Mrożone semifredo z kawą espresso i waniliową śmietaną
Składniki na semifredo z kawą espresso
- jajka - 10 szt.
- cukier biały - 10 łyżek
- kawa espresso - 3 filiżanki
- likier kawowy - 100 ml
- kakao - 2 łyżki
- szczypta soli do smaku
Jak powstaje semifredo z kawą espresso i waniliową śmietaną?
Do metalowej miski wbij całe jajka, dodaj całe składniki i wymieszaj za pomocą rózgi. Miskę ustaw na narrację, tak, bez dotykała wody. Gdy woda w rondelku zacznie się gotować, zmniejsz ogień i postaw miskę na górę. Mieszaj cały czas, aż masa zgęstnieje i bardzo mocno się napowietrzy dzięki ubijaniu.Gdy masa będzie gotowa odstaw ją do ostygnięcia.
- słodka śmietana 36% - 1 l
- cukier pudrowy - 200 g
- laska wanilii świeża - 2 szt.
W drugiej grupie ubij słodką śmietanę razem z cukrem pudrem i nasionami wanilii na sztywną masę. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i schowaj do lodówki.
- kruche ciasteczka - 1 op.
- kawa espresso - 200 ml
- czekolada w tabliczce
Kruche ciasteczka namocz w gorącym espresso tak, aby nie były zbyt miękkie.
W wysokim szklanym naczyniu ułóż na dno schłodzoną masę z kawą, następnie dodaj namoczone ciasteczka i całość schowaj do zamrażalnika, aby masa zamarzła. Po wyjęciu udekoruj masę tartą czekoladą.
Koktajl kawowy z lodami śmietankowymi i bananem na bazie cappucino
Składniki na koktajl kawowy z lodami i bananem:
- banany - 5 szt.
- cukier brązowy - 100 g
- chili płatki - 1 łyżka mała
- kostki lodu - 100g
- lody śmietankowe - 0,5 kg
- cappuccino - 0,5 l
- prażone wiórki kokosowe - 100 g
- orzechy nerkowca - 100 g
Jak przygotować kawowy koktajl z lodami?
Banany obierz ze skórki, potnij na mniejsze kawałki, posyp cukrem brązowym i płatkami chili. Smaż na oleju, aż uzyskają złoty kolor. Do miksera kuchennego włóż kostki lodu, lody śmietankowe i karmelizowane wcześniej banany. Zacznij wszystko miksować, dodając stopiono letnie cappuccino. Gdy masa będzie dokładnie zmiksowana, przelej koktajl do głębokiej szklanki.
Do koktajlu można dodać prażone wiórki kokosowe i posiekane orzechy nerkowca.
Racuchy z karmelem kawowym, pistacjami, chałwą i truskawkami
Składniki na smażone racuchy:
- mąka pszenna - 300 g
- cukier - 1 łyżka
- drożdże świeże - 40 g
- pistacje - 50 g
- sól - 1 łyżka
- mleko - 500 ml
- jajko - 2 szt.
Jak przygotować racuchy z karmelem kawowym?
Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzej i wlej połowę do wgłębienia z drożdżami, całość lekko zamieszaj ręką i przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Dodaj resztę mleka, posiekane pistacje, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie. Na patelni rozgrzewamy olej, na łyżkę nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor.
Składniki na karmel:
- cukier zwykły - 200 g
- zimne masło - 100 g
- słodka śmietana 36%
- kawa espresso - 50 ml
Jak przygotować karmel?
W rondelku rozpuść cukier na małej temperaturze, następnie, gdy będzie nabierał złotego koloru, dodaj pokrojone w kostkę masło i zacznij mieszać. Po kilku minutach grudki się rozpuszczą, a masa się ładnie połączy. Dodaj śmietankę i gotuj aż zgęstnieje, na koniec dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Gotowy sos odstaw do lodówki.
- truskawki - 250 g
- chałwa zwykła - 100 g
Na talerzu ułóż usmażone racuchy, polej je sosem karmelowym, posyp świeżymi truskawkami i zetrzyj na wierzch mrożoną chałwę.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Kawa mrożona frappe – przepis na upalne dni
Kawa zapobiega niewydolności serca. Dlaczego jeszcze warto ją pić?
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk