Stufato di ceci - przepis krok po kroku
Składniki:
- oliwa
- 300–400 g ugotowanej ciecierzycy
- cebula
- marchewka
- łodyga selera naciowego
- cukinia (jeśli jest sezon)
- 1/2 główki kapusty włoskiej lub duży pęczek jarmużu toskańskiego
- litr bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania Stufato di ceci
- Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj warzywa pokrojone w drobną kostkę i poszatkowaną kapustę.
- Wszystkie warzywa duś 5–10 minut. Ważne, żeby marchewka odpowiednio zmiękła.
- Dodaj bulion oraz koncentrat. Wymieszaj. Dodaj ciecierzycę. Gotuj 5 minut. Skosztuj i dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Redukuj, aż uzyskasz gęsty gulasz. Podawaj z kaszą, polentą lub focaccią.
Zobacz także:
- Marchewka jak łosoś - prosty przepis na wegański zamiennik
- Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
- Zapiekanki wegańskie – proste i zdrowe przepisy na szybki lunch
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Alicja Rokicka
podziel się: