Pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem - pomysł na wytrawny obiad z grzybami

Pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem
Pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem
Źródło: Piotr Wodzyński/East News
Trwa sezon na grzyby. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN zagościły już jesienne przysmaki. Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężyni IX edycji programu "Mesterchef" przygotowała pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem. Sprawdź jej przepis i ciesz się darami lasu. 

Pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 g kaszy pęczak
  • 3 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
  • 350 g kurek
  • ½ małej dyni hokkaido
  • garść świeżego jarmużu
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • 100 g masła
  • 70 g parmezanu
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem

  1. Szalotkę i czosnek posiekaj na drobno, zeszklij na dużej patelni (takiej, która pomieści całe kaszotto) na rozgrzanej oliwie (2-3 łyżki). Dodaj wino i duś na małej mocy palnika, aż płyn zredukuje się do 30%.
  2. Dynię oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w 1 cm kostkę. Do zredukowanej na winie szalotki i czosnku dodaj kaszę, pokrojoną dynię oraz 1/3 bulionu.
  3. Gotuj wszystko razem, również na niewielkiej mocy palnika, kiedy kasza wypije płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Kasza musi być kremowa, ale nie rozgotowana.
  4. W czasie, kiedy gotuje się kasza, na oddzielnej patelni podsmaż na 2 łyżkach masła oczyszczone kurki.
  5. Kiedy kasza będzie prawie gotowa dodaj kurki i poszarpany jarmuż. Trzymaj na patelni jeszcze przez parę chwil, pilnując, by składniki się nie przypaliły.
  6. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach. Kiedy kaszotto jest gotowe, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj starty parmezan i opcjonalnie łyżkę masła.
  7. Gotowe danie posyp świeżo zsiekaną natką pietruszki. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości