Cukiniowa lasagna - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 duże cukinie
 - 300 g sera mozzarella
 - 100 g sera parmezan
 - 500 g śmietana kwaśna
 - świeże liście bazylii
 - gałązki świeże rozmarynu
 
Składniki na sos czerwony:
- cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - duża marchewka
 - 2 łodygi selera naciowego
 - 200 g cienkich plasterków pancetty
 - 1 kg mielonej wołowiny
 - 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
 - 700 g pomidorowej passaty (2 duże butelki)
 - łyżka suszonego oregano
 - łyżka suszonej bazylii
 - łyżka mieszkanka zioła prowansalskie
 - 100 ml mleka
 - oliwa z oliwek
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania cukiniowej lasagnii
- Warzywa dokładnie umyj i obetrzyj ze skóry. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebule oraz seler naciowy pokrój w kostkę. Pancettę lub boczek pokrój również w kostkę.
 - W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, następnie dodaj warzywa oraz pancettę i smaż na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Co pewien czas mieszaj, aby się nie przypaliło.
 - W tym samym czasie na patelni rozpocznij smażenie mięsa wołowego - smaż go tak długo, aż odparuje cała woda, a mięso będzie widocznie przysmażone.
 - Po tym czasie dodaj do smażonych warzyw mięso, wlej czerwone wino dopraw pieprzem i solą, odparuj alkohol. Dodaj pomidory, oregano oraz poszatkowane lub porwane liście bazylii. Gotuj na małym ogniu przez koło 3 godziny co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec gotowania dodaj mleko dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
 - Przygotuj naczynie żaroodporne. Cukinię poszatkuj na jednakowej długości plastry. W naczyniu układaj na przemian cukinie, sos przygotowany, ser żółty oraz śmietanę. Tak przygotuj warstwy, aż do wykorzystania składników. Wierzch posyp serem i wstaw do pieca 180 stopni na 40 minut.
 
Zobacz także:
- Lasagne w trzech odsłonach. Matteo Brunetti prezentuje wyjątkowe przepisy
 - Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone w formie lazanii? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy
 - Wegańska lasagne - prosty przepis krok po kroku
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: