Grzyby po włosku. Matteo Brunetti zdradza, do czego dodają je Włosi

Grzyby po włosku. Matteo Brunetti zdradza, do czego dodają je Włosi
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzyby we włoskim wydaniu
Grzyby we włoskim wydaniu
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W polskich lasach właśnie rozpoczął się sezon grzybowy. Jednak ten pyszny składnik obecny jest nie tylko w rodzimych przepisach, ale też na przykład w kuchni włoskiej. Matteo Brunetti pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN kilka propozycji dań, w których grzyby grają pierwsze skrzypce. Warto wypróbować je we własnej kuchni.

Kucharz przygotował grzybowe risotto, makaron z grzybowym ragu i orzechami, bruschettę grzybową oraz lasagne z grzybami.

Risotto grzybowe

Składniki:

  • 320 g ryżu do risotto,
  • 25 g suszonych grzybów,
  • 250 g grzybów Portobello,
  • 80 g sera Parmigiano,
  • natka pietruszki,
  • świeży rozmaryn,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 60 g specku lub prosciutto,
  • 60 g masła,
  • sól, pieprz, oliwa,
  • cebula,
  • 100 g białego wina,
  • limonka.
Risotto grzybowe
Risotto grzybowe
Risotto grzybowe
Źródło: East News/Michał Woźniak

Przygotowanie:

Na początku należy posiekać natkę pietruszki. Później ugotować w wodzie suszone grzyby i gdy będą miękkie, wyciągnąć je i posiekać. Następnie posiekać drobno również czosnek oraz celubę i zetrzeć ser Parmigiano. Grzyby Portobello kroić w plastry i smażyć na oliwie na dużym ogniu, razem z rozmarynem i czosnkiem, aż będą przyrumienione. Następnie do garnka wlać sporą ilość oliwy z oliwek, dodać siekaną cebulę i ryż, a potem smażyć i mieszać, aż się zeszkli (na średnim ogniu).

Dolać białe wino i poczekać, aż alkohol odparuje, cały czas mieszając ryż. Później dolać chochlę wywaru z suszonych grzybów. Gotować, aż się zredukuje. Następnie dolać kolejną chochlę i dalej gotować oraz mieszać, aż będzie al dente. Po zgaszeniu palnika dodać grzyby, natkę pietruszki, masło, ser Parmigiano, połowę specku i wymieszać całość. Risotto wyłożyć na talerze, posypać pozostałymi grzybami, serem Parmigiano, speckiem, startą skórką z limonki.

Risotto z grzybami
Risotto z grzybami
Risotto z grzybami
Źródło: East News/Michał Woźniak

Makaron z ragu grzybowym i orzechami

Składniki:

  • 500 g makaronu Rigatoni,
  • marchewka,
  • 3 gałązki selera naciowego,
  • cebula,
  • 150 g orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 40 g suszonych pomidorów,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 60 g czerwonego wina,
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 700 g mixu grzybów Portobello (prawdziwki, kurki itd),
  • chilli,
  • świeża mięta do dekoracji,
  • sól, pieprz, oliwa,
  • 60 g sera Parmigiano.
Makaron z ragu grzybowym i orzechami
Makaron z ragu grzybowym i orzechami
Makaron z ragu grzybowym i orzechami
Źródło: East News/Michał Woźniak

Przygotowanie:

Marchewkę, cebulę, seler naciowy oraz orzechy włoskie drobno pokroić. Grzyby wyczyścić oraz pokroić w kosteczkę lub po prostu w kawałeczki. Do dużego garnka wlać sporą ilość oliwy z oliwek, dodać rozbity czosnek, marchewkę, seler, cebulę i grzyby. Smażyć i mieszać, aż grzyby się przyrumienią. Następnie wlać czerwone wino i poczekać, aż alkohol odparuje. Przyprawić solą oraz pieprzem, a następnie dodać passatę pomidorową. Gotować na małym ogniu, aż się zredukuje na gęsty sos (ok. 1 godzina). Przyprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron al dente. Wymieszać go z sosem i udekorować miętą.

Bruschetta grzybowa

Składniki:

  • 2 ciabatty,
  • 250 g ricotty,
  • 250 g kurek,
  • świeży tymianek,
  • chilli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • miód,
  • skórka ze świeżej cytryny,
  • masło,
  • 40 g sera Parmigiano.

Przygotowanie:

Pokroić ciabatty na poł. Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła, dodać chilli, zbity czosnek oraz tymianek i smażyć, cały czas mieszając. Dodać do tego kurki i nadal smażyć, aż się ładnie przyrumienią. Przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć wszystko i na tej samej patelni położyć pieczywo. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie złoty i chrupiący. Posmarować ciabatty serem ricotta, dodać kurki i jeszcze trochę świeżego tymianku, skórkę z cytryny i miód. Zetrzeć ser parmigiano na koniec.

Bruschetta grzybowa
Bruschetta grzybowa
Bruschetta grzybowa
Źródło: East News/Michał Woźniak

Lasagne grzybowe

Składniki:

  • płatki makaronowe do lasagne,
  • 2 mozzarelle,
  • 500 g ricotty,
  • 60 g sera Parmigiano,
  • 80 g sera Gorgonzola,
  • 200 g podgrzybków lub innych świeżych szlachetnych grzybów,
  • 100 g kurek,
  • 150 g pieczarek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • świeży tymianek,
  • świeży rozmaryn,
  • natka pietruszki,
  • 50 g białego wina,
  • 50 g masła,
  • sól, pieprz, oliwa.

Składniki beszamelu:

  • 500 g mleka,
  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Lasagne grzybowe
Lasagne grzybowe
Lasagne grzybowe
Źródło: East News/Michał Woźniak

Przygotowanie:

Wyczyścić grzyby. Na dużą patelnię wlać sporą ilość oliwy z oliwek, dodać rozbity czosnek, trochę rozmarynu i tymianku. Smażyć przez kilka minut. Pieczarki pokroić plasterki, a podgrzybki w grube plastry. Następnie smażyć pieczarki i kurki razem, aż będą przyrumienione. Odłożyć je, a potem smażyć plastry podgrzybków, też aż będą ładnie przyrumienione. Przyprawić całość solą oraz sporą ilością pieprzu. Natkę pietruszki drobno posiekać.

Aby zrobić beszamel, do rondelka nałożyć masło, dodać mąkę i smażyć mieszając, aż nabierze koloru. Dolać mleko i gotować, cały czas mieszajć trzepaczką, aż lekko zgęstnieje. Zgasić palnik, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

Płatki makaronu ugotować w wodzie, króciutko, około 1-2 minuty wystarczy. Układami w brytfannie warstwę lasagne, a także dodajemy trochę beszamelu na płatki. Na to znowu lasagne i ponownie beszamel. Później znowu makaron, a na niego grzyby, trochę mozzarelli i startego Parmigiano. Powtórzyć kilkukrotnie, tworząc kolejne warstwy. Na sam wierzch wyłożyć resztę grzybów, beszamelu i serów. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut. Wyciągnąć i posypać natką pietruszki, a także udekorować grzybami i serem Parmigiano.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości