Materiał promocyjny

Dania na bazie kawy. Zaskocz najbliższych przepisami na wyborne desery

Kawowe desery
Czarna, capuccino albo latte. Miłośników kawy są miliony na całym świecie, więc z pewnością przypadną im do gustu przepisy na kawowe desery. Spróbuj wykonać mrożone semifredo z kawą espresso, koktajl kawowy z lodami śmietankowymi czy racuchy z karmelem kawowym.

Mrożone semifredo z kawą espresso i waniliową śmietaną

Składniki na semifredo z kawą espresso

  • jajka - 10 szt.
    • cukier biały - 10 łyżek
      • kawa espresso - 3 filiżanki
        • likier kawowy - 100 ml
          • kakao - 2 łyżki
            • szczypta soli do smaku

              Jak powstaje semifredo z kawą espresso i waniliową śmietaną?

              Do metalowej miski wbij całe jajka, dodaj całe składniki i wymieszaj za pomocą rózgi. Miskę ustaw na narrację, tak, bez dotykała wody. Gdy woda w rondelku zacznie się gotować, zmniejsz ogień i postaw miskę na górę. Mieszaj cały czas, aż masa zgęstnieje i bardzo mocno się napowietrzy dzięki ubijaniu.Gdy masa będzie gotowa odstaw ją do ostygnięcia.

              • słodka śmietana 36% - 1 l
                • cukier pudrowy - 200 g
                  • laska wanilii świeża - 2 szt.

                    W drugiej grupie ubij słodką śmietanę razem z cukrem pudrem i nasionami wanilii na sztywną masę. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i schowaj do lodówki.

                    • kruche ciasteczka - 1 op.
                      • kawa espresso - 200 ml
                        • czekolada w tabliczce

                          Kruche ciasteczka namocz w gorącym espresso tak, aby nie były zbyt miękkie.

                          W wysokim szklanym naczyniu ułóż na dno schłodzoną masę z kawą, następnie dodaj namoczone ciasteczka i całość schowaj do zamrażalnika, aby masa zamarzła. Po wyjęciu udekoruj masę tartą czekoladą.

                          Koktajl kawowy z lodami śmietankowymi i bananem na bazie cappucino

                          Składniki na koktajl kawowy z lodami i bananem:

                          • banany - 5 szt.
                            • cukier brązowy - 100 g
                              • chili płatki - 1 łyżka mała
                                • kostki lodu - 100g
                                  • lody śmietankowe - 0,5 kg
                                    • cappuccino - 0,5 l
                                      • prażone wiórki kokosowe - 100 g
                                        • orzechy nerkowca - 100 g

                                          Jak przygotować kawowy koktajl z lodami?

                                          Banany obierz ze skórki, potnij na mniejsze kawałki, posyp cukrem brązowym i płatkami chili. Smaż na oleju, aż uzyskają złoty kolor. Do miksera kuchennego włóż kostki lodu, lody śmietankowe i karmelizowane wcześniej banany. Zacznij wszystko miksować, dodając stopiono letnie cappuccino. Gdy masa będzie dokładnie zmiksowana, przelej koktajl do głębokiej szklanki.

                                          Do koktajlu można dodać prażone wiórki kokosowe i posiekane orzechy nerkowca.

                                          Racuchy z karmelem kawowym, pistacjami, chałwą i truskawkami

                                          Składniki na smażone racuchy:

                                          • mąka pszenna - 300 g
                                            • cukier - 1 łyżka
                                              • drożdże świeże - 40 g
                                                • pistacje - 50 g
                                                  • sól - 1 łyżka
                                                    • mleko - 500 ml
                                                      • jajko - 2 szt.

                                                        Jak przygotować racuchy z karmelem kawowym?

                                                        Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzej i wlej połowę do wgłębienia z drożdżami, całość lekko zamieszaj ręką i przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Dodaj resztę mleka, posiekane pistacje, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie. Na patelni rozgrzewamy olej, na łyżkę nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor.

                                                        Składniki na karmel:

                                                        • cukier zwykły - 200 g
                                                          • zimne masło - 100 g
                                                            • słodka śmietana 36%
                                                              • kawa espresso - 50 ml

                                                                Jak przygotować karmel?

                                                                W rondelku rozpuść cukier na małej temperaturze, następnie, gdy będzie nabierał złotego koloru, dodaj pokrojone w kostkę masło i zacznij mieszać. Po kilku minutach grudki się rozpuszczą, a masa się ładnie połączy. Dodaj śmietankę i gotuj aż zgęstnieje, na koniec dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Gotowy sos odstaw do lodówki.

                                                                • truskawki - 250 g
                                                                  • chałwa zwykła - 100 g

                                                                    Na talerzu ułóż usmażone racuchy, polej je sosem karmelowym, posyp świeżymi truskawkami i zetrzyj na wierzch mrożoną chałwę.

                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Kawa mrożona frappe – przepis na upalne dni

                                                                    Kawa zapobiega niewydolności serca. Dlaczego jeszcze warto ją pić?

                                                                    Odstraszanie insektów, udrażnianie rur i mycie podłóg. Do czego jeszcze możemy wykorzystać fusy po kawie?

                                                                    Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.

                                                                    Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości