Jedna baza, wiele dań. Z tymi przepisami szybko zrobisz pyszne posiłki dla całej rodziny [ZOBACZ WIDEO]

Jedna baza, wiele dań. Z tymi przepisami szybko zrobisz pyszne posiłki dla całej rodziny
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sprytne gotowanie – jak oszczędzić czas i pieniądze?
Sprytne gotowanie – jak oszczędzić czas i pieniądze?
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Codzienne gotowanie dla rodziny może być wyzwaniem, zwłaszcza gdy brakuje czasu, a każdy ma swoje ulubione smaki. Ale co, gdyby istniał sposób, by z jednej bazy przygotować kilka różnorodnych dań, dostosowanych do gustów domowników? Sprawdź przepisy Darii Ładochy na szybkie i pyszne posiłki dla całej rodziny.

Daria Ładocha zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na bulion warzywny, zupę kalafiorową z kurkumą i sezamem, pieczoną golonkę z indyka, risotto warzywne, pulpety wołowe, makaron z pulpetami w sosie pomidorowym, bulion warzywny z pulpetami, jajkiem na twardo, kapustą pekińską i marchewką, a także lunch box z jajkiem na twardo.

Bulion warzywny

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • cebula,
  • 1/2 selera,
  • korzeń pietruszki,
  • por,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz w ziarnach,
  • 4 ziela angielskie,
  • 4 liście laurowe,
  • 1/2 kapusty pekińskiej,
  • imbir,
  • 4 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zalej wodą i gotuj przez 90 minut.

Zupa kalafiorowa z kurkumą i sezamem

Zupa kalafiorowa z kurkumą i sezamem
Zupa kalafiorowa z kurkumą i sezamem
Zupa kalafiorowa z kurkumą i sezamem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 1/2 kalafiora,
  • pęczek koperku,
  • cebula drobno posiekana,
  • duża marchewka starta na tarce,
  • 1/4 selera startego na tarce,
  • korzeń pietruszki starty na tarce,
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 500 g ziemniaków,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 1,5 l wywaru z jarzyn,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • 50 g pestek słonecznika,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • sok z cytryny,
  • podprażony sezam,
  • łyżka masła klarowanego.

Przygotowanie:

W garnku podsmaż na maśle klarowanym cebulkę i poczekaj, aż się zeszkli. Potem dodaj marchewkę, seler, pietruszkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki, a także ziemniaki i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie dodaj wywar i sos sojowy. Gotuj przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Później dodaj zahartowaną śmietanę, dopraw do smaku oraz dodaj sok z cytryny. Na koniec dodaj posiekane zioła, a na talerzu udekoruj sezamem. 

Pieczona golonka z indyka

Składniki:

  • golonka z indyka,
  • sól, pieprz,
  • łyżka masła.

Przygotowanie:

Golonkę natrzyj przyprawami oraz masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 40 minut. Możesz podlać wodą, by uzyskać efekt pieczenia parowego. Najlepiej piecz pod przykryciem. Następnie odłóż nakrycie i podawaj z dodatkami.

Risotto warzywne

Składniki:

  • czerwona papryka pokrojona w kostkę,
  • 1/2 cukinii pokrojonej w ćwiartki,
  • 100 g fasolki szparagowej zielonej,
  • 12 oliwek czarnych, pokrojonych na połówki,
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie, pociętych w paski,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • garść liści szpinaku (200 g),
  • litr bulionu z warzyw,
  • szklanka ryżu arborio,
  • 2 łyżki masła,
  • świeże oregano,
  • 30 g tartego parmezanu,
  • sól, pieprz,
  • skórka z cytryny.

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzej jedną łyżkę masła. Potem podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj ryż i chwilę podsmażaj, wraz z przyprawami. Następnie dodaj pierwszą partię bulionu i przykryj. Później dodaj do risotto warzywa, podlej kolejną porcją bulionu i powtarzaj tę czynność, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj szpinak, ser oraz drugą łyżkę masła. Posyp skórką z cytryny i dodaj świeże oregano.

Pulpety wołowe

Składniki:

  • 500 g wołowiny mielonej,
  • średnia cebula drobno posiekana,
  • ząbek czosnku drobno posiekany,
  • łyżka bułki tartej,
  • oregano, słodka papryka, majeranek - po 1/2 łyżeczki,
  • sól, pieprz,
  • jajko,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Cebulkę i czosnek zeszklij na oliwie z oliwek. Mięso w temperaturze pokojowej włóż do miski, dodaj resztę składników i wymieszaj rękami. Uformuj małe pulpeciki i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym (dla dzieci)

Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym
Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym
Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 100 g dowolnego makaronu,
  • szklanka sosu pomidorowego,
  • mini kuleczki mozzarelli,
  • kilka pulpecików wołowych,
  • kilka liści bazylii.

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj sos pomidorowy i resztę składników, a potem podawaj dzieciom.

Bulion warzywny z pulpetami, jajkiem na twardo, kapustą pekińską i marchewką

Składniki:

  • miska bulionu warzywnego,
  • mała marchewka pokrojona na sposób julienne,
  • 2 jajka na twardo,
  • papryczka chili drobno posiekana,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • garść namoczonego makaronu ryżowego,
  • 2 łyżki poszatkowanej kapusty pekińskiej,
  • kilka pulpetów wołowych,
  • garść orzechów ziemnych solonych,
  • kilka liści kolendry.

Przygotowanie:

Do bulionu dodaj wszystkie składniki i podawaj gorące.

Pasta jajeczna

Kanapki z pastą jajeczną
Kanapki z pastą jajeczną
Kanapki z pastą jajeczną
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych i pokrojonych na mniejsze kawałki,
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka serka śmietankowego,
  • świeży koperek,
  • miękkie awokado,
  • 4 kromki chleba żytniego na zakwasie.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pasty wymieszaj i posmaruj nią chleb.

Lunch Box z jajkiem na twardo (do pracy i szkoły)

Lunch Box z jajkiem na twardo
Lunch Box z jajkiem na twardo
Lunch Box z jajkiem na twardo
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki, które należy włożyć do lunch boxu:

  • jajka na twardo,
  • rzodkiewki,
  • pomidorki cherry,
  • awokado,
  • krakersy,
  • oliwki,
  • migdały.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości