Pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem - pomysł na wytrawny obiad z grzybami

Pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem
Pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem
Źródło: Piotr Wodzyński/East News
Trwa sezon na grzyby. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN zagościły już jesienne przysmaki. Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężyni IX edycji programu "Mesterchef" przygotowała pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem. Sprawdź jej przepis i ciesz się darami lasu. 

Pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 g kaszy pęczak
    • 3 cebule szalotki
      • 2 ząbki czosnku
        • 1,5 l bulionu
          • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
            • 350 g kurek
              • ½ małej dyni hokkaido
                • garść świeżego jarmużu
                  • 3-4 gałązki natki pietruszki
                    • 100 g masła
                      • 70 g parmezanu
                        • oliwa
                          • sól, pieprz

                            Sposób przygotowania pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem

                            1. Szalotkę i czosnek posiekaj na drobno, zeszklij na dużej patelni (takiej, która pomieści całe kaszotto) na rozgrzanej oliwie (2-3 łyżki). Dodaj wino i duś na małej mocy palnika, aż płyn zredukuje się do 30%.
                              1. Dynię oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w 1 cm kostkę. Do zredukowanej na winie szalotki i czosnku dodaj kaszę, pokrojoną dynię oraz 1/3 bulionu.
                                1. Gotuj wszystko razem, również na niewielkiej mocy palnika, kiedy kasza wypije płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Kasza musi być kremowa, ale nie rozgotowana.
                                  1. W czasie, kiedy gotuje się kasza, na oddzielnej patelni podsmaż na 2 łyżkach masła oczyszczone kurki.
                                    1. Kiedy kasza będzie prawie gotowa dodaj kurki i poszarpany jarmuż. Trzymaj na patelni jeszcze przez parę chwil, pilnując, by składniki się nie przypaliły.
                                      1. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach. Kiedy kaszotto jest gotowe, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj starty parmezan i opcjonalnie łyżkę masła.
                                        1. Gotowe danie posyp świeżo zsiekaną natką pietruszki. 

                                          Zobacz także:

                                          Źródło: Aleksandra Juszkiewicz

                                          Źródło zdjęcia głównego: Piotr Wodzyński/East News

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana