Młode ziemniaki z twarogiem według Rozkosznego. "To musi być nieziemsko pyszne"

Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny
Młode ziemniaki z twarogiem według Rozkosznego. "To musi być nieziemsko pyszne"
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News, instagram.com/rozkoszny
Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny, opublikował w mediach społecznościowych nagranie ukazujące, jak przygotować ubity twaróg z młodymi ziemniakami i palonym masłem. To nowoczesna wersja dania, które przygotowywała mu babcia. - I znów nie mogę przestać jeść - podkreślił autor przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy jest coś pyszniejszego niż młode ziemniaczki? Przygotuj je z przepisami Aleksandry Juszkiewicz
Czas na młode ziemniaczki!
Źródło: Dzień Dobry TVN

Młode ziemniaki z twarogiem

Ziemniaki serwowane z twarogiem, funkcjonujące w Wielkopolsce pod nazwą pyry z gzikiem, dla wielu Polek i Polaków są wspomnieniem z dzieciństwa, w tym dla influencera i autora kulinarnych książek Michała "Rozkosznego" Korkosza.

"Jednym z moich najbardziej żywych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa są świeżo ugotowane ziemniaki posmarowane twarogiem i podane z grubym jak tabliczka złota plastrem zimnego masła, w którym odbijały się moje zęby (bling-bling)" - przyznał w mediach społecznościowych wspierający uczestników "MasterChef Nastolatki"

Jak dodał, to danie przygotowywała mu babcia, mówiąc, że to na "mały głód". "Nie oponowałem. To nowoczesny ukłon w stronę tych wspomnień. Z twarogu zrobiłem lekki jak puch krem, masłu dodałem orzechowych nut, chrupnięcia i rześko anyżkowych kwiatów kopru. I znów nie mogę przestać jeść" - podkreślił Rozkoszny.

Ubity twaróg z młodymi ziemniakami i palonym masłem - przepis Rozkosznego

Przepis na ubity twaróg z młodymi ziemniakami i palonym masłem Rozkoszny zamieścił w swojej książce, a w mediach społecznościowych pokazał krok po kroku, jak go przygotować.

- Twaróg ubijam na puch. Masło palę aż nabierze bursztynowego koloru i orzechowego smaku. Dorzucam orzechów laskowych i dodaję kwiatów kopru o rześko-anyżkowym smaku. Bajka! - oznajmił influencer kulinarny.

Przepis autora po raz kolejny przypadł do gustu internautom. "Poznańska pyra jest dobra w każdej postaci, zatem twój przepis na polską pyrę przyjmę z rozkoszą", "To musi być nieziemsko pyszne! Kocham ziemniaki miłością wielką, a takie połączenie to uczta podniebienia. Twoje przepisy to złoto", "Wypróbuj, zamiast masła, polać to olejem lnianym lub rydzowym. Tak się jadło tradycyjnie gzik w Wielkopolsce", "Przeniesienie do dzieciństwa. U mnie był jeszcze obok bób i szklanka zsiadłego mleka" - czytamy w komentarzach.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości