Kolorowe śniadania i sałatki z chrupiącymi nowalijkami. Sprawdź przepisy Ani Starmach

Źródło: Dzień Dobry TVN
Nowalijkowe sałatki i śniadania
Nowalijkowe sałatki i śniadania
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wiosna to czas pysznych, chrupiących i kolorowych warzyw. Można je dodać zarówno do dań serwowanych na śniadanie, jak i do sałatek czy babeczek. Poznaj przepisy Ani Starmach na potrawy z nowalijkami. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała chrupiącą sałatkę, rzodkiewkę z marchewką, wiosenne tosty, zielone eklerki i babeczki z kremem pistacjowym.

Chrupiąca sałatka pełna nowalijek

Składniki:

  • kalarepka,
    • pęczek rzodkiewek,
      • 1/2 pęczka szparagów,
        • jabłka.

          Składniki na dressing:

          • 2 łyżki oliwy,
            • 2 łyżeczki płynnego miodu,
              • 2 łyżeczki soku z cytryny,
                • świeżo mielony pieprz,
                  • szczypta soli,
                    • mięta,
                      • pistacje.

                        Przygotowanie:

                        Kalarepkę, rzodkiewki, jabłka i szparagi pokrój cieniutko na mandolinie, a następnie wymieszaj je w misce. Pistacje pokrusz, a miętę posiekaj. Połącz składniki dresingu, polej nim sałatkę, a na wierzch dodaj pistacje i miętę.

                        Chrupiąca sałatka pełna nowalijek
                        Chrupiąca sałatka pełna nowalijek
                        Chrupiąca sałatka pełna nowalijek
                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                        Rzodkiewka z marchewką

                        Składniki:

                        • pęczek rzodkiewek podłużnych,
                          • pęczek marchewek.

                            Składniki na sos:

                            • płaska łyżka płynnego masła orzechowego,
                              • łyżka sosu sojowego,
                                • łyżeczka soku z cytryny,
                                  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru,
                                    • łyżka soku z pomarańczy,
                                      • sól.

                                        Dodatkowo: natka pietruszki, garść orzechów włoskich, pestki z 1/2 granatu.

                                        Rzodkiewka z marchewką
                                        Rzodkiewka z marchewką
                                        Rzodkiewka z marchewką
                                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                                        Przygotowanie:

                                        Marchewki i rzodkiewki pokrój w słupki. Składniki sosu wymieszaj, a potem polej nim warzywa. Całość posyp orzechami, grantem i pietruszką.

                                        Najlepsze wiosenne tosty

                                        Składniki:

                                        • 2 duże kromki chleba,
                                          • 1/2 pęczka zielonych szparagów,
                                            • 2 jajka,
                                              • 4 łyżki sosu beszamelowego,
                                                • łyżka masła czosnkowego,
                                                  • skórka otarta z cytryny,
                                                    • oliwa pietruszkowa,
                                                      • świeże kiełki.

                                                        Przygotowanie:

                                                        Kromki chleba posmaruj masłem czosnkowym, przykryj je przekrojonymi szparagami, polej sosem beszamelowym i włóż do piekarnika z włączoną funkcją grill na kilka minut, aż sos się zarumieni. Na podpieczone grzanki nakładaj jajka sadzone lub w koszulkach, udekoruj kiełkami i polej oliwą.

                                                        Wiosenne tosty
                                                        Wiosenne tosty
                                                        Wiosenne tosty
                                                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                        Zielone eklerki

                                                        Składniki:

                                                        • 200 g mąki pszennej,
                                                          • 250 ml wody,
                                                            • 130 g masła,
                                                              • 4 jajka,
                                                                • łyżeczka cukru,
                                                                  • szczypta soli.

                                                                    Składniki na krem:

                                                                    • 250 g pasty pistacjowej,
                                                                      • 250 g mascarpone,
                                                                        • 250 ml śmietanki 30%,
                                                                          • łyżka cukru pudru/lukier,
                                                                            • garść posiekanych pistacji.
                                                                              Zielone eklerki
                                                                              Zielone eklerki
                                                                              Zielone eklerki
                                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              W garnku podgrzej wodę z masłem, a gdy masło się rozpuści, a woda zagotuje, dodaj mąkę i wymieszaj. Ciasto lekko podgrzewaj i mieszaj, aż zacznie ładnie odklejać się od łyżki. Wtedy przełóż ciasto do miski i lekko ostudź. Pojedynczo dodawaj jaja i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa nakładaj porcje ciasta na blachę z papierem do pieczenia, pamiętaj o odstępach. Piecz przez około 25 minut w 170 stopniach. Aby przygotować krem, wymieszaj mikserem wszystkie składniki. Masę nakładaj do środka eklerów lub nie. Posyp ciastka na wierzchu pistacjami.

                                                                              Babeczki z kremem pistacjowym

                                                                              Składniki:

                                                                              • 300 g mąki tortowej,
                                                                                • 100 g cukru,
                                                                                  • 60 g grubo siekanych pistacji,
                                                                                    • 3 jajka,
                                                                                      • 80 g oleju słonecznikowego,
                                                                                        • 300 g śmietany 18%,
                                                                                          • ziarenka wanilii,
                                                                                            • czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              W jednej misce wymieszaj składniki suche, a w drugiej mokre. Połącz składniki z obu misek. Wypełnij 12-15 foremek na muffinki, pamiętając, że nieco urosną. Piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Po upieczeniu możesz je udekorować kremem pistacjowym z przepisu na eklerki.

                                                                                              Babeczki z kremem pistacjowym
                                                                                              Babeczki z kremem pistacjowym
                                                                                              Babeczki z kremem pistacjowym
                                                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                              Źródło: Ania Starmach

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana