Co jadają Ciotka Offka i Dariusz Zdrójkowski z "Czas na Show. Drag Me Out"? Poznajcie ich przepisy

Co jadają Ciotka Offka i Dariusz Zdrójkowski z "Czas na Show. Drag Me Out"? Poznajcie ich przepisy
Ciotka Offka i Zdrójkowski gotują?
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy niezwykłych kucharza - uczestników programu "Drag Me Out". Co przygotował Dariusz Zdrójkowski i ciotka Offka? Sprawdźcie ich sposoby na pyszne dania.

Przegrzebki w posypce z orzechów pinii z krewetka i mule, czyli przepis z Masterchef Nastolatki

Składniki:

  • sztuka przegrzebki
  • 10 g orzechów piniowych
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • 20 g masła

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Ten obiadek zje nawet niejadek - pomysły na posiłki Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Składniki na krewetki:

  • krewetki
  • 20 g masła
  • 20 g tymianku

Sos limonkowy:

  • 100 ml śmietanki 18%,
  • sok z 1 limonki,
  • ząbek czosnku,
  • sól.

Oliwa pietruszkowa:

  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • pietruszka.

Mule:

  • mule,
  • 300 ml białego wina,
  • tymianek,
  • czosnek,
  • sól.

Puree z kalafiora:

  • sztuka czerwonej cebuli,
  • 1/8 sztuki kalafiora,
  • łyżka rozmarynu,
  • łodyga selera naciowego,
  • ser camembert.
Mule
Mule
Mule
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sposób przygotowania:

Przegrzebki: Podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy masło, tymianek, czosnek i polewamy esencją z masła i ziół. Orzeszki piniowe blendujemy i obsypujemy nimi przegrzebkę.

Sos limonkowy: Śmietankę, sok z limonki, czosnek, sól i pieprz blendujemy na gładką masę. Krewetki podsmażamy na patelni z masłem i tymiankiem.

Oliwa pietruszkowa: Blendujemy oliwę z oliwek, pietruszkę, sól i pieprz, a następnie przecedzamy przez sito z gazą.

Sos maślano-winny: Rumienimy cebulę na patelni, dodajemy wino białe i masło, a wszystko redukujemy.

Mule: W garnku gotujemy mule z winem białym, dodajemy tymianek, czosnek i sól, a następnie zostawiamy na małym ogniu przez 5-10 minut.

Puree z kalafiora: Gotujemy kalafiora i selera, blendujemy na gładką masę, dodajemy masło, rozmaryn i ser camembert, a następnie przesiewamy przez sito.

Na wrzątek wrzucamy krążek pora, białą część, używając go do ułożenia puree z kalafiora. Następnie układamy owoce morza na talerzu, polewając krewetkę i mulę sosem winnym, a sos limonkowy wykładamy na talerz.

Przegrzebki w posypce z orzechów pinii z krewetkami
Przegrzebki w posypce z orzechów pinii z krewetkami
Przegrzebki w posypce z orzechów pinii z krewetkami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Hummus a la Ciotka Offka w 3 odsłonach

Czyli hummus z suszonymi pomidorami i czerwoną papryką, awokado oraz z papryką koreańską gochugaru

Składniki:

  • 3 puszki ciecierzycy gotowanej,
  • suszone pomidory,
  • 2 czerwone papryki,
  • awokado,
  • papryka koreańska gochugaru,
  • 4 łyżki pasty tahini,
  • ząbek czosnku,
  • 5 łyżek oliwy,
  • sok z cytryny,
  • około 9 łyżek zimnej wody,
  • łyżeczka soli,
  • zatar – przyprawa,
  • pieprzu według uznania,
  • do dekoracji : natka pietruszki lub kolendra,
  • oliwy smakowe dla chętnych – z chili i z czosnkiem.
Hummus a la Ciotka Offka z suszonymi pomidorami
Hummus a la Ciotka Offka z suszonymi pomidorami
Hummus a la Ciotka Offka z suszonymi pomidorami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sposób przygotowania:

Do ciecierzycy dodajemy składniki i i całość miksujemy na pastę. Nic prostszego. Dodajemy około czterech łyżek pasty tahini, pięć łyżek oliwy z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny i kilka łyżek zimnej wody. Na koniec dodajemy ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, sól i pieprz – według uznania. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy, możemy na tym etapie sprawdzić jego smak i zdecydować, czy dodać więcej czosnku, soli, pieprzu.

Tak przygotowany hummus dzielimy na 3 i robimy 3 wersje. Do pierwszej dodajemy paprykę i suszone pomidory i miksujemy. Do drugiej dodajemy avocado i miksujemy. Do trzeciej już bez miksowania dodajemy koreańską paprykę. Domowy hummus w 3 wersjach jest już gotowy. Jeśli chodzi o podanie, możemy nasza pastę lekko rozetrzeć po powierzchni naczynia do serwowania i polać obficie oliwą.

Następnie warto dodatkowo udekorować pietruszką lub kolendrą. A na koniec dla chętnych posypać zatarem.

Japońskie pierożki Gyoza z polskim akcentem

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 170 ml gorącej wody,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 300 g mięsa mielonego - drobiowego,
  • posiekane polskie suszone grzyby np.: borowiki, garść posiekanych liści szpinaku,
  • 2 posiekane cebulki dymki,
  • 5 grzybów shitake pociętych w plasterki,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • pęczek posiekanej świeżej kolendry,
  • łyżeczka mirinu,
  • trochę startego świeżego imbiru,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • łyżeczka oleju sezamowego.

Sos:

  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1,5 łyżki sosu sojowego.

Potrzebne będą także: olej sezamowy, szklanka wody i garnek do gotowania na parze, stolnica.

Japońskie pierożki Gyoza z polskim akcentem
Japońskie pierożki Gyoza z polskim akcentem
Japońskie pierożki Gyoza z polskim akcentem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i gorącą wodę. Zagniatamy. Mamy otrzymać ciasto sprężyste i delikatne. Następnie owijamy ciasto w ściereczkę. Odstawiamy na 15 minut.

Z ciasta formujemy wałki, które następnie tniemy na kawałki 2x2x2cm. Taki kawałek cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółko. Tutaj przyda nam się szklanka. Gotowe kółka ciasta przesypujemy mąką i przykrywamy.

W misce mieszamy składniki na farsz. Kółeczka z ciasta wypełniamy łyżką farszu. Brzegi ciasta smarujemy wodą i sklejamy w półksiężyc.

Podsmażamy pierożki przez ok. 2 minuty na suchej patelni i wlewamy wodę. Patelnię przykrywamy pokrywką i tutaj uwaga - parujemy pierożki, aż woda wyparuje. Dodajemy olej sezamowy, smażymy, aż spód pierożków się zarumieni.. Podajemy z sosem do maczania.

Tiramisu Alla Turca

Składniki na 5 porcji:

  • 2 małe paczki okrągłych biszkoptów
  • 250 g chłodnego mascarpone
  • 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy
  • 3 łyżeczki amaretto
  • 300 g kajmaku
  • ok. 300 g mrożonych owoców malin lub czarnej porzeczki lub jagód. Może też być borówka amerykańska
  • kakao bez cukru
  • 5 szklaneczek ładnych do tiramisu – szklanych
  • kardamon – przyprawa sypka, ale tez w nasionku
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Zaparzamy mocną, prawdziwą kawę , dodajemy do niej likier. Mascarpone schładzamy w lodówce. Biszkopty moczymy w schłodzonej kawie i układamy w szklaneczkach. Do każdej włożyć po 3 biszkopty. Mascarpone przekładamy do miski i ubijamy mikserem. Dodajemy kajmak i ubijamy do powstania kremowej masy. Połowę masy wykładamy na biszkopty w szklaneczkach.

Dodajemy owoce. Jakie i ile - tu wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Kremem z mascarpone przykrywamy owoce i biszkopty. Następnie znowu układamy biszkopty. Przykrywamy resztką kremu. Posypujemy kakao. Posypujemy gałką muszkatołową oraz kardamonem.

Tiramisu Alla Turca
Tiramisu Alla Turca
Tiramisu Alla Turca
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości