Sos kurkowy do mięsa, makaronu i innych potraw. Poznaj proste przepisy

sos kurkowy
indukas/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Grzyby cieszą się szczególnym powodzeniem jesienią, kiedy to najwięcej ich pojawia się w lasach. Jednak coraz częściej goszczą w kuchni również latem. Bardzo popularną odmianą grzybów są kurki, które pojawiają się wcześniej, bo w czerwcu. Doskonale sprawdzają się jako składnik sosu do mięsa czy też makaronu. Jak zrobić sos kurkowy i czy można przygotować sos z kurek mrożonych? Poznaj proste przepisy na przyrządzenie tego specjału.

Dobry przepis na sos z kurek daje możliwość zrobienia szybkiego dania obiadowego. Kurki w śmietanie można podać w wersji prostej, a więc z samym makaronem lub chlebem, jak również w wersji rozszerzonej, czyli zaserwować sos kurkowy z kurczakiem, pieczoną rybą lub grillowanym mięsem. Najlepiej smakuje sos kurkowy ze śmietaną, masłem i świeżo zmielonym pieprzem. Możliwe jest także zrobienie sosu bez śmietany lub w wersji fit. Ta ostatnia opcja jest szczególnie dla tych, którzy dokładnie liczą kalorie.

Przepis na sos z kurek do mięsa

W sezonie grzybowym, gdy bez trudu można zdobyć świeże kurki, warto przygotować sos kurkowy do mięsa. Przepis na sos kurkowy można wzbogacić dodatkiem białego wina. Danie jest łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g kurek,
    • 80 g masła,
      • 80 ml śmietanki 30%,
        • 50 ml białego wina,
          • 1 cebula,
            • sól i pieprz do smaku.

              Przygotowanie:

              1. Oczyść kurki, większe grzybki przekrój na pół.
                1. W rondelku roztop masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
                  1. Dorzuć kurki i smaż całość przez 10 minut.
                    1. Dolej wino. Duś potrawę przez 5 minut.
                      1. Wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.
                        1. Dopraw solą i pieprzem.

                          Przepis na sos z kurek mrożonych

                          Pyszny sos można również przygotować z mrożonych grzybów. Jednakże należy liczyć się z tym, że mrożone kurki mogą mieć gorzkawy posmak. Jak więc przyrządzić sos z kurek mrożonych? Jeśli grzyby były mrożone sposobem domowym, należy pamiętać o ich wcześniejszym blanszowaniu, a gdy zostały kupione w sklepie, to warto je wcześniej rozmrozić. Wystarczy zalać je wrzątkiem i pozostawić na około 3 minuty, a następnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody. Takie postępowanie powinno rozwiązać problem gorzkawego posmaku grzybów. Warto również pokusić się o przygotowanie sosu kurkowego fit, czyli bez śmietany.

                          Składniki (na 2 porcje):

                          • 200 g kurek,
                            • ½ l bulionu,
                              • 2 żółtka,
                                • 1 cebula,
                                  • 1 łyżka mąki,
                                    • 1 łyżka masła,
                                      • sól i pieprz do smaku,
                                        • ½ łyżeczka lubczyku,
                                          • ½ pęczka natki pietruszki.

                                            Przygotowanie:

                                            1. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na maśle.
                                              1. Dodaj kurki i smaż całość przez 10 minut.
                                                1. Dolej bulion i poczekaj, aż zredukuje się o połowę.
                                                  1. Żółtka rozmieszaj z mąką i odrobiną zimnej wody. Wlewaj powoli do sosu.
                                                    1. Dopraw solą, pieprzem i lubczykiem. Zagotuj.
                                                      1. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

                                                        Sos kurkowy z kurczakiem i makaronem

                                                        Sos kurkowy najczęściej serwowany jest do makaronu. Bardzo smacznym daniem obiadowym jest sos z kurek i kurczaka .

                                                        Składniki (na 2 porcje):

                                                        • 300 g fileta z kurczaka,
                                                          • 200 g kurek,
                                                            • 125 ml śmietanki kremówki 30%,
                                                              • 100 ml bulionu,
                                                                • 3 łyżki białego wina,
                                                                  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
                                                                    • 1 łyżka masła klarowanego,
                                                                      • 1 łyżka octu winnego,
                                                                        • sól i pieprz do smaku.

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          1. Umyj i osusz grzyby. Ugotuj makaron. Piekarnik nagrzej do temperatury 190℃.
                                                                            1. Piersi z kurczaka oczyść, posyp solą i pieprzem.
                                                                              1. Obsmaż filety na patelni z podgrzanym masłem. Smaż z każdej strony na złoto (około 3 minut).
                                                                                1. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 15 minut.
                                                                                  1. Na patelni podsmaż kurki (około 2 minut). Dopraw solą i pieprzem.
                                                                                    1. Zdejmij kurki z patelni, a następnie wylej na nią ocet i wino. Zagotuj.
                                                                                      1. Po 2 minutach dolej bulion, gotuj przez 5 minut.
                                                                                        1. Gdy sos się zredukuje, wrzuć kurki, wlej śmietanę i zagotuj.
                                                                                          1. Dodaj natkę pietruszki. Zagotuj sos, aż zgęstnieje.
                                                                                            1. Na patelnię połóż filet pokrojony w plasterki i podgrzej całość.
                                                                                              1. Podawaj z makaronem.

                                                                                                Sos kurkowy z kurczakiem i makaronem możesz podać jako proste danie obiadowe czy szybką kolację na ciepło.

                                                                                                Z czym jeszcze podać pyszny sos kurkowy?

                                                                                                Sos z kurek świeżych lub mrożonych można podać na wiele sposobów. Poza kurczakiem, można użyć polędwiczek lub schabu. Sos kurkowy z polędwiczkami to danie dla osób, które szukają alternatywy dla mięsa drobiowego.

                                                                                                Sos kurkowy można także łączyć z karkówką lub rybami. W pół godziny przygotujesz równie wyśmienity sos kurkowy z mascarpone, który może stać się bazą do dań obiadowych, ale równie dobrze smakuje z samym pieczywem.

                                                                                                Kurki to grzyby, z których przyrządza się łatwe, szybkie i pyszne potrawy. Sos kurkowy można podać w zasadzie z każdym rodzajem mięsa oraz z różnymi dodatkami: ziemniakami, kluskami śląskimi, kaszą, makaronem. Grzyby te dobrze komponują się także z boczkiem oraz zieleniną: pietruszką, koperkiem, lubczykiem. W sezonie warto zaopatrzyć się w świeże kurki, które można następnie zamrozić, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                Kurki (grzyby) – po czym je rozpoznasz? Czy są zdrowe i jak wykorzystać je w kuchni?

                                                                                                Pyszne dania z kurkami - sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                                Grzyby można zbierać przez cały rok. "Te zimowe mają właściwości antyrakowe"

                                                                                                Zobacz video: Kurki w kuchni

                                                                                                Dzień Dobry TVN

                                                                                                Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości