Idealnie kremowy makaron Rozkosznego z kurkami. Jeden ze składników jest zaskakujący

Makaron z kurkami
Idealnie kremowy makaron Rozkosznego z kurkami. Jeden ze składników jest zaskakujący
Źródło: beats3/Getty Images/Instagram
W sklepach i lasach coraz częściej można znaleźć kurki. Te grzyby mają wielu fanów. Nie bez powodu - cechuje je silny, unikatowy aromat i ciekawa konsystencja. Uwielbiany przez internautów kucharz - Rozkoszny, pokazał, jak zrobić idealnie kremowy makaron z kurkami. Poznajcie jego przepis.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Ten obiadek zje nawet niejadek - pomysły na posiłki Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Makaron z kurkami - jak go przyrządzić?

Kto z nas nie marzył o idealnie rozpływającym sie i kremowym makaronie? A do tego z sezonowymi, pysznymi kurkami? Na ratunek przychodzi Rozkoszny, który na swoim profilu na Instagramie pokazał, jak przygotować fenomenalny, ale i zaskakujący makaron z kurkami. Można powiedzieć, że dodał do niego tajny składnik, bo mrożonych oliwek nikt by się w takim daniu nie spodziewał.

- Nie wiem, co lepsze. Kremowy sos na bazie parmezanu i kurek oblepiający kluski czy mrożona posypka z oliwek i pistacji, która nie dość, że przyjemnie słona i chrupiąca, to błogo rozpływa się na języku niczym najlepsze lody - napisał w poście na Instagramie.

Makaron z kurkami - przepis Rozkosznego

Składniki:

  • ½ szklanki (90 g) wydrylowanych zielonych oliwek,
  • ¼ szklanki (40 g) niesolonych prażonych pistacji,
  • 200 g kurek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 200 g makaronu,
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • ½ białej cebuli, poszatkowanej drobno,
  • 2 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plastry,
  • ¼ szklanki (60 ml) wytrawnego białego wina,
  • szklanka (115 g) startego parmezanu,
  • 3 łyżki zimnego masła,
  • sól morska, świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

"Przygotuj posypkę: Za pomocą ręcznika papierowego osusz oliwki, przełóż je na talerzyk i włóż do zamrażarki, aby całkowicie zamarzły, na 1 – 2 godziny. Tuż przed podaniem makaronu wyjmij oliwki z zamrażarki i przełóż do blendera wraz z pistacjami. Zblenduj pulsacyjnie, aby rozdrobnić je na kawałki wielkości grubych okruchów. Przygotuj makaron: Przełóż kurki do dużej miski. Obtocz je w mące, a następnie zalej zimną wodą. Cały brud powinien opaść na dno miski. Za pomocą łyżki cedzakowej, odcedź kurki i dokładnie je osusz na ręczniku papierowym.

Ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie według czasu na opakowaniu. Zachowaj ½ szklanki (80 ml) wody makaronowej. Na średniej mocy rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż cebulę i czosnek, aż się zeszklą, 4-5 minuty. Dodaj kurki i smaż jeszcze 4-5 minut, aż zmiękną. Zwiększ ogień, wlej wino i odparuj je. Zmniejsz ogień znowu na umiarkowany. Wlej zachowaną wodę makaronową. Zacznij dodawać masło, łyżka po łyżce, cały czas mieszając, aby sos się emulsyfikował. Zmniejsz ogień na mały.

Zacznij dodawać parmezan w 4 partiach, cały czas mieszając do jego rozpuszczenia. Dodaj ugotowany makaron. Gotuj, aż sos zgęstnieje i oblepi kluski. Podawaj kurkowy makaron z mrożoną posypką oliwkową i wciągaj kluski, jakby świata miało nie być."

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości