Cafe Affogato - kawowy deser na upalne dni
Słoneczne Włochy słyną z deserów, którym wyjątkowego smaku nadaje kawa. Doskonałym przykładem jest popularne na całym świecie tiramisu. Jego letnią alternatywą jest deser Cafe Affogato. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa "affogare", które oznacza "utopić". W tym przypadku mowa o topieniu lodów właśnie w kawie.
Ten deser to zatem nic innego, jak połączenie zimnych lodów z esencjonalnym espresso, dzięki czemu powstaje delikatna, puszysta pianka. Ta propozycja cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce. Nie wszędzie można go kupić, za to samodzielne przygotowanie jest banalnie proste. Poniżej przepis na Cafe Affogato krok po kroku.
Przepis na Cafe Affogato
Cafe Affogato najczęściej podawane jest w niewielkiej szklance lub pucharku. Można go przyrządzić z dodatkiem sosu czekoladowego, karmelowego, a nawet owocowego - wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i fantazji.
Do przygotowania standardowej porcji Cafe Affogato potrzebne będą tylko:
- 1 gałka lodów waniliowych,
- filiżanka espresso.
Espresso można przygotować zarówno w ekspresie, jak i w kawiarce. Podstawą jest jednak kawa dobrej jakości, ponieważ to ona ma za zadanie nadać intensywny smak całemu deserowi. Zmrożoną gałkę lodów należy włożyć do szklanki. Następnie zalewać ją filiżanką gorącej kawy. Całość można pokryć odrobiną bitej śmietany. Podawać od razu do spożycia.
Zobacz także:
- Lody z rukoli. Poznaj przepis na oryginalny deser
- Agrestowo-truskawkowy jogurtowiec z czereśniami. Przepis na prosty deser doskonały w upalne dni
- Dania na bazie kawy. Zaskocz najbliższych przepisami na wyborne desery
Zobacz wideo: Kawowe desery Sebastiana Olmy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto