Stufato di ceci - przepis krok po kroku
Składniki:
- oliwa
 - 300–400 g ugotowanej ciecierzycy
 - cebula
 - marchewka
 - łodyga selera naciowego
 - cukinia (jeśli jest sezon)
 - 1/2 główki kapusty włoskiej lub duży pęczek jarmużu toskańskiego
 - litr bulionu
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - łyżeczka oregano
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania Stufato di ceci
- Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj warzywa pokrojone w drobną kostkę i poszatkowaną kapustę.
 - Wszystkie warzywa duś 5–10 minut. Ważne, żeby marchewka odpowiednio zmiękła.
 - Dodaj bulion oraz koncentrat. Wymieszaj. Dodaj ciecierzycę. Gotuj 5 minut. Skosztuj i dopraw solą, pieprzem i oregano.
 - Redukuj, aż uzyskasz gęsty gulasz. Podawaj z kaszą, polentą lub focaccią.
 
Zobacz także:
- Marchewka jak łosoś - prosty przepis na wegański zamiennik
 - Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
 - Zapiekanki wegańskie – proste i zdrowe przepisy na szybki lunch
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Alicja Rokicka
podziel się: