Cukiniowa lasagna, czyli pyszne zapiekanki Szymona Czerwińskiego w sam raz na obiad

Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował różnorodne zapiekanki, dzięki którym można zjeść pyszny i pożywny posiłek. Sprawdź jego przepis na lasagne z cukinii.

Cukiniowa lasagna - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 duże cukinie
    • 300 g sera mozzarella
      • 100 g sera parmezan
        • 500 g śmietana kwaśna
          • świeże liście bazylii
            • gałązki świeże rozmarynu

              Składniki na sos czerwony:

              • cebula
                • 2 ząbki czosnku
                  • duża marchewka
                    • 2 łodygi selera naciowego
                      • 200 g cienkich plasterków pancetty
                        • 1 kg mielonej wołowiny
                          • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
                            • 700 g pomidorowej passaty (2 duże butelki)
                              • łyżka suszonego oregano
                                • łyżka suszonej bazylii
                                  • łyżka mieszkanka zioła prowansalskie
                                    • 100 ml mleka
                                      • oliwa z oliwek
                                        • sól i pieprz

                                          Sposób przygotowania cukiniowej lasagnii

                                          1. Warzywa dokładnie umyj i obetrzyj ze skóry. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebule oraz seler naciowy pokrój w kostkę. Pancettę lub boczek pokrój również w kostkę.
                                            1. W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, następnie dodaj warzywa oraz pancettę i smaż na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Co pewien czas mieszaj, aby się nie przypaliło.
                                              1. W tym samym czasie na patelni rozpocznij smażenie mięsa wołowego - smaż go tak długo, aż odparuje cała woda, a mięso będzie widocznie przysmażone.
                                                1. Po tym czasie dodaj do smażonych warzyw mięso, wlej czerwone wino dopraw pieprzem i solą, odparuj alkohol. Dodaj pomidory, oregano oraz poszatkowane lub porwane liście bazylii. Gotuj na małym ogniu przez koło 3 godziny co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec gotowania dodaj mleko dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
                                                  1. Przygotuj naczynie żaroodporne. Cukinię poszatkuj na jednakowej długości plastry. W naczyniu układaj na przemian cukinie, sos przygotowany, ser żółty oraz śmietanę. Tak przygotuj warstwy, aż do wykorzystania składników. Wierzch posyp serem i wstaw do pieca 180 stopni na 40 minut.

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                    Źródło: Szymon Czerwiński

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                    Materiał promocyjny

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana