Pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 150 g kaszy pęczak
- 3 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu
- ¾ szklanki białego wytrawnego wina
- 350 g kurek
- ½ małej dyni hokkaido
- garść świeżego jarmużu
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- 100 g masła
- 70 g parmezanu
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem
- Szalotkę i czosnek posiekaj na drobno, zeszklij na dużej patelni (takiej, która pomieści całe kaszotto) na rozgrzanej oliwie (2-3 łyżki). Dodaj wino i duś na małej mocy palnika, aż płyn zredukuje się do 30%.
- Dynię oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w 1 cm kostkę. Do zredukowanej na winie szalotki i czosnku dodaj kaszę, pokrojoną dynię oraz 1/3 bulionu.
- Gotuj wszystko razem, również na niewielkiej mocy palnika, kiedy kasza wypije płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Kasza musi być kremowa, ale nie rozgotowana.
- W czasie, kiedy gotuje się kasza, na oddzielnej patelni podsmaż na 2 łyżkach masła oczyszczone kurki.
- Kiedy kasza będzie prawie gotowa dodaj kurki i poszarpany jarmuż. Trzymaj na patelni jeszcze przez parę chwil, pilnując, by składniki się nie przypaliły.
- Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach. Kiedy kaszotto jest gotowe, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj starty parmezan i opcjonalnie łyżkę masła.
- Gotowe danie posyp świeżo zsiekaną natką pietruszki.
Zobacz także:
- Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy na dania z kurkami
- Sos kurkowy do mięsa, makaronu i innych potraw. Poznaj proste przepisy
- Pyszne dania z kurkami. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Aleksandra Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Wodzyński/East News
podziel się: