Pieczony kurczak z sosem ostrygowym na sałacie
Składniki:
- 6 udek z kurczaka ze skórą
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml sosu ostrygowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka brązowego cukru nierafinowanego
- 2 sałaty rzymskie
- 1 grejpfrut
- parę listków świeżej mięty i garść świeżej kolendry
- garść wyprażonych nerkowców
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj sos ostrygowy, miód i sos sojowy z drobno poszatkowanym czosnkiem i szalotką. Wmasuj połowę sosu w udka ułożone w naczyniu żaroodpornym. Piecz kurczaka przez 45 minut, po połowie czasu zbastuj udka pozostałą marynatą.
Przygotuj sałatkę. Wymieszaj sos rybny, cukier i sok z limonki. Postrzęp sałatę rzymską na mniejsze części i wmasuj w liście przygotowany sos. Postrzęp mięso gotowego kurczaka. Cienko spłatkuj obranego grejpfruta. Na talerze ułóż trochę liści, na to grejpfrut i kurczaka.
Smażone bułeczki na parze z pastą z bakłażana i boczkiem
Składniki: Bułeczki na parze:
- 250 g mąki pszennej
- 130 ml wody/mleka
- 1 czubata łyżeczka drożdży instant
- 2,5 łyżki cukru
- 2 kubki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Rozpuść cukier w ciepłym mleku. Wlej ciecz do dużej miski z wymieszaną mąką i drożdżami. Wyrób ciasto do gładkiej konsystencji. Odstaw przykrytą miskę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz rozrób. Podziel na 6 części. Ułóż małe bułeczki na kawałki papieru do pieczenia, aby ciasto nie przyklejało się do wkładu do gotowania na parze. Włóż do szerokiego garnka/woku wkład do gotowania na parze, wlej trochę wody, zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Ułóż bułeczki. Nałóż na otwór garnka ręcznik bawełniany i przykryj go pokrywką. W taki sposób unikniesz rozmoczenia bułeczek. Gotuj na średnim ogniu, aż bułeczki prawie podwoją swój rozmiar i w dotyku będą suche (ok. 15 minut). Nagrzej olej w garnku. Gotowe bułeczki usmaż na głębokim oleju aż ich skórka stanie się złocista i chrupiąca.
Pasta/ dip z bakłażana w 15 minut:
- 2-3 bakłażany
- 2,5 łyżki majonezu
- 1 mała garść świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka pasty tahini
- odrobina sosu rybnego
- 1 szczypta czarnego pieprz
Przygotowanie:
Usuń szypułki z bakłażanów. Przekłuj warzywa widelcem lub nożem w kilku miejscach, aby nie wybuchły w mikrofalówce. Ułóż warzywa na talerzu i podgrzej w mikrofalówce na dużej mocy przez ok. 9 minut, aż owoce bakłażanu zaczną się zapadać i staną się miękkie. Po wyjęciu talerza pozostaw warzywa do ostygnięcia, a potem wydrąż miąższ do miski. Dodaj do miski majonez, sok z cytryny, startej skórki z cytryny i drobno posiekaną pietruszkę. Dopraw sosem rybnym do smaku (mi starcza 1/2 łyżeczki) i dodaj pieprzu.
Reszta:
- 6 plastrów surowego boczku
Przygotowanie:
Usmaż boczek na patelni, na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący.
Bułeczki przekrój w poprzek, wyłóż pastą z bakłażanów i włóż do nich po 2 plastry boczku.
Łatwe pierożki gyoza z papryką i kozim serem
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml ciepłej wody
Farsz:
- 100 g łuskanych pestek słonecznika
- 150 g sera twarogowego koziego
- 1 garść świeżej bazylii
- parę listków świeżej szałwii
- 2 czerwone słodkie papryki
- sól i pieprz
- trochę oleju do smażenia
Przygotowanie:
Wyrób ciasto z mąki, soli i wody. Zawiń ciasto szczelnie w folię spożywczą i odłóż do odpoczęcia na pół godziny. Rozwałkuj je, na posypanym mąką blacie, tak cienko, by można było pod światłem zobaczyć odbicie ręki z drugiej strony. Oprósz ciasto mąką i wytnij koła o średnicy ok. 9-10 cm. Postępuj tak z resztą ciasta, przykrywając gotowe koła folią.
Aby przygotować farsz, w mikserze zmiel pestki słonecznika na drobną, piaskowatą masę. Drobno posiekaj paprykę oraz zioła i wymieszaj wszystko ze słonecznikiem i kozim serem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
Na środek koła z ciasta nałóż czubatą łyżeczkę farszu, palcem posmaruj jej brzegi wodą i złóż suchymi dłońmi. Postępuj tak z resztą krążków ciasta. Rozgrzej na nieprzywierającej patelni na średnio-wysokim ogniu trochę oleju. Na gorący olej ułóż pierogi. Smaż je przez ok. 2 minuty aż ich spód będzie sztywny i zarumieniony. Wtedy wlej gorącą wodę do 1/3 ich wysokości, zakryj patelnię pokrywką i pozwól im się gotować przez ok. 3 minuty. Potem zdejmij pokrywkę, zmniejsz ogień na średni, odparuj wodę i zdejmij pierogi z patelni, gdy ich spód będzie chrupiący i złoty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN