Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Makaron z kurkami - jak go przyrządzić?
Kto z nas nie marzył o idealnie rozpływającym sie i kremowym makaronie? A do tego z sezonowymi, pysznymi kurkami? Na ratunek przychodzi Rozkoszny, który na swoim profilu na Instagramie pokazał, jak przygotować fenomenalny, ale i zaskakujący makaron z kurkami. Można powiedzieć, że dodał do niego tajny składnik, bo mrożonych oliwek nikt by się w takim daniu nie spodziewał.
- Nie wiem, co lepsze. Kremowy sos na bazie parmezanu i kurek oblepiający kluski czy mrożona posypka z oliwek i pistacji, która nie dość, że przyjemnie słona i chrupiąca, to błogo rozpływa się na języku niczym najlepsze lody - napisał w poście na Instagramie.
Makaron z kurkami - przepis Rozkosznego
Składniki:
- ½ szklanki (90 g) wydrylowanych zielonych oliwek,
- ¼ szklanki (40 g) niesolonych prażonych pistacji,
- 200 g kurek,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 200 g makaronu,
- 3 łyżki oliwy extra virgin,
- ½ białej cebuli, poszatkowanej drobno,
- 2 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plastry,
- ¼ szklanki (60 ml) wytrawnego białego wina,
- szklanka (115 g) startego parmezanu,
- 3 łyżki zimnego masła,
- sól morska, świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
"Przygotuj posypkę: Za pomocą ręcznika papierowego osusz oliwki, przełóż je na talerzyk i włóż do zamrażarki, aby całkowicie zamarzły, na 1 – 2 godziny. Tuż przed podaniem makaronu wyjmij oliwki z zamrażarki i przełóż do blendera wraz z pistacjami. Zblenduj pulsacyjnie, aby rozdrobnić je na kawałki wielkości grubych okruchów. Przygotuj makaron: Przełóż kurki do dużej miski. Obtocz je w mące, a następnie zalej zimną wodą. Cały brud powinien opaść na dno miski. Za pomocą łyżki cedzakowej, odcedź kurki i dokładnie je osusz na ręczniku papierowym.
Ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie według czasu na opakowaniu. Zachowaj ½ szklanki (80 ml) wody makaronowej. Na średniej mocy rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż cebulę i czosnek, aż się zeszklą, 4-5 minuty. Dodaj kurki i smaż jeszcze 4-5 minut, aż zmiękną. Zwiększ ogień, wlej wino i odparuj je. Zmniejsz ogień znowu na umiarkowany. Wlej zachowaną wodę makaronową. Zacznij dodawać masło, łyżka po łyżce, cały czas mieszając, aby sos się emulsyfikował. Zmniejsz ogień na mały.
Zacznij dodawać parmezan w 4 partiach, cały czas mieszając do jego rozpuszczenia. Dodaj ugotowany makaron. Gotuj, aż sos zgęstnieje i oblepi kluski. Podawaj kurkowy makaron z mrożoną posypką oliwkową i wciągaj kluski, jakby świata miało nie być."
Zobacz także:
- Młode ziemniaki z twarogiem według Rozkosznego. "To musi być nieziemsko pyszne"
- Pieczone bakłażany z glazurą śliwkową z przepisu Rozkosznego. "Jedzą i nie mogą wyjść z podziwu"
- Japońskie omlety według Rozkosznego. "Dygoczą jak galaretka, konsystencją przypominają obłoki"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: beats3/Getty Images/Instagram