Popisowe dania zwyciężczyni MasterChefa - Oli Nguyen

Ola Nguyen jest zwyciężczynią 7. edycji MasterChefa. W programie jej popisowymi daniami były: pieczony kurczak z sosem ostrygowym na sałacie, smażone bułeczki na parze z pastą z bakłażana i boczkiem oraz pierożki gyoza z papryką i kozim serem. I te właśnie te pyszności przygotowała dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN.

Pieczony kurczak z sosem ostrygowym na sałacie

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka ze skórą
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru nierafinowanego
  • 2 sałaty rzymskie
  • 1 grejpfrut
  • parę listków świeżej mięty i garść świeżej kolendry
  • garść wyprażonych nerkowców

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj sos ostrygowy, miód i sos sojowy z drobno poszatkowanym czosnkiem i szalotką. Wmasuj połowę sosu w udka ułożone w naczyniu żaroodpornym. Piecz kurczaka przez 45 minut, po połowie czasu zbastuj udka pozostałą marynatą.

Przygotuj sałatkę. Wymieszaj sos rybny, cukier i sok z limonki. Postrzęp sałatę rzymską na mniejsze części i wmasuj w liście przygotowany sos. Postrzęp mięso gotowego kurczaka. Cienko spłatkuj obranego grejpfruta. Na talerze ułóż trochę liści, na to grejpfrut i kurczaka.

Smażone bułeczki na parze z pastą z bakłażana i boczkiem

Składniki: Bułeczki na parze:

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 ml wody/mleka
  • 1 czubata łyżeczka drożdży instant
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2 kubki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Rozpuść cukier w ciepłym mleku. Wlej ciecz do dużej miski z wymieszaną mąką i drożdżami. Wyrób ciasto do gładkiej konsystencji. Odstaw przykrytą miskę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz rozrób. Podziel na 6 części. Ułóż małe bułeczki na kawałki papieru do pieczenia, aby ciasto nie przyklejało się do wkładu do gotowania na parze. Włóż do szerokiego garnka/woku wkład do gotowania na parze, wlej trochę wody, zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Ułóż bułeczki. Nałóż na otwór garnka ręcznik bawełniany i przykryj go pokrywką. W taki sposób unikniesz rozmoczenia bułeczek. Gotuj na średnim ogniu, aż bułeczki prawie podwoją swój rozmiar i w dotyku będą suche (ok. 15 minut). Nagrzej olej w garnku. Gotowe bułeczki usmaż na głębokim oleju aż ich skórka stanie się złocista i chrupiąca.

Pasta/ dip z bakłażana w 15 minut:

  • 2-3 bakłażany
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 1 mała garść świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • odrobina sosu rybnego
  • 1 szczypta czarnego pieprz

Przygotowanie:

Usuń szypułki z bakłażanów. Przekłuj warzywa widelcem lub nożem w kilku miejscach, aby nie wybuchły w mikrofalówce. Ułóż warzywa na talerzu i podgrzej w mikrofalówce na dużej mocy przez ok. 9 minut, aż owoce bakłażanu zaczną się zapadać i staną się miękkie. Po wyjęciu talerza pozostaw warzywa do ostygnięcia, a potem wydrąż miąższ do miski. Dodaj do miski majonez, sok z cytryny, startej skórki z cytryny i drobno posiekaną pietruszkę. Dopraw sosem rybnym do smaku (mi starcza 1/2 łyżeczki) i dodaj pieprzu.

Reszta:

  • 6 plastrów surowego boczku

Przygotowanie:

Usmaż boczek na patelni, na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący.

Bułeczki przekrój w poprzek, wyłóż pastą z bakłażanów i włóż do nich po 2 plastry boczku.

Łatwe pierożki gyoza z papryką i kozim serem

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłej wody

Farsz:

  • 100 g łuskanych pestek słonecznika
  • 150 g sera twarogowego koziego
  • 1 garść świeżej bazylii
  • parę listków świeżej szałwii
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • sól i pieprz
  • trochę oleju do smażenia

Przygotowanie:

Wyrób ciasto z mąki, soli i wody. Zawiń ciasto szczelnie w folię spożywczą i odłóż do odpoczęcia na pół godziny. Rozwałkuj je, na posypanym mąką blacie, tak cienko, by można było pod światłem zobaczyć odbicie ręki z drugiej strony. Oprósz ciasto mąką i wytnij koła o średnicy ok. 9-10 cm. Postępuj tak z resztą ciasta, przykrywając gotowe koła folią.

Aby przygotować farsz, w mikserze zmiel pestki słonecznika na drobną, piaskowatą masę. Drobno posiekaj paprykę oraz zioła i wymieszaj wszystko ze słonecznikiem i kozim serem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.

Na środek koła z ciasta nałóż czubatą łyżeczkę farszu, palcem posmaruj jej brzegi wodą i złóż suchymi dłońmi. Postępuj tak z resztą krążków ciasta. Rozgrzej na nieprzywierającej patelni na średnio-wysokim ogniu trochę oleju. Na gorący olej ułóż pierogi. Smaż je przez ok. 2 minuty aż ich spód będzie sztywny i zarumieniony. Wtedy wlej gorącą wodę do 1/3 ich wysokości, zakryj patelnię pokrywką i pozwól im się gotować przez ok. 3 minuty. Potem zdejmij pokrywkę, zmniejsz ogień na średni, odparuj wodę i zdejmij pierogi z patelni, gdy ich spód będzie chrupiący i złoty.

Ola Nguyen nowym MasterChefem. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości