Omlet tamago to prosta i pyszna potrawa, która szczególnie dobrze sprawdza się w roli śniadania. W kraju jego pochodzenia jest również chętnie zabierany do szkoły czy pracy i spożywany jako skromny, ale sycący lunch. Jak przygotować tamagoyaki?
Zobacz także: Jak zrobić omlet z pomidorami? Najsmaczniejsze dodatki
Tradycyjne tamagoyaki – przepis podstawowy
Przepis na klasyczna wersję omletu japońskiego jest niezwykle prosty. Przygotowuje się go bowiem bez warzyw czy mięsa, w przeciwieństwie do popularnych w Polsce smażonych jajek z dodatkiem szczypiorku, cebuli czy szynki.
Skladniki (na 2 porcje):
- 4 jajka,
- 2 łyżki sosu sojowego, najlepiej jasnego,
- olej do smażenia,
- odrobina soli do smaku.
Przygotowanie:
1. Jajka umyj, po czym rozbij i roztrzep w misce.
2. Dopraw jajka sosem sojowym i solą, a następnie dokładnie wymieszaj składniki.
3. Rozgrzej olej na patelni, po czym wylej na nią część masy jajecznej (powinna zakryć dno).
4. Gdy jajka lekko się zetną, zacznij powoli zwijać je w rulon, np. za pomocą pałeczek lub widelca.
5. Przesuń rulon na bok patelni po czym ponownie wylej część masy tak, by pokryła powierzchnię patelni.
6. Uprzednio usmażony rulon lekko zawiń w kolejną porcję ściętej masy jajecznej.
7. Powtarzaj krok szósty, aż do zużycia całej masy.
Ważne jest, aby nie dopuścić do zbyt mocnego przywarcia boków smażonej masy do patelni . W trakcie przygotowywania omletu tamago można delikatnie odrywać je za pomocą pałeczek lub drewnianej szpatułki. Japończycy najczęściej przygotowują tamagoyaki na specjalnej, prostokątnej patelni, jednak potrawę tę z powodzeniem można usmażyć również na tej zwykłej, okrągłej.
Warstwowa tekstura tego dania i kolejne podsmażanie poszczególnych warstw pozwala uzyskać wyjątkowy smak jajek, a wygodna forma rulonu ułatwia spakowanie go i zabranie ze sobą np. w charakterze drugiego śniadania.
Przepis na omlet tagomago z dodatkami
Tamagoyaki samo w sobie ma wyjątkowy smak, jednak europejskie podniebienia, przyzwyczajone do omletów z dodatkami, mogą nie być nim w pełni usatysfakcjonowane. W takiej sytuacji warto wzbogacić nieco podstawowy przepis o składniki stosowane w rodzimej kuchni. Dobrym pomysłem może być np. przyrządzenie omletu japońskiego z cebulą i szczypiorkiem .
Skladniki (na 2 porcje):
- 4 jajka,
- garść posiekanego szczypiorku,
- czerwona cebula,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 płaskie łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich,
- olej do smażenia,
- odrobina soli do smaku.
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
2. Jajka umyj, wbij do miski i dokładnie roztrzep.
3. Do jajek dodaj sól, sos sojowy i posiekaną cebulę, po czym wymieszaj całość.
4. Rozgrzej olej na patelni i wylej pierwszą porcję masy.
5. Lekko ścięte jajka posyp szczypiorkiem i ziołami.
6. Pierwszą, ściętą warstwę jajek zawiń w rulon, po czym przesuń go na skraj patelni.
7. Wylej kolejną warstwę jajek, a po lekkim ścięciu posyp je ziołami i szczypiorkiem.
8. Ściętą warstwę zwiń w rulon razem z poprzednią.
9. Powtarzaj kroki 7. i 8., aż do wyczerpania składników.
Zobacz także: Japońska gościnność jakiej nie zna świat
Omlet zawijany można również przygotować, inspirując się nieco włoską sałatką caprese .
Składniki (na 2 porcje):
- 4 jajka,
- pół kulki mozzarelli,
- 2 pomidory,
- garść listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- odrobina soli do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj i pokrój w kostkę.
2. Drobno posiekaj ser mozzarella.
3. Jeżeli do przepisu chcesz wykorzystać świeżą bazylię, posiekaj lub porwij jej listki.
4. Jajka umyj i wbij do miski, po czym dokładnie roztrzep.
5. Do jajek dodaj sos sojowy i sól, a następnie wymieszaj składniki.
6. Rozgrzej tłuszcz na patelni, po czym wylej na nią pierwszą porcję masy jajecznej.
7. Po lekkim ścięciu jajek posyp je bazylią i kawałkami pomidora.
8. Gdy pierwsza warstwa omletu będzie już dobrze ścięta, zwiń ją starannie w rulon i odsuń na bok patelni.
9. Wylej kolejną warstwę jajek, a po lekkim ścięciu dodaj do nich bazylię i pomidora.
10. Odpowiednio ściętą warstwę zawiń razem z wcześniej przygotowanym rulonem.
11. Powtarzaj kroki 9. i 10. do wyczerpania składników.
12. Po zawinięciu ostatniej warstwy ostrożnie posyp całość serem mozzarella i poczekaj chwilę na jego rozpuszczenie.
Zamiast posiekanego sera można zdecydować się również na ten wcześniej starty, ok. 1–2 garści. Takie połączenie kuchni włoskiej i azjatyckiej z pewnością może dostarczyć zupełnie nowych doznań smakowych.
Przepis na omlet tamago, czy inaczej jajka po japońsku , może mieć różne oblicza. Z pewnością warto go wypróbować, aby odkryć zupełnie nowy sposób przyrządzania jajek.
Więcej:
- Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie? Dla kogo jest niewskazane?
- Co jeść, żeby schudnąć? Jadłospis, który służy zdrowiu
- Japonia. Wszystkim Polakom się tam podoba
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN