Na szybko do chleba:
Pasta z awokado
Składniki:
jedno dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
papryczka chili
Przygotowanie:
Wyciskam ząbek czosnku i ucieram z solą następnie wrzucam rozgniecione awokado, dorzucam pieprz do smaku i jeżeli lubimy ostre, to dodajemy pokrojoną w kawałeczki papryczkę chili.
Hummus buraczany
Składniki:
szklanka gotowanej/konserwowej cieciorki
3 łyżki pasty sezamowej
1 pieczony burak
1-2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
odrobina oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuje! Pasta gotowa.
Na szybko na obiad:
Makaron z warzywami i kotleciki z tuńczyka
Składniki:
pół opakowania ulubionego makaronu
1/3 cukinii
kilka pomidorów suszonych
czarne oliwki
przecier pomidorowy
zioła prowansalskie
2 opakowania tuńczyka w kawałkach w puszce lub szkle
jajko
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni na oliwie smażę cukinię, wrzucam odrobinę przecieru pomidorowego a następnie kilka suszonych pomidorów i czarne oliwki, doprawiam pieprzem solą i ziołami prowansalskimi a na końcu dorzucam ugotowany w osolonej wodzie makaron.
Kotleciki przygotowanie:
Do miski wrzucam tuńczyka, dorzucam jedno jajko, odrobinę soli, pieprzu i natkę pietruszki, dodaję bułkę tartą tak, żeby ładnie nam się kleiły kotleciki. Smażę kilka minut na każdej ze stron.
Kuskus z warzywami i pieczone piersi kaczki
Składniki:
szklanka kaszy kuskus
1/3 cukinii
połowa papryki
mała marchewka
cebula
2 piersi kaczki
majeranek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotuję 1 i ¼ szklanki osolonej wody następnie dodaję kaszę kuskus, czekam 5 min i kasza gotowa. Na patelni podsmażam pokrojoną w cienkie plastry marchewkę i następnie dorzucam cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, doprawiam pieprzem i solą. Jak warzywa są miękkie dodaję kuskus na patelnię. Piersi z kaczki nacieram majerankiem i odrobiną soli doprawiam pieprzem i wkładam do naczynia żaroodpornego skórą do góry i piekę w temp. ok 200 stopni przez 45 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN