Cafe Affogato. Najprostszy włoski deser na lato

cafe affogato
Anna Pustynnikova/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Kuchnia włoska to nie tylko pyszne makarony czy pizza. Nie brakuje w niej również wspaniałych deserów. Bazą części z nich, np. Cafe Affogato, jest aromatyczna kawa. Sprawdź prosty przepis na włoski deser idealny na lato.

Cafe Affogato - kawowy deser na upalne dni

Słoneczne Włochy słyną z deserów, którym wyjątkowego smaku nadaje kawa. Doskonałym przykładem jest popularne na całym świecie tiramisu. Jego letnią alternatywą jest deser Cafe Affogato. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa "affogare", które oznacza "utopić". W tym przypadku mowa o topieniu lodów właśnie w kawie.

Ten deser to zatem nic innego, jak połączenie zimnych lodów z esencjonalnym espresso, dzięki czemu powstaje delikatna, puszysta pianka. Ta propozycja cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce. Nie wszędzie można go kupić, za to samodzielne przygotowanie jest banalnie proste. Poniżej przepis na Cafe Affogato krok po kroku.

Przepis na Cafe Affogato

Cafe Affogato najczęściej podawane jest w niewielkiej szklance lub pucharku. Można go przyrządzić z dodatkiem sosu czekoladowego, karmelowego, a nawet owocowego - wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i fantazji.

Do przygotowania standardowej porcji Cafe Affogato potrzebne będą tylko:

  • 1 gałka lodów waniliowych,
    • filiżanka espresso.

      Espresso można przygotować zarówno w ekspresie, jak i w kawiarce. Podstawą jest jednak kawa dobrej jakości, ponieważ to ona ma za zadanie nadać intensywny smak całemu deserowi. Zmrożoną gałkę lodów należy włożyć do szklanki. Następnie zalewać ją filiżanką gorącej kawy. Całość można pokryć odrobiną bitej śmietany. Podawać od razu do spożycia.

      Zobacz także:

      Zobacz wideo: Kawowe desery Sebastiana Olmy

      Dzień Dobry TVN

      Autor: Diana Ryściuk

      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości

      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
      Materiał promocyjny

      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana