Stufato di ceci, czyli włoski gulasz z ciecierzycy. Idealny na letni obiad

Ciecierzyca w sosie tandoori
Ciecierzyca w sosie tandoori
Stufato di ceci to tradycyjny włoski gulasz z cieciorką, który stanowi dobre źródło białka. To idealne danie dla osób, które ograniczają mięso w swojej diecie. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka, znana jako "Wegan nerd", przygotowała to danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się smakiem prawdziwie włoskiej kuchni.

Stufato di ceci - przepis krok po kroku

Składniki:

  • oliwa
  • 300–400 g ugotowanej ciecierzycy
  • cebula
  • marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • cukinia (jeśli jest sezon)
  • 1/2 główki kapusty włoskiej lub duży pęczek jarmużu toskańskiego
  • litr bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania Stufato di ceci

  1. Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj warzywa pokrojone w drobną kostkę i poszatkowaną kapustę.
  2. Wszystkie warzywa duś 5–10 minut. Ważne, żeby marchewka odpowiednio zmiękła.
  3. Dodaj bulion oraz koncentrat. Wymieszaj. Dodaj ciecierzycę. Gotuj 5 minut. Skosztuj i dopraw solą, pieprzem i oregano.
  4. Redukuj, aż uzyskasz gęsty gulasz. Podawaj z kaszą, polentą lub focaccią.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości