Smaki od serca od Andrzeja Polana. Poznaj niezwykłe przepisy

Kurki na ziemniaczanym spodzie
Kurki na ziemniaczanym spodzie
Źródło: Anita Walczewska/East News
Pyszności dla Magdy i Marcina przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan. Przyrządził ziemniaki z kurkami, mięso na kiju, chleb gruziński i sos śliwkowy oraz magdalenki. Sprawdź wyjątkowe przepisy na ulubione smaki szefa kuchni.

O kurka… i ziemniak do tego

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 250 g kurek
  • szczypiorek
  • masło klarowane
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 jajka
  • 100 g ser tarty dojrzewający

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w łupinie z gałązkami kopru, liściem laurowym. Ugotowane jeszcze gorące przekładamy do naczynia żaroodpornego i zgniatamy, robiąc prawie spód jak z ciasta. Smarujemy masłem i wstawiamy do pieczenia. Na patelni na maśle przesmażamy szczypiorek kilka sekund i dodajemy umyte kurki. Zalewamy po chwili śmietanką, doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy na koniec ser i posiekane zioła. Wylewamy na podpieczony spód ziemniaczany i ponownie wstawiamy do pieczenia w 200 st. C na około 25 minut.

Mięso na kiju, sos śliwkowy i chleb gruziński

Składniki:

  • 1 kg cielęcej łopatki lub udźca
  • 3-4 cebuli
  • ocet jabłkowy do zamarynowania mięsa
  • musztarda ostra
  • liść laurowy mielony
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy
  • gałązki laurowe

Przygotowanie:

Mięso kroimy w grubszą kostkę, 2-3 łyżki octu jabłkowego mieszamy z 2 łyżkami musztardy, mielonym liściem laurowym, pieprzem i solą. Marynatą zalewamy mięso i pokrojoną w cząstki cebulą, dokładnie mieszamy i wstawiamy na dobę do lodówki. Niestety mięso potrzebuje sporo czasu do właściwego skruszenia dzięki marynacie. Zamarynowane mięso nabijamy na gałązki laurowe naprzemiennie z cebulą. Grillujemy na patelni, ogniu, grillu lub w piekarniku.

Chleb gruziński

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki soli
  • łyżka cukru
  • 800 ml ciepłej wody
  • 100 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, do miski z mąką, dodajemy ciepłą wodę, drożdże, sól i cukier. Wyrabiamy lekkie ciasto, na koniec dodajemy połowę oleju i kiedy już wszystko się nam połączy, ciasto smarujemy z wierzchu pozostałym olejem. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte dzielimy na 4-5 części. Forma chleba bywa różna, może być jak placek do pizzy, ale najlepiej wygląda chleb gruziński wypiekany po przekątnej blaszki z pieca, długi obsypany mąką. Ważne, aby po wyłożeniu na blaszkę ciasto jeszcze nam podrosło około 20 minut przed włożeniem do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.

Sos śliwkowy

Składniki:

  • 1 kg śliwek mix (mirabelka, renkloda, węgierka)
  • świeża kolendra
  • świeża mięta
  • koper włoski
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • 500 ml jogurtu gęstego

Przygotowanie:

Śliwki wsypujemy do garnka, zalewamy małą ilością wody, dodajemy koper włoski i dusimy do momentu, aż śliwka zacznie się rozpadać. Usuwamy pestki. Teraz przecieramy śliwki przez sitko, a przetarte ponownie wstawiamy na kuchenkę, dodajemy przyprawy. Dusimy do uzyskania gęstego sosu i na koniec dodajemy świeżą miętę. Kolendrę łączymy z jogurtem.

Magdalenki dla Magdaleny

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 200 g masła
  • łyżka miodu
  • 60 ml mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel. Do jajek dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, a także mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto, najlepiej za pomocą worka cukierniczego, przekładamy do formy na magdalenki do ¾ wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 15 minut. Ciasteczka studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub obtaczamy w czekoladzie.

Składniki:

  • 2 białe czekolady
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z olejem. Smarujemy foremki do magdalenek czekoladą, ponownie umieszczamy wypieczone ciasteczka i wstawiamy do lodówki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości