty lub wyciśnięty czosnek oraz przyprawy. Dopraw solą i wymieszaj. Dodaj ugotowany wcześniej orkisz oraz upieczoną dynię. W razie potrzeby dodawaj olej kokosowy lub masło klarowane. Wymieszaj, posmakuj i dopraw w razie potrzeby. Serwuj orkiszotto z drobno posiekanym orzechem włoskim wraz z tymiankiem oraz owocem granatu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości