Chrupiąca sałatka pełna nowalijek
Składniki:
- kalarepka,
- pęczek rzodkiewek,
- 1/2 pęczka szparagów,
- jabłka.
Składniki na dressing:
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki płynnego miodu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- świeżo mielony pieprz,
- szczypta soli,
- mięta,
- pistacje.
Przygotowanie:
Kalarepkę, rzodkiewki, jabłka i szparagi pokrój cieniutko na mandolinie, a następnie wymieszaj je w misce. Pistacje pokrusz, a miętę posiekaj. Połącz składniki dresingu, polej nim sałatkę, a na wierzch dodaj pistacje i miętę.
Rzodkiewka z marchewką
Składniki:
- pęczek rzodkiewek podłużnych,
- pęczek marchewek.
Składniki na sos:
- płaska łyżka płynnego masła orzechowego,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki tartego imbiru,
- łyżka soku z pomarańczy,
- sól.
Dodatkowo: natka pietruszki, garść orzechów włoskich, pestki z 1/2 granatu.
Przygotowanie:
Marchewki i rzodkiewki pokrój w słupki. Składniki sosu wymieszaj, a potem polej nim warzywa. Całość posyp orzechami, grantem i pietruszką.
Najlepsze wiosenne tosty
Składniki:
- 2 duże kromki chleba,
- 1/2 pęczka zielonych szparagów,
- 2 jajka,
- 4 łyżki sosu beszamelowego,
- łyżka masła czosnkowego,
- skórka otarta z cytryny,
- oliwa pietruszkowa,
- świeże kiełki.
Przygotowanie:
Kromki chleba posmaruj masłem czosnkowym, przykryj je przekrojonymi szparagami, polej sosem beszamelowym i włóż do piekarnika z włączoną funkcją grill na kilka minut, aż sos się zarumieni. Na podpieczone grzanki nakładaj jajka sadzone lub w koszulkach, udekoruj kiełkami i polej oliwą.
Zielone eklerki
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 250 ml wody,
- 130 g masła,
- 4 jajka,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Składniki na krem:
- 250 g pasty pistacjowej,
- 250 g mascarpone,
- 250 ml śmietanki 30%,
- łyżka cukru pudru/lukier,
- garść posiekanych pistacji.
Przygotowanie:
W garnku podgrzej wodę z masłem, a gdy masło się rozpuści, a woda zagotuje, dodaj mąkę i wymieszaj. Ciasto lekko podgrzewaj i mieszaj, aż zacznie ładnie odklejać się od łyżki. Wtedy przełóż ciasto do miski i lekko ostudź. Pojedynczo dodawaj jaja i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa nakładaj porcje ciasta na blachę z papierem do pieczenia, pamiętaj o odstępach. Piecz przez około 25 minut w 170 stopniach. Aby przygotować krem, wymieszaj mikserem wszystkie składniki. Masę nakładaj do środka eklerów lub nie. Posyp ciastka na wierzchu pistacjami.
Babeczki z kremem pistacjowym
Składniki:
- 300 g mąki tortowej,
- 100 g cukru,
- 60 g grubo siekanych pistacji,
- 3 jajka,
- 80 g oleju słonecznikowego,
- 300 g śmietany 18%,
- ziarenka wanilii,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj składniki suche, a w drugiej mokre. Połącz składniki z obu misek. Wypełnij 12-15 foremek na muffinki, pamiętając, że nieco urosną. Piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Po upieczeniu możesz je udekorować kremem pistacjowym z przepisu na eklerki.
Zobacz także:
- Wiosenne warzywa na talerzu. Pyszne i zdrowe nowalijki w daniach Piotra Kucharskiego
- Szybki makaron z nowalijkami – przepis Mariety Mareckiej
- Nowalijki dla dzieci - przepisy Darii Ładochy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Ania Starmach
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News