Przysmak dzieci - muffinki z kawałkami czekolady

Muffinki z czekoladą
Fot: Manuel Alvarez / gettyimages.com
Muffinki to babeczki, które możemy przygotować na wiele sposobów, z nadzieniem lub bez. Jednym z najczęstszych przepisów jest ten na muffinki z kawałkami czekolady. Chętnie zjadane przez najmłodszych, mogą być przysmakiem na dziecięcych balach i zabawach.

Muffinki z kawałkami czekolady to smakołyk prosty do wykonania, nie wymagający od piekącego specjalnych kulinarnych umiejętności. Możemy upiec je na niedzielny deser, albo jako przekąskę do przedszkola czy szkoły. Do przygotowania muffinek potrzebujemy jedynie kilku podstawowych składników.

Przepis na muffinki z kawałkami czekolady

Gdy zbliża się weekend, warto przygotować coś słodkiego na przekąskę. Jeśli dzieci dopominają się o słodycze, a my chcemy zaserwować im coś, co sami zrobimy, to warto sięgnąć po przepis na muffinki z kawałkami czekolady . Większość składników na pewno mamy pod ręką. Potrzebne będą:

· 2 szklanki mąki pszennej,

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

· 2 jajka,

· szklanka mleka,

· ⅔ szklanki cukru,

· ½ szklanki oleju

· tabliczka czekolady mlecznej.

W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier. W drugiej mieszamy jajka, mleko i olej. Składniki suche przesypujemy do masy jajecznej i mieszamy. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, dorzucamy do ciasta i za pomocą łyżki delikatnie wszystko łączymy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto wlewamy do foremek papierowych (lub silikonowych) do wysokości ⅔ ich wysokości. Blaszkę z babeczkami wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Muffinki z kawałkami czekolady powstają szybko i równie szybko znikają z talerza. Pyszny smakołyk można przygotowywać według różnych receptur, modyfikując nieznacznie przepisy. Zamiast kruszyć tabliczkę czekolady, możemy użyć gotowych czekoladowych łezek lub piegów. Ciasto na muffinki jest nadal proste do wykonania. Przygotowujemy następujące składniki:

· 250 g mąki pszennej,

· 100 g drobnego cukru,

· 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

· ½ łyżeczki soli,

· 1 szklankę mleka,

· ⅓ szklanki oleju,

· 2 jajka,

· 100 g czekoladowych łezek.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w tym czasie przygotowujemy ciasto na muffinki. Trzymamy się jednej zasady: suche produkty mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Mąkę warto przesiać, aby ciasto było delikatniejsze. Suche składniki przesypujemy do przygotowanej masy jajecznej, łączymy. Na koniec dorzucamy czekoladę i bardzo delikatnie mieszamy ciasto. Przekładamy do papilotek i wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut.

To jednak nie koniec pomysłów na muffinki. Jak zrobić muffinki z kawałkami czekolady ? Możemy wypróbować jeszcze taki przepis na czekoladowe muffinki:

· 150 g masła,

· 150 g czekolady,

· 300 g mąki,

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

· ½ łyżeczki sody oczyszczonej,

· 2 łyżki kakao,

· 1 łyżka kawy zbożowej,

· 1 szklanka cukru,

· 1 łyżka cukru wanilinowego,

· 2 duże jajka,

· 170 ml mleka.

Masło roztapiamy, studzimy. Czekoladę kroimy na kawałki, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kawą i kakao. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mieszamy wszystkie składniki. Do drugiej miski wbijamy jaja, wlewamy mleko. Do suchych składników dodajemy masę jajeczną, składniki łączymy delikatnie łyżką, dodajemy masło oraz kawałki czekolady. Szybko mieszamy i przelewamy masę do papilotek. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Czekamy, aż muffiny urosną, a na wierzchu utworzy się skorupka. Muffinki z kawałkami czekolady smakują równie dobrze w wersji czekoladowej, co w waniliowej.

Muffinki z kawałkami czekolady w różnych odsłonach

Babeczki z czekoladą możemy upiec na wiele sposobów: pomarańczowe, waniliowe, jogurtowe, bananowe. W zależności od preferencji i ulubionych smaków, wybieramy najlepszy przepis. Muffinki z kawałkami czekolady o smaku bananowym powinny zasmakować nie tylko najmłodszym. W końcu banany i czekolada to połączenie wręcz idealne. Aby przyrządzić pyszne muffiny, przygotowujemy:

· 3 bardzo dojrzałe banany,

· ¼ szklanki drobnego cukru,

· ½ szklanki jasnego cukru muscovado,

· ⅓ szklanki roztopionego masła,

· 1 duże jajko,

· 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,

· szczyptę soli,

· ½ łyżeczki cynamonu,

· 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,

· 1 łyżeczkę sody,

· 1 i ½ szklanki mąki pszennej,

· 200 g czekolady mlecznej.

Banany wraz z cukrem rozgniatamy na miazgę (możemy użyć widelca). Dodajemy do nich przestudzone masło, jajo, wanilię, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Do gotowej masy wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Na koniec wrzucamy kawałki czekolady mlecznej i ponownie łączymy składniki. Papilotki wypełniamy ciastem do ⅔ wysokości i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż ładnie wyrosną.

Cytrynowe muffinki z kawałkami czekolady przygotowujemy z:

· 200 g mąki pszennej,

· 80 g mąki ziemniaczanej,

· 1 jajka,

· 100 g cukru,

· 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

· ½ łyżeczki sody oczyszczonej,

· 100 ml mleka,

· 100 g masła roztopionego,

· soku z 1 cytryny,

· 50 g czekolady gorzkiej.

W misce łączymy suche składniki: mąki, cukier, proszek i sodę. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, masło i sok z cytryny. Następnie zawartości obu misek łączymy i delikatnie mieszamy. Wypełniamy ciastem foremki i pieczemy przez około 20-25 minut.

Zobacz film: Czekolada w kuchni DDTVN. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości