Przegrzebki w posypce z orzechów pinii z krewetka i mule, czyli przepis z Masterchef Nastolatki
Składniki:
- sztuka przegrzebki
 - 10 g orzechów piniowych
 - ząbek czosnku
 - tymianek
 - 20 g masła
 
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Składniki na krewetki:
- krewetki
 - 20 g masła
 - 20 g tymianku
 
Sos limonkowy:
- 100 ml śmietanki 18%,
 - sok z 1 limonki,
 - ząbek czosnku,
 - sól.
 
Oliwa pietruszkowa:
- 100 ml oliwy z oliwek,
 - pietruszka.
 
Mule:
- mule,
 - 300 ml białego wina,
 - tymianek,
 - czosnek,
 - sól.
 
- sztuka czerwonej cebuli,
 - 1/8 sztuki kalafiora,
 - łyżka rozmarynu,
 - łodyga selera naciowego,
 - ser camembert.
 
Sposób przygotowania:
Przegrzebki: Podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy masło, tymianek, czosnek i polewamy esencją z masła i ziół. Orzeszki piniowe blendujemy i obsypujemy nimi przegrzebkę.
Sos limonkowy: Śmietankę, sok z limonki, czosnek, sól i pieprz blendujemy na gładką masę. Krewetki podsmażamy na patelni z masłem i tymiankiem.
Oliwa pietruszkowa: Blendujemy oliwę z oliwek, pietruszkę, sól i pieprz, a następnie przecedzamy przez sito z gazą.
Sos maślano-winny: Rumienimy cebulę na patelni, dodajemy wino białe i masło, a wszystko redukujemy.
Mule: W garnku gotujemy mule z winem białym, dodajemy tymianek, czosnek i sól, a następnie zostawiamy na małym ogniu przez 5-10 minut.
Puree z kalafiora: Gotujemy kalafiora i selera, blendujemy na gładką masę, dodajemy masło, rozmaryn i ser camembert, a następnie przesiewamy przez sito.
Na wrzątek wrzucamy krążek pora, białą część, używając go do ułożenia puree z kalafiora. Następnie układamy owoce morza na talerzu, polewając krewetkę i mulę sosem winnym, a sos limonkowy wykładamy na talerz.
Hummus a la Ciotka Offka w 3 odsłonach
Czyli hummus z suszonymi pomidorami i czerwoną papryką, awokado oraz z papryką koreańską gochugaru
Składniki:
- 3 puszki ciecierzycy gotowanej,
 - suszone pomidory,
 - 2 czerwone papryki,
 - awokado,
 - papryka koreańska gochugaru,
 - 4 łyżki pasty tahini,
 - ząbek czosnku,
 - 5 łyżek oliwy,
 - sok z cytryny,
 - około 9 łyżek zimnej wody,
 - łyżeczka soli,
 - zatar – przyprawa,
 - pieprzu według uznania,
 - do dekoracji : natka pietruszki lub kolendra,
 - oliwy smakowe dla chętnych – z chili i z czosnkiem.
 
Sposób przygotowania:
Do ciecierzycy dodajemy składniki i i całość miksujemy na pastę. Nic prostszego. Dodajemy około czterech łyżek pasty tahini, pięć łyżek oliwy z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny i kilka łyżek zimnej wody. Na koniec dodajemy ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, sól i pieprz – według uznania. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy, możemy na tym etapie sprawdzić jego smak i zdecydować, czy dodać więcej czosnku, soli, pieprzu.
Tak przygotowany hummus dzielimy na 3 i robimy 3 wersje. Do pierwszej dodajemy paprykę i suszone pomidory i miksujemy. Do drugiej dodajemy avocado i miksujemy. Do trzeciej już bez miksowania dodajemy koreańską paprykę. Domowy hummus w 3 wersjach jest już gotowy. Jeśli chodzi o podanie, możemy nasza pastę lekko rozetrzeć po powierzchni naczynia do serwowania i polać obficie oliwą.
Następnie warto dodatkowo udekorować pietruszką lub kolendrą. A na koniec dla chętnych posypać zatarem.
Japońskie pierożki Gyoza z polskim akcentem
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
 - 170 ml gorącej wody,
 - szczypta soli.
 
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego - drobiowego,
 - posiekane polskie suszone grzyby np.: borowiki, garść posiekanych liści szpinaku,
 - 2 posiekane cebulki dymki,
 - 5 grzybów shitake pociętych w plasterki,
 - 3 posiekane ząbki czosnku,
 - pęczek posiekanej świeżej kolendry,
 - łyżeczka mirinu,
 - trochę startego świeżego imbiru,
 - łyżeczka sosu sojowego,
 - łyżeczka oleju sezamowego.
 
Sos:
- 2 łyżki octu ryżowego,
 - 1,5 łyżki sosu sojowego.
 
Potrzebne będą także: olej sezamowy, szklanka wody i garnek do gotowania na parze, stolnica.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i gorącą wodę. Zagniatamy. Mamy otrzymać ciasto sprężyste i delikatne. Następnie owijamy ciasto w ściereczkę. Odstawiamy na 15 minut.
Z ciasta formujemy wałki, które następnie tniemy na kawałki 2x2x2cm. Taki kawałek cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółko. Tutaj przyda nam się szklanka. Gotowe kółka ciasta przesypujemy mąką i przykrywamy.
W misce mieszamy składniki na farsz. Kółeczka z ciasta wypełniamy łyżką farszu. Brzegi ciasta smarujemy wodą i sklejamy w półksiężyc.
Podsmażamy pierożki przez ok. 2 minuty na suchej patelni i wlewamy wodę. Patelnię przykrywamy pokrywką i tutaj uwaga - parujemy pierożki, aż woda wyparuje. Dodajemy olej sezamowy, smażymy, aż spód pierożków się zarumieni.. Podajemy z sosem do maczania.
Tiramisu Alla Turca
Składniki na 5 porcji:
- 2 małe paczki okrągłych biszkoptów
 - 250 g chłodnego mascarpone
 - 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy
 - 3 łyżeczki amaretto
 - 300 g kajmaku
 - ok. 300 g mrożonych owoców malin lub czarnej porzeczki lub jagód. Może też być borówka amerykańska
 - kakao bez cukru
 - 5 szklaneczek ładnych do tiramisu – szklanych
 - kardamon – przyprawa sypka, ale tez w nasionku
 - gałka muszkatołowa
 
Sposób przygotowania:
Zaparzamy mocną, prawdziwą kawę , dodajemy do niej likier. Mascarpone schładzamy w lodówce. Biszkopty moczymy w schłodzonej kawie i układamy w szklaneczkach. Do każdej włożyć po 3 biszkopty. Mascarpone przekładamy do miski i ubijamy mikserem. Dodajemy kajmak i ubijamy do powstania kremowej masy. Połowę masy wykładamy na biszkopty w szklaneczkach.
Dodajemy owoce. Jakie i ile - tu wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Kremem z mascarpone przykrywamy owoce i biszkopty. Następnie znowu układamy biszkopty. Przykrywamy resztką kremu. Posypujemy kakao. Posypujemy gałką muszkatołową oraz kardamonem.
Zobacz także:
- Przepis na tiramisu na biszkoptach bez pieczenia
 - Łatwe pierożki gyoza z papryką i kozim serem
 - Tiramisu mascarpone – jak przyrządzić idealny, włoski deser?
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Dariusz Zdrójkowski, Ciotka Offka
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN