O kurka… i ziemniak do tego
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków
- 250 g kurek
- szczypiorek
- masło klarowane
- koperek
- natka pietruszki
- 250 ml śmietanki 36%
- 3 jajka
- 100 g ser tarty dojrzewający
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w łupinie z gałązkami kopru, liściem laurowym. Ugotowane jeszcze gorące przekładamy do naczynia żaroodpornego i zgniatamy, robiąc prawie spód jak z ciasta. Smarujemy masłem i wstawiamy do pieczenia. Na patelni na maśle przesmażamy szczypiorek kilka sekund i dodajemy umyte kurki. Zalewamy po chwili śmietanką, doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy na koniec ser i posiekane zioła. Wylewamy na podpieczony spód ziemniaczany i ponownie wstawiamy do pieczenia w 200 st. C na około 25 minut.
Mięso na kiju, sos śliwkowy i chleb gruziński
Składniki:
- 1 kg cielęcej łopatki lub udźca
- 3-4 cebuli
- ocet jabłkowy do zamarynowania mięsa
- musztarda ostra
- liść laurowy mielony
- sól
- pieprz czarny
- olej rzepakowy
- gałązki laurowe
Przygotowanie:
Mięso kroimy w grubszą kostkę, 2-3 łyżki octu jabłkowego mieszamy z 2 łyżkami musztardy, mielonym liściem laurowym, pieprzem i solą. Marynatą zalewamy mięso i pokrojoną w cząstki cebulą, dokładnie mieszamy i wstawiamy na dobę do lodówki. Niestety mięso potrzebuje sporo czasu do właściwego skruszenia dzięki marynacie. Zamarynowane mięso nabijamy na gałązki laurowe naprzemiennie z cebulą. Grillujemy na patelni, ogniu, grillu lub w piekarniku.
Chleb gruziński
Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 g drożdży
- 2 łyżki soli
- łyżka cukru
- 800 ml ciepłej wody
- 100 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, do miski z mąką, dodajemy ciepłą wodę, drożdże, sól i cukier. Wyrabiamy lekkie ciasto, na koniec dodajemy połowę oleju i kiedy już wszystko się nam połączy, ciasto smarujemy z wierzchu pozostałym olejem. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte dzielimy na 4-5 części. Forma chleba bywa różna, może być jak placek do pizzy, ale najlepiej wygląda chleb gruziński wypiekany po przekątnej blaszki z pieca, długi obsypany mąką. Ważne, aby po wyłożeniu na blaszkę ciasto jeszcze nam podrosło około 20 minut przed włożeniem do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.
Sos śliwkowy
Składniki:
- 1 kg śliwek mix (mirabelka, renkloda, węgierka)
- świeża kolendra
- świeża mięta
- koper włoski
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- 500 ml jogurtu gęstego
Przygotowanie:
Śliwki wsypujemy do garnka, zalewamy małą ilością wody, dodajemy koper włoski i dusimy do momentu, aż śliwka zacznie się rozpadać. Usuwamy pestki. Teraz przecieramy śliwki przez sitko, a przetarte ponownie wstawiamy na kuchenkę, dodajemy przyprawy. Dusimy do uzyskania gęstego sosu i na koniec dodajemy świeżą miętę. Kolendrę łączymy z jogurtem.
Magdalenki dla Magdaleny
Składniki:
- 200 g mąki
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 200 g masła
- łyżka miodu
- 60 ml mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel. Do jajek dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, a także mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto, najlepiej za pomocą worka cukierniczego, przekładamy do formy na magdalenki do ¾ wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 15 minut. Ciasteczka studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub obtaczamy w czekoladzie.
Składniki:
- 2 białe czekolady
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z olejem. Smarujemy foremki do magdalenek czekoladą, ponownie umieszczamy wypieczone ciasteczka i wstawiamy do lodówki.
Zobacz także:
- Desery energetyczne jak kawa. Przepisy Bartka Boratyna na kawowe słodkości
- Domowy przepis na czekoladowe cold brew. Ta kawa może konkurować z napojami znanej kawiarni
- Kawa mrożona w pysznych odsłonach. "Polewamy ją bitą śmietaną i zdobimy owocami"
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News