Codzienne gotowanie dla rodziny może być wyzwaniem, zwłaszcza gdy brakuje czasu, a każdy ma swoje ulubione smaki. Ale co, gdyby istniał sposób, by z jednej bazy przygotować kilka różnorodnych dań, dostosowanych do gustów domowników? Sprawdź przepisy Darii Ładochy na szybkie i pyszne posiłki dla całej rodziny.
Daria Ładocha zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na bulion warzywny, zupę kalafiorową z kurkumą i sezamem, pieczoną golonkę z indyka, risotto warzywne, pulpety wołowe, makaron z pulpetami w sosie pomidorowym, bulion warzywny z pulpetami, jajkiem na twardo, kapustą pekińską i marchewką, a także lunch box z jajkiem na twardo.
Bulion warzywny
Składniki:
- 3 marchewki,
- cebula,
- 1/2 selera,
- korzeń pietruszki,
- por,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz w ziarnach,
- 4 ziela angielskie,
- 4 liście laurowe,
- 1/2 kapusty pekińskiej,
- imbir,
- 4 łyżki sosu sojowego.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalej wodą i gotuj przez 90 minut.
Zupa kalafiorowa z kurkumą i sezamem
Składniki:
- 1/2 kalafiora,
- pęczek koperku,
- cebula drobno posiekana,
- duża marchewka starta na tarce,
- 1/4 selera startego na tarce,
- korzeń pietruszki starty na tarce,
- przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 500 g ziemniaków,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 1,5 l wywaru z jarzyn,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 50 g pestek słonecznika,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- sok z cytryny,
- podprażony sezam,
- łyżka masła klarowanego.
Przygotowanie:
W garnku podsmaż na maśle klarowanym cebulkę i poczekaj, aż się zeszkli. Potem dodaj marchewkę, seler, pietruszkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki, a także ziemniaki i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie dodaj wywar i sos sojowy. Gotuj przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Później dodaj zahartowaną śmietanę, dopraw do smaku oraz dodaj sok z cytryny. Na koniec dodaj posiekane zioła, a na talerzu udekoruj sezamem.
Pieczona golonka z indyka
Składniki:
- golonka z indyka,
- sól, pieprz,
- łyżka masła.
Przygotowanie:
Golonkę natrzyj przyprawami oraz masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 40 minut. Możesz podlać wodą, by uzyskać efekt pieczenia parowego. Najlepiej piecz pod przykryciem. Następnie odłóż nakrycie i podawaj z dodatkami.
Risotto warzywne
Składniki:
- czerwona papryka pokrojona w kostkę,
- 1/2 cukinii pokrojonej w ćwiartki,
- 100 g fasolki szparagowej zielonej,
- 12 oliwek czarnych, pokrojonych na połówki,
- kilka suszonych pomidorów w oliwie, pociętych w paski,
- cebula pokrojona w kostkę,
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
- garść liści szpinaku (200 g),
- litr bulionu z warzyw,
- szklanka ryżu arborio,
- 2 łyżki masła,
- świeże oregano,
- 30 g tartego parmezanu,
- sól, pieprz,
- skórka z cytryny.
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzej jedną łyżkę masła. Potem podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj ryż i chwilę podsmażaj, wraz z przyprawami. Następnie dodaj pierwszą partię bulionu i przykryj. Później dodaj do risotto warzywa, podlej kolejną porcją bulionu i powtarzaj tę czynność, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj szpinak, ser oraz drugą łyżkę masła. Posyp skórką z cytryny i dodaj świeże oregano.
Pulpety wołowe
Składniki:
- 500 g wołowiny mielonej,
- średnia cebula drobno posiekana,
- ząbek czosnku drobno posiekany,
- łyżka bułki tartej,
- oregano, słodka papryka, majeranek - po 1/2 łyżeczki,
- sól, pieprz,
- jajko,
- łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Cebulkę i czosnek zeszklij na oliwie z oliwek. Mięso w temperaturze pokojowej włóż do miski, dodaj resztę składników i wymieszaj rękami. Uformuj małe pulpeciki i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym (dla dzieci)
Składniki:
- 100 g dowolnego makaronu,
- szklanka sosu pomidorowego,
- mini kuleczki mozzarelli,
- kilka pulpecików wołowych,
- kilka liści bazylii.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj sos pomidorowy i resztę składników, a potem podawaj dzieciom.
Bulion warzywny z pulpetami, jajkiem na twardo, kapustą pekińską i marchewką
Składniki:
- miska bulionu warzywnego,
- mała marchewka pokrojona na sposób julienne,
- 2 jajka na twardo,
- papryczka chili drobno posiekana,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- garść namoczonego makaronu ryżowego,
- 2 łyżki poszatkowanej kapusty pekińskiej,
- kilka pulpetów wołowych,
- garść orzechów ziemnych solonych,
- kilka liści kolendry.
Przygotowanie:
Do bulionu dodaj wszystkie składniki i podawaj gorące.
Pasta jajeczna
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych i pokrojonych na mniejsze kawałki,
- łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
- sól, pieprz,
- łyżeczka musztardy,
- łyżka majonezu,
- łyżka serka śmietankowego,
- świeży koperek,
- miękkie awokado,
- 4 kromki chleba żytniego na zakwasie.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pasty wymieszaj i posmaruj nią chleb.
Lunch Box z jajkiem na twardo (do pracy i szkoły)
Składniki, które należy włożyć do lunch boxu:
- jajka na twardo,
- rzodkiewki,
- pomidorki cherry,
- awokado,
- krakersy,
- oliwki,
- migdały.
Zobacz także:
- Przepisy dla zapracowanej mamy
- Wyjątkowy sernik pieczony z miłością. Poznaj przepis mamy Szymona Majewskiego
- Adrianna Biedrzyńska z córką czarują w naszej kuchni. Sprawdź, co przyrządziły
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News