Kulinarna podróż do Japonii z Rozkosznym. "Wszystko jest absolutnie zachwycające"

Kulinarna podróż do Japonii z Rozkosznym. "Wszystko jest absolutnie zachwycające"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rozkoszne gastropodróże Michała Korkosza
Rozkoszne gastropodróże Michała Korkosza
Podróż marzeń do Namibii
Podróż marzeń do Namibii
Rodzinne podróże po Skandynawii
Rodzinne podróże po Skandynawii
Robert Szulc zakończył podróż dookoła świata
Robert Szulc zakończył podróż dookoła świata
Gdzie, jak i czym podróżować w 2022 roku?
Gdzie, jak i czym podróżować w 2022 roku?
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Michał Korkosz wrócił właśnie z dwutygodniowej podróży do Japonii, w której poznawał smaki tego kraju. Jak sam mówi, przemierzając świat stawia na gastroturystykę, czyli "zwiedzanie brzuchem". Czym zaskoczył go Kraj Kwitnącej Wiśni?

Wyjątkowe smaki Japonii

Michał Korkosz Rozkoszny podczas swojej azjatyckiej podróży codziennie próbował nowych dań, które znacznie pomogły mu poszerzyć horyzont kulinarny. 

- Japonia jest jednym z najbardziej bogatych krajów jeśli chodzi o kulturę kulinarną. Ich kuchnia dworska jest na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Oni umieją w jedzenie, kunszt gotowania. To jest chyba najpiękniejsze. Wszystko tam jest piękne, od kanapek w hipermarkecie z truskawkami i bitą śmietaną po udon, sushi. Wszystko jest absolutnie zachwycające. Oni zwracają uwagę na to, co i jak gotują - powiedział gość Dzień Dobry TVN.

Michał przyznał, że tym, co najbardziej podobało mu się w Japonii, było to, że ludzie zwykle specjalizują się w jednym daniu. W restauracyjnym menu nie znajdziemy tam wielu potraw.

- To są ludzie, którzy całe swoje życie poświęcają gotowaniu jednej potrawy. Byłem w takich miejscach, gdzie małżeństwo od osiemdziesięciu lat gotowało sushi czy udon - dodał bloger.

Przepis na udon prosto z Japonii

Rozkoszny zaprezentował bardzo prosty sposób przygotowania aromatycznego udonu. - To wspaniały przepis, w bardzo umamicznym wywarze z surowym żółtkiem. Stwierdziłem, że go odtworzę w domu - powiedział nasz gość.

Jak go wykonać? Ugotowany makaron udon przekładamy do garnka. Sos składa się z połączenia masła z pastą miso. Po wymieszaniu składników dodajemy zaskakujący składnik, czyli parmezan. - To jest wszystko, trzy składniki w całym sosie - wskazał Michał.

Wymieszane składniki dodajemy do gorącego makaronu. Można dodać odrobinę wrzątku. Po połączeniu, porcjujemy w miseczkach i dodajemy na górę surowe żółtko. Danie przystrajamy ugotowanymi szparagami. - Wszystko trwa 15 minut - podsumował Rozkoszny.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

Autor: Agnieszka Mrozińska

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości