Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Młode ziemniaki z twarogiem
Ziemniaki serwowane z twarogiem, funkcjonujące w Wielkopolsce pod nazwą pyry z gzikiem, dla wielu Polek i Polaków są wspomnieniem z dzieciństwa, w tym dla influencera i autora kulinarnych książek Michała "Rozkosznego" Korkosza.
"Jednym z moich najbardziej żywych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa są świeżo ugotowane ziemniaki posmarowane twarogiem i podane z grubym jak tabliczka złota plastrem zimnego masła, w którym odbijały się moje zęby (bling-bling)" - przyznał w mediach społecznościowych wspierający uczestników "MasterChef Nastolatki"
Jak dodał, to danie przygotowywała mu babcia, mówiąc, że to na "mały głód". "Nie oponowałem. To nowoczesny ukłon w stronę tych wspomnień. Z twarogu zrobiłem lekki jak puch krem, masłu dodałem orzechowych nut, chrupnięcia i rześko anyżkowych kwiatów kopru. I znów nie mogę przestać jeść" - podkreślił Rozkoszny.
Ubity twaróg z młodymi ziemniakami i palonym masłem - przepis Rozkosznego
Przepis na ubity twaróg z młodymi ziemniakami i palonym masłem Rozkoszny zamieścił w swojej książce, a w mediach społecznościowych pokazał krok po kroku, jak go przygotować.
- Twaróg ubijam na puch. Masło palę aż nabierze bursztynowego koloru i orzechowego smaku. Dorzucam orzechów laskowych i dodaję kwiatów kopru o rześko-anyżkowym smaku. Bajka! - oznajmił influencer kulinarny.
Przepis autora po raz kolejny przypadł do gustu internautom. "Poznańska pyra jest dobra w każdej postaci, zatem twój przepis na polską pyrę przyjmę z rozkoszą", "To musi być nieziemsko pyszne! Kocham ziemniaki miłością wielką, a takie połączenie to uczta podniebienia. Twoje przepisy to złoto", "Wypróbuj, zamiast masła, polać to olejem lnianym lub rydzowym. Tak się jadło tradycyjnie gzik w Wielkopolsce", "Przeniesienie do dzieciństwa. U mnie był jeszcze obok bób i szklanka zsiadłego mleka" - czytamy w komentarzach.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rozkoszny i złociste leniwe ze szparagami. "To jest nasza gwiazda"
- Michał Korkosz "Rozkoszny" odsłania kulisy pracy influencera. "Byłem przez kilka lat odrzutkiem"
- Japońskie omlety według Rozkosznego. "Dygoczą jak galaretka, konsystencją przypominają obłoki"
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: instagram.com/rozkoszny
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News, instagram.com/rozkoszny