Przepisy kulinarne

Baby wielkanocne. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy 

Przepisy kulinarne

Baby wielkanocne. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy 

Rozpoczynamy przygotowania do Wielkanocy. Na świąteczny stół przygotuj babę wielkanocną, która pięknie wyrośnięta ma zapewnić powodzenie i dobrobyt w rodzinie przez cały następny rok. Skorzystaj z przepisów Grzegorza Zawieruchy na babkę Brioche Kouglof, makową lub budyniową. 

Babka makowa

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 200 g suchego maku mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 50 ml rumu
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • Bułka tarta
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Przygotować składniki, aby były w temperaturze pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i makiem. Do żółtek dodać masło i cukier. Całość utrzeć na jednolitą masę. Na osobnej patelni karmelizujemy cukier trzcinowy, wrzucamy skórkę z pomarańczy i flambirujemy rumem. Całość dobrze mieszamy i czekamy do wystygnięcia. Do masy jajecznej dodajemy partiami mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem i skarmelizowaną pomarańczę. Na koniec wrzucamy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Smarujemy formę masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 60 minut (z funkcją góra i dół).

Babka Brioche Kouglof

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka (letnie)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 żółtka jajek
  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • masło do smarowania formy
  • 150 g rodzynek
  • około 24 sztuk prażonych płatków migdałów
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie. Połączyć mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać dwa całe jajka i dwa żółtka jajek. Następnie powoli dolewamy mleko i ugniatamy jeszcze z 10 minut. Powoli dodajemy masło i jeszcze ugniatamy 10 minut. Odstawiamy ciasto na 45-60 minut. Na posypanej mąką powierzchni układamy ciasto i dodajemy rodzynki i delikatnie ugniatamy. Obficie smarujemy formę masłem i posypujemy prażonymi migdałami. Przekładamy ciasto i czekamy, aż ponownie urośnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Babka budyniowa

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • ½ kostki masła roztopionego
  • 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

Do miski wbić całe jaja i miksować dodając powoli cukier, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie zmniejszając obroty miksera na minimum dodać mąkę wymieszaną z budyniem, proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać powoli roztopione i przestudzone masło. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać masę do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 do 50 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Babka z Baileys Coffee

Składniki:

  • 2 ½ mąki
  • ¾ masła
  • 3 jajka
  • 2 ¼ proszku do pieczenia
  • 2 ½ rozpuszczalnej kawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ szklanki likieru Baileys Coffee
  • ½ szklanki mleka
  • Składniki na polewę:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru Baileys Coffee

Sposób przygotowania ciasta:

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni i nasmarować formę masłem. Wymieszać likier Baileys Coffee z mlekiem. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kawą rozpuszczalną. Masło i cukier utrzeć, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać powoli jajka, 1-2 łyżki przesianej mąki, proszku do pieczenia i kawy. Wlać ekstrakt z wanilii i powoli dodawać resztę mąki. Wlać wcześniej połączony likier z mlekiem. Połączyć powoli składniki. Piec około 60-65 minut w temperaturze 175 stopni. Po wyjęciu z piekarnika polewamy polewą.

Sposób przygotowani polewy:

W rondelku podgrzewamy likier i wsypujemy cukier puder.

Zobacz też:

Słodkości z dżemem i powidłami. Przepisy Sebastiana Olmy

Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński

Baranek wielkanocny z ciasta piaskowego – prosty przepis na świąteczny deser

***

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Co sądzisz o tym artykule?
111
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0