Co jadają Ciotka Offka i Dariusz Zdrójkowski z "Czas na Show. Drag Me Out"? Poznajcie ich przepisy

Ciotka Offka i Zdrójkowski gotują?
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy niezwykłych kucharza - uczestników programu "Drag Me Out". Co przygotował Dariusz Zdrójkowski i ciotka Offka? Sprawdźcie ich sposoby na pyszne dania.

Przegrzebki w posypce z orzechów pinii z krewetka i mule, czyli przepis z Masterchef Nastolatki

Składniki:

  • sztuka przegrzebki
    • 10 g orzechów piniowych
      • ząbek czosnku
        • tymianek
          • 20 g masła

            Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

            Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

            Źródło: Dzień Dobry TVN
            Meksyk w kuchni
            Meksyk w kuchni
            Sposób na idealną kaczkę
            Sposób na idealną kaczkę
            Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
            Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
            Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
            Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
            Jesienne zupy na rozgrzewkę
            Jesienne zupy na rozgrzewkę
            Zupy wprost wymarzone na jesień
            Zupy wprost wymarzone na jesień
            Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
            Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
            Międzypokoleniowe przepisy
            Międzypokoleniowe przepisy
            Babcine przepisy od Cristiny Catese
            Babcine przepisy od Cristiny Catese
            Te przepisy podbiły media społecznościowe
            Te przepisy podbiły media społecznościowe
            Warzywne przepisy pełne smaku
            Warzywne przepisy pełne smaku
            Zupy lekiem na całe zło
            Zupy lekiem na całe zło
            Letnie desery pełne słońca
            Letnie desery pełne słońca
            Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
            Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
            Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
            Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
            Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
            Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
            Jesienne przepisy z kiełbasą
            Jesienne przepisy z kiełbasą
            Ciasto na lato, desery na upały
            Ciasto na lato, desery na upały
            Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
            Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
            Desery idealne do kawy
            Desery idealne do kawy
            Pomysł na wielki gar letniej zupy
            Pomysł na wielki gar letniej zupy
            Owocowe desery idealne w upalne dni
            Owocowe desery idealne w upalne dni 
            Pomysły na pyszne desery lodowe
            Pomysły na pyszne desery lodowe
            3D w tortownicy
            3D w tortownicy
            1 wywar 3 zupy
            1 wywar 3 zupy
            Lodowe desery we włoskim stylu
            Lodowe desery we włoskim stylu
            Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
            Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
            Rozgrzewające, jesienne zupy
            Rozgrzewające, jesienne zupy
            Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
            Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

            Składniki na krewetki:

            • krewetki
              • 20 g masła
                • 20 g tymianku

                  Sos limonkowy:

                  • 100 ml śmietanki 18%,
                    • sok z 1 limonki,
                      • ząbek czosnku,
                        • sól.

                          Oliwa pietruszkowa:

                          • 100 ml oliwy z oliwek,
                            • pietruszka.

                              Mule:

                              • mule,
                                • 300 ml białego wina,
                                  • tymianek,
                                    • czosnek,
                                      • sól.

                                        Puree z kalafiora:

                                        • sztuka czerwonej cebuli,
                                          • 1/8 sztuki kalafiora,
                                            • łyżka rozmarynu,
                                              • łodyga selera naciowego,
                                                • ser camembert.
                                                  Mule
                                                  Mule
                                                  Mule
                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Przegrzebki: Podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy masło, tymianek, czosnek i polewamy esencją z masła i ziół. Orzeszki piniowe blendujemy i obsypujemy nimi przegrzebkę.

                                                  Sos limonkowy: Śmietankę, sok z limonki, czosnek, sól i pieprz blendujemy na gładką masę. Krewetki podsmażamy na patelni z masłem i tymiankiem.

                                                  Oliwa pietruszkowa: Blendujemy oliwę z oliwek, pietruszkę, sól i pieprz, a następnie przecedzamy przez sito z gazą.

                                                  Sos maślano-winny: Rumienimy cebulę na patelni, dodajemy wino białe i masło, a wszystko redukujemy.

                                                  Mule: W garnku gotujemy mule z winem białym, dodajemy tymianek, czosnek i sól, a następnie zostawiamy na małym ogniu przez 5-10 minut.

                                                  Puree z kalafiora: Gotujemy kalafiora i selera, blendujemy na gładką masę, dodajemy masło, rozmaryn i ser camembert, a następnie przesiewamy przez sito.

                                                  Na wrzątek wrzucamy krążek pora, białą część, używając go do ułożenia puree z kalafiora. Następnie układamy owoce morza na talerzu, polewając krewetkę i mulę sosem winnym, a sos limonkowy wykładamy na talerz.

                                                  Przegrzebki w posypce z orzechów pinii z krewetkami
                                                  Przegrzebki w posypce z orzechów pinii z krewetkami
                                                  Przegrzebki w posypce z orzechów pinii z krewetkami
                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                  Hummus a la Ciotka Offka w 3 odsłonach

                                                  Czyli hummus z suszonymi pomidorami i czerwoną papryką, awokado oraz z papryką koreańską gochugaru

                                                  Składniki:

                                                  • 3 puszki ciecierzycy gotowanej,
                                                    • suszone pomidory,
                                                      • 2 czerwone papryki,
                                                        • awokado,
                                                          • papryka koreańska gochugaru,
                                                            • 4 łyżki pasty tahini,
                                                              • ząbek czosnku,
                                                                • 5 łyżek oliwy,
                                                                  • sok z cytryny,
                                                                    • około 9 łyżek zimnej wody,
                                                                      • łyżeczka soli,
                                                                        • zatar – przyprawa,
                                                                          • pieprzu według uznania,
                                                                            • do dekoracji : natka pietruszki lub kolendra,
                                                                              • oliwy smakowe dla chętnych – z chili i z czosnkiem.
                                                                                Hummus a la Ciotka Offka z suszonymi pomidorami
                                                                                Hummus a la Ciotka Offka z suszonymi pomidorami
                                                                                Hummus a la Ciotka Offka z suszonymi pomidorami
                                                                                Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Do ciecierzycy dodajemy składniki i i całość miksujemy na pastę. Nic prostszego. Dodajemy około czterech łyżek pasty tahini, pięć łyżek oliwy z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny i kilka łyżek zimnej wody. Na koniec dodajemy ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, sól i pieprz – według uznania. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy, możemy na tym etapie sprawdzić jego smak i zdecydować, czy dodać więcej czosnku, soli, pieprzu.

                                                                                Tak przygotowany hummus dzielimy na 3 i robimy 3 wersje. Do pierwszej dodajemy paprykę i suszone pomidory i miksujemy. Do drugiej dodajemy avocado i miksujemy. Do trzeciej już bez miksowania dodajemy koreańską paprykę. Domowy hummus w 3 wersjach jest już gotowy. Jeśli chodzi o podanie, możemy nasza pastę lekko rozetrzeć po powierzchni naczynia do serwowania i polać obficie oliwą.

                                                                                Następnie warto dodatkowo udekorować pietruszką lub kolendrą. A na koniec dla chętnych posypać zatarem.

                                                                                Japońskie pierożki Gyoza z polskim akcentem

                                                                                Składniki na ciasto:

                                                                                • 300 g mąki pszennej,
                                                                                  • 170 ml gorącej wody,
                                                                                    • szczypta soli.

                                                                                      Farsz:

                                                                                      • 300 g mięsa mielonego - drobiowego,
                                                                                        • posiekane polskie suszone grzyby np.: borowiki, garść posiekanych liści szpinaku,
                                                                                          • 2 posiekane cebulki dymki,
                                                                                            • 5 grzybów shitake pociętych w plasterki,
                                                                                              • 3 posiekane ząbki czosnku,
                                                                                                • pęczek posiekanej świeżej kolendry,
                                                                                                  • łyżeczka mirinu,
                                                                                                    • trochę startego świeżego imbiru,
                                                                                                      • łyżeczka sosu sojowego,
                                                                                                        • łyżeczka oleju sezamowego.

                                                                                                          Sos:

                                                                                                          • 2 łyżki octu ryżowego,
                                                                                                            • 1,5 łyżki sosu sojowego.

                                                                                                              Potrzebne będą także: olej sezamowy, szklanka wody i garnek do gotowania na parze, stolnica.

                                                                                                              Japońskie pierożki Gyoza z polskim akcentem
                                                                                                              Japońskie pierożki Gyoza z polskim akcentem
                                                                                                              Japońskie pierożki Gyoza z polskim akcentem
                                                                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i gorącą wodę. Zagniatamy. Mamy otrzymać ciasto sprężyste i delikatne. Następnie owijamy ciasto w ściereczkę. Odstawiamy na 15 minut.

                                                                                                              Z ciasta formujemy wałki, które następnie tniemy na kawałki 2x2x2cm. Taki kawałek cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółko. Tutaj przyda nam się szklanka. Gotowe kółka ciasta przesypujemy mąką i przykrywamy.

                                                                                                              W misce mieszamy składniki na farsz. Kółeczka z ciasta wypełniamy łyżką farszu. Brzegi ciasta smarujemy wodą i sklejamy w półksiężyc.

                                                                                                              Podsmażamy pierożki przez ok. 2 minuty na suchej patelni i wlewamy wodę. Patelnię przykrywamy pokrywką i tutaj uwaga - parujemy pierożki, aż woda wyparuje. Dodajemy olej sezamowy, smażymy, aż spód pierożków się zarumieni.. Podajemy z sosem do maczania.

                                                                                                              Tiramisu Alla Turca

                                                                                                              Składniki na 5 porcji:

                                                                                                              • 2 małe paczki okrągłych biszkoptów
                                                                                                                • 250 g chłodnego mascarpone
                                                                                                                  • 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy
                                                                                                                    • 3 łyżeczki amaretto
                                                                                                                      • 300 g kajmaku
                                                                                                                        • ok. 300 g mrożonych owoców malin lub czarnej porzeczki lub jagód. Może też być borówka amerykańska
                                                                                                                          • kakao bez cukru
                                                                                                                            • 5 szklaneczek ładnych do tiramisu – szklanych
                                                                                                                              • kardamon – przyprawa sypka, ale tez w nasionku
                                                                                                                                • gałka muszkatołowa

                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                  Zaparzamy mocną, prawdziwą kawę , dodajemy do niej likier. Mascarpone schładzamy w lodówce. Biszkopty moczymy w schłodzonej kawie i układamy w szklaneczkach. Do każdej włożyć po 3 biszkopty. Mascarpone przekładamy do miski i ubijamy mikserem. Dodajemy kajmak i ubijamy do powstania kremowej masy. Połowę masy wykładamy na biszkopty w szklaneczkach.

                                                                                                                                  Dodajemy owoce. Jakie i ile - tu wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Kremem z mascarpone przykrywamy owoce i biszkopty. Następnie znowu układamy biszkopty. Przykrywamy resztką kremu. Posypujemy kakao. Posypujemy gałką muszkatołową oraz kardamonem.

                                                                                                                                  Tiramisu Alla Turca
                                                                                                                                  Tiramisu Alla Turca
                                                                                                                                  Tiramisu Alla Turca
                                                                                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                  Źródło: Dariusz Zdrójkowski, Ciotka Offka

                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana