Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy na dania z kurkami

Matteo Brunetti w kuchni DDTVN
Jakub Kamiński/East News
Trwa sezon na kurki. To znakomity czas dla wielbicieli grzybów, którzy nie mogą doczekać się pojawienia innych ich rodzajów. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z kurkami. Wszystkie mają w sobie sporo włoskiej nuty.

Fettuccine Pomodori e Finferli

Składniki:

  • 250 g makaronu
    • 200 g kurek
      • 50 g pomidorkiów
        • 200 g śmietanki 30%
          • 2 ząbki czosnku
            • 50 g parmezanu
              • natka pietruszki

                Jak przygotować Fettuccine Pomodori e Finferli?

                1. Na dużej patelni smażyć zmiażdżony czosnek na oliwie. Dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki i smażyć przez chwilę. Dodać kurki i smażyć aż się zarumienią. Dolać śmietanę i na niskim ogniu redukować aż będzie kremowe. Przyprawić solą i pieprzem.
                  1. Ugotować makaron i odsiedzieć, gdy będzie al dente. Dodać do patelni razem z parmezanem i natkę pietruszki. Wymieszać.

                    Zapiekanka z ziemniaków z kurkami

                    Składniki:

                    • 250 g kurek
                      • 6 średnich ziemniaków
                        • 1 ząbek czosnku
                          • 100 g boczku
                            • 1/2 cebuli
                              • 1 mozzarella
                                • 50 g parmezanu
                                  • natka pietruszki
                                    • sól, pieprz, oliwa

                                      Jak przygotować zapiekankę z ziemniaków z kurkami?

                                      1. Na dużej patelni smażyć posiekany boczek. Odłożyć, gdy będzie chrupiący. Na tej samej patelni dolać trochę oliwy i smażyć siekany czosnek z cebulą. Dodać kurki i smażyć aż będą przyrumienione. Przyprawić solą i pieprzem.
                                        1. Ugotować ziemniaki. Gdy będą miękkie w środku odsiedzieć i obrać. Pokroić je w talarki, przyprawić solą, pieprzem, oliwą i dodać do pojemnika. Położyć na nich 2/3 grzybów. Przykryć grzyby startym parmezanem i mozzarella.
                                          1. Włożyć do piekarnika na 200° na 15 minut. Wyciągnąć, udekorować pozostałymi grzybami i natką pietruszki.

                                            Portobello faszerowane kurkami

                                            Składniki:

                                            • 8 grzybów Portobello
                                              • 250 g kurek
                                                • natka pietruszki
                                                  • 250 g ricotty
                                                    • 100 g parmezanu
                                                      • 50 g bułki tartej
                                                        • sól, pieprz oliwa

                                                          Jak przygotować portobello faszerowane kurkami?

                                                          1. Kurki podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. W misce wymieszać kurki z ricottą, 50 g parmezanu i bułką tartą. Faszerować grzyby Portobello farszem.
                                                            1. Posypać parmezanem i włożyć do piekarnika na 200° na 15-20 minut. Wyciągnąć, posypać natką pietruszki.

                                                              Tiramisu truskawkowe

                                                              Składniki:

                                                              • 250 g mascarpone
                                                                • 3 jajka
                                                                  • 6 łyżek cukru
                                                                    • 500 g truskawek
                                                                      • sok z 1 cytryny
                                                                        • świeża mięta

                                                                          Jak przygotować tiramisu truskawkowe?

                                                                          1. Pokroić połowę truskawek w kawałki, posypać je 2 łyżkami cukru, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
                                                                            1. Oddzielić żółtko od białka. Ubić żółtka z pozostałym cukrem. Dodać mascarpone i dalej mieszać. Ubić na sztywno białka i dodać je do żółtek delikatnie orszański od dołu do góry.
                                                                              1. Zblendować marynowane truskawki. Zamoczyć biszkopty savoiardi w musie z truskawek i zrobić jedną warstwę. Połączyć z kremem z mascarpone. Zrobić druga warstwę z biszkoptów savoiardi moczonych w musie z truskawek. Połączyć z pozostałym kremem.
                                                                                1. Pokroić pozostałe truskawki i udekorować tiramisu. Na wierzch położyć listki mięty.

                                                                                  Buon appetito!

                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                  Autor: Kamila Glińska

                                                                                  Źródło: Matteo Brunetti

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości