Japońskie omlety według Rozkosznego. "Dygoczą jak galaretka, konsystencją przypominają obłoki"

Omlety z malinami, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Japońskie omlety według Rozkosznego
Źródło: GettyImages, Dzień Dobry TVN
Lato to sezon na słodkie, dojrzewające na słońcu owoce. Możesz je dodać nie tylko do deserów, ale też do omletów, które podasz na śniadanie. Oto przepis Michała "Rozkosznego" Korkosza, na japońskie sufletowe omlety z malinami. Są pyszne i puszyste, idealne na początek dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20240117_Rozkoszny_REP
Rozkoszne gotowanie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Puszyste omlety Michała "Rozkosznego" Korkosza

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W swoich mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na puszyste, japońskie omlety, które można podać z malinami, miodem i jogurtem.

- Dygoczą się jak galaretka, konsystencją przypominają obłoki. Japońskie sufletowe omlety to miłość od pierwszego kęsa. Ich przygotowanie wymaga trochę więcej uwagi niż klasycznych omletów, ale jest to warte każdej sekundy tego chmurkowego zachodu - napisał pod rolką opublikowaną na Instagramie.

Przepis od razu przypadł do gustu jego obserwującym. - O jeny, na ten przepis od ciebie czekałam najbardziej; Moja mama takie robiła jak byłam mała; Wyglądają pysznie; Och, czy można publicznie wyznawać tu miłość? Kocham Rozkosznego i wszystkie jego przepisy - pisali w komentarzach.

Japońskie omlety sufletowe z malinami - przepis Rozkosznego

Składniki:

  • 4 duże jajka,
  • 4 łyżki mleka owsianego,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Do podania:

  • szklanka malin,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka soku yuzu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub skyru.

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek. Przełóż żółtka do średniej miski i ubij wraz z łyżką cukru. Potem wlej mleko oraz ekstrakt waniliowy i połącz. Następnie roztop masło klarowane na dużej patelni. Dodaj je do żółtek, a potem wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka z solą i sokiem z cytryny. Gdy będą już białe i spienione, zacznij dodawać pozostały cukier, łyżka po łyżce, czekając, aż poprzednia się rozpuści. Dodaj białka do żółtek w trzech partiach, mieszając bardzo delikatnie silikonową szpatułką. Ustaw małą moc pod patelnią, na której topiłeś masło.

Nałóż na chochlę do zupy masę i wyłóż ją na patelnię - za jednym razem zmieszczą się prawdopodobnie trzy omlety. Dodaj 1-2 łyżki wody i smaż pod przykryciem, dodając wody 2-3 razy podczas smażenia, aż wierzch się zetnie, a spód omletów zarumieni, przez 7-8 minut. W międzyczasie, przełóż do średniej miski maliny, miód i sok yuzu. Rozgnieć połowę malin widelcem, aby puściły sok. Podawaj omlety od razu, bo z czasem tracą na swojej puszystości. Na każdej sufletowej wieży ułóż po kleksie jogurtu i malin z yuzu.

Porada "Rozkosznego" - "Zrobienie idealnych japońskich omletów to nie taka prosta sprawa - nie ma tu czarów. Praktyka czyni mistrza! Jeśli patelnia, której używasz ma niskie brzegi, zamiast pokrywki możesz użyć odwróconej metalowej miski."

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości