W sezonie przeziębień i grypy warto zadbać o zdrowie kompleksowo. Odpowiednio skomponowana dieta może wspomóc organizm w walce z infekcjami i wzmocnić układ odpornościowy. Sięgnij po przepisy Joanny Anger i Anny Piszczek, które zaprezentowały w kuchni Dzień Dobry TVN. Posmakują całej rodzinie.
Blogerki kulinarno-parentingowe przyrządziły w naszej kuchni jaglankę z jabłkiem pod pierzynką, pieczony gulasz z warzywami, żelki z sokami owocowymi wspierającymi odporność oraz zupę krem z pieczonego czosnku i pomidorów, z soczewicą czerwoną.
Jaglanka z jabłkiem pod pierzynką
Składniki:
- opakowanie kaszy jaglanej (szklanka surowej starczy),
- litr mleka,
- 4 jajka,
- cynamon mielony,
- goździki,
- 2 korzenie imbiru,
- imbir w proszku,
- kurkuma w proszku,
- 4 duże jabłka,
- płatki migdałowe,
- garść orzechów włoskich lub laskowych,
- kostka masła.
Przygotowanie:
Kaszę wypłucz pod gorącą̨ wodą. Zagotuj mleko z wodą i dodaj do płynu kaszę. Gotuj przez 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu, a następnie ostudź. Piekarnik nastaw na 180 stopni z termoobiegiem. Oddziel żółtka od białek. Do kaszy dodaj żółtka, przyprawy, łyżeczkę cukru i starty na drobnych oczkach imbir, a potem wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj łyżeczkę cukru. Wysmaruj 4 kokilki lub jedno duże naczynie żaroodporne olejem.
Obierz jabłka i pozbaw gniazda nasiennego, później pokrój na cienkie plasterki. Do każdej kokilki przełóż porcję kaszy, następnie porcję jabłek. Na wierzch owoców wyłóż ubite białko. Posyp zapiekankę płatkami migdałowymi. Wstaw foremki/formę̨ do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut na środkowym poziomie. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i podaj na talerzu. Polej miodem i posyp posiekanymi orzechami.
Pieczony gulasz z warzywami - danie jednogarnkowe
Składniki:
- ok. 400 g łopatki wieprzowej bez kości,
- ok. 200 g piersi z indyka,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- duża cebula,
- główka czosnku,
- 5-6 dużych ziemniaków,
- 2 długie marchewki,
- czerwona papryka,
- mała cukinia,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- suszone zioła: oregano, majeranek, bazylia,
- łyżka musztardy.
Przygotowanie:
Marchew i ziemniaki obierz, a potem pokrój w dużą kostkę (dla niemowlaka w słupki). Cukinię pokrój na talarki, nie musisz jej obierać. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w grube paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Przełóż warzywa do dużego naczynia żaroodpornego, posyp ziołami (po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, majeranku), polej oliwą i wymieszaj.
Mięso pokrój w dużą kostkę (odetnij nadmiar tłuszczu od mięsa), w wersji dla dorosłych i starszaków wymieszaj z musztardą, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj dokładnie z warzywami. Zalej całość passatą pomidorową, wymieszaj i przykryj (jeśli Twoje naczynie nie ma pokrywki, użyj papieru do pieczenia lub folii aluminiowej), naczynie powinno być szczelnie przykryte. Wstaw do nagrzanego na 200 stopni z termoobiegiem piekarnika na sam dół. Piecz gulasz przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę i piecz w 180 stopniach przez kolejne 2-2,5 godziny. Dzięki długiemu pieczeniu mięso będzie rozpływać się w ustach.
Żelki z sokami owocowymi wspierającymi odporność
Składniki:
- 3 pomarańcze,
- 2 szklanki soku pomarańczowego,
- 3 kiwi,
- szklanka jagód/jeżyn,
- szklanka soku z czarnego bzu/jagody kamczackiej/aronii/porzeczki,
- 3 cytryny,
- 6 łyżeczek miodu,
- 9 łyżek żelatyny, ew. agar.
Przygotowanie:
Przelej sok do małego garnka, dodaj 3 łyżki żelatyny i podgrzewaj stale mieszając, aż żelatyna rozpuści się. Nie gotuj soku. Ciepły sok przelej do foremek na żelki. Postępuj tak z każdym smakiem soku osobno. Gdy wszystkie foremki będą napełnione owocowymi sokami, wstaw je do lodówki na minimum godzinę.
Zupa krem z pieczonego czosnku i pomidorów, z soczewicą czerwoną
Składniki:
- 2 główki czosnku,
- 2 papryki czerwone,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 4 pomidory,
- szklanka surowej czerwonej soczewicy,
- 4 ziemniaki,
- mała cebula,
- litr bulionu/wody,
- 2 łyżki śmietany 30%,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta papryki słodkiej,
- szczypta suszonego oregano,
- bagietka mała.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Główki czosnku przekrój w poprzek i przełóż w łupinkach do formy wysmarowanej oliwą. Papryki przekrój i pozbaw gniazda nasiennego, pokrój na 4 części i przełóż do formy. Cebulę obierz, przekrój na 4 i również przełóż do formy. Polej całość oliwą i piecz przez około 25 min, aż warzywa zmiękną. W tym czasie ugotuj do miękkości soczewicę w wodzie/bulionie. Nie odcedzaj. Po upieczeniu warzyw zdejmij z papryki skórkę, wyciśnij z łupinek czosnek. Warzywa przełóż do garnka z soczewicą, zalej całość passatą i zblenduj na gładki krem. Dodaj zioła i przyprawy, a potem zagotuj. Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Podawaj z grzankami.
Zobacz także:
- Jak zwiększyć odporność dietą? Niezwykłe przepisy Sylwii Majcher, które musisz wypróbować w domu
- Dania dobre na odporność. Przepisy na zupę, gulasz, bigos i coś słodkiego
- Szybkie dania na lepszą odporność: owsianka z jagodami, krwisty koktajl, kanapki z pastą Muhammara
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Joanna Anger i Anna Piszczek
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News