Dania wzmacniające odporność dla całej rodziny. Te potrawy szybko postawią was na nogi [ZOBACZ WIDEO]

Dania wzmacniające odporność dla całej rodziny. Te potrawy szybko postawią was na nogi

Dania wzmacniające odporność dla całej rodziny. Te potrawy szybko postawią was na nogi
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przepisy na wzmocnienie odporności
Przepisy na wzmocnienie odporności
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

W sezonie przeziębień i grypy warto zadbać o zdrowie kompleksowo. Odpowiednio skomponowana dieta może wspomóc organizm w walce z infekcjami i wzmocnić układ odpornościowy. Sięgnij po przepisy Joanny Anger i Anny Piszczek, które zaprezentowały w kuchni Dzień Dobry TVN. Posmakują całej rodzinie.

Blogerki kulinarno-parentingowe przyrządziły w naszej kuchni jaglankę z jabłkiem pod pierzynką, pieczony gulasz z warzywami, żelki z sokami owocowymi wspierającymi odporność oraz zupę krem z pieczonego czosnku i pomidorów, z soczewicą czerwoną.

Jaglanka z jabłkiem pod pierzynką

Jaglanka z jabłkiem pod pierzynką
Jaglanka z jabłkiem pod pierzynką
Jaglanka z jabłkiem pod pierzynką
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • opakowanie kaszy jaglanej (szklanka surowej starczy),
  • litr mleka,
  • 4 jajka,
  • cynamon mielony,
  • goździki,
  • 2 korzenie imbiru,
  • imbir w proszku,
  • kurkuma w proszku,
  • 4 duże jabłka,
  • płatki migdałowe,
  • garść orzechów włoskich lub laskowych,
  • kostka masła.

Przygotowanie:

Kaszę wypłucz pod gorącą̨ wodą. Zagotuj mleko z wodą i dodaj do płynu kaszę. Gotuj przez 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu, a następnie ostudź. Piekarnik nastaw na 180 stopni z termoobiegiem. Oddziel żółtka od białek. Do kaszy dodaj żółtka, przyprawy, łyżeczkę cukru i starty na drobnych oczkach imbir, a potem wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj łyżeczkę cukru. Wysmaruj 4 kokilki lub jedno duże naczynie żaroodporne olejem.

Obierz jabłka i pozbaw gniazda nasiennego, później pokrój na cienkie plasterki. Do każdej kokilki przełóż porcję kaszy, następnie porcję jabłek. Na wierzch owoców wyłóż ubite białko. Posyp zapiekankę płatkami migdałowymi. Wstaw foremki/formę̨ do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut na środkowym poziomie. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i podaj na talerzu. Polej miodem i posyp posiekanymi orzechami.

Pieczony gulasz z warzywami - danie jednogarnkowe

Pieczony gulasz z warzywami
Pieczony gulasz z warzywami
Pieczony gulasz z warzywami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • ok. 400 g łopatki wieprzowej bez kości,
  • ok. 200 g piersi z indyka,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • duża cebula,
  • główka czosnku,
  • 5-6 dużych ziemniaków,
  • 2 długie marchewki,
  • czerwona papryka,
  • mała cukinia,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • suszone zioła: oregano, majeranek, bazylia,
  • łyżka musztardy.

Przygotowanie:

Marchew i ziemniaki obierz, a potem pokrój w dużą kostkę (dla niemowlaka w słupki). Cukinię pokrój na talarki, nie musisz jej obierać. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w grube paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Przełóż warzywa do dużego naczynia żaroodpornego, posyp ziołami (po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, majeranku), polej oliwą i wymieszaj.

Mięso pokrój w dużą kostkę (odetnij nadmiar tłuszczu od mięsa), w wersji dla dorosłych i starszaków wymieszaj z musztardą, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj dokładnie z warzywami. Zalej całość passatą pomidorową, wymieszaj i przykryj (jeśli Twoje naczynie nie ma pokrywki, użyj papieru do pieczenia lub folii aluminiowej), naczynie powinno być szczelnie przykryte. Wstaw do nagrzanego na 200 stopni z termoobiegiem piekarnika na sam dół. Piecz gulasz przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę i piecz w 180 stopniach przez kolejne 2-2,5 godziny. Dzięki długiemu pieczeniu mięso będzie rozpływać się w ustach.

Żelki z sokami owocowymi wspierającymi odporność

Składniki:

  • 3 pomarańcze,
  • 2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 3 kiwi,
  • szklanka jagód/jeżyn,
  • szklanka soku z czarnego bzu/jagody kamczackiej/aronii/porzeczki,
  • 3 cytryny,
  • 6 łyżeczek miodu,
  • 9 łyżek żelatyny, ew. agar.

Przygotowanie:

Przelej sok do małego garnka, dodaj 3 łyżki żelatyny i podgrzewaj stale mieszając, aż żelatyna rozpuści się. Nie gotuj soku. Ciepły sok przelej do foremek na żelki. Postępuj tak z każdym smakiem soku osobno. Gdy wszystkie foremki będą napełnione owocowymi sokami, wstaw je do lodówki na minimum godzinę.

Zupa krem z pieczonego czosnku i pomidorów, z soczewicą czerwoną

Zupa krem z pieczonego czosnku i pomidorów, z soczewicą czerwoną
Zupa krem z pieczonego czosnku i pomidorów, z soczewicą czerwoną
Zupa krem z pieczonego czosnku i pomidorów, z soczewicą czerwoną
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 2 główki czosnku,
  • 2 papryki czerwone,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 4 pomidory,
  • szklanka surowej czerwonej soczewicy,
  • 4 ziemniaki,
  • mała cebula,
  • litr bulionu/wody,
  • 2 łyżki śmietany 30%,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta papryki słodkiej,
  • szczypta suszonego oregano,
  • bagietka mała.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Główki czosnku przekrój w poprzek i przełóż w łupinkach do formy wysmarowanej oliwą. Papryki przekrój i pozbaw gniazda nasiennego, pokrój na 4 części i przełóż do formy. Cebulę obierz, przekrój na 4 i również przełóż do formy. Polej całość oliwą i piecz przez około 25 min, aż warzywa zmiękną. W tym czasie ugotuj do miękkości soczewicę w wodzie/bulionie. Nie odcedzaj. Po upieczeniu warzyw zdejmij z papryki skórkę, wyciśnij z łupinek czosnek. Warzywa przełóż do garnka z soczewicą, zalej całość passatą i zblenduj na gładki krem. Dodaj zioła i przyprawy, a potem zagotuj. Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Podawaj z grzankami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości