Pieczywo jest nieodłącznym elementem życia większości z nas. Spożywamy je na śniadanie, drugie śniadanie, kolację, a nawet jako dodatek do obiadu. Często nie wyobrażamy sobie życia bez pieczywa, ale co zrobić, gdy musimy zrezygnować z glutenu? W tym przypadku należy sięgnąć po chleb i bułki bezglutenowe. Tylko które bułki wybrać: domowej roboty czy ze sklepu? Pieczywo bezglutenowe warto kupować w sprawdzonych piekarniach, aby mieć pewność, że na żadnym z etapów wytwarzania nie doszło do zanieczyszczenia pieczywa glutenem. Jeśli nie mamy w okolicy takiej piekarni, warto upiec je samemu. Bułki maślane bezglutenowe, bułki bezglutenowe na sodzie, bułki bezglutenowe na zakwasie i inne rodzaje pieczywa bezglutenowego nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych, a przygotowując je samodzielnie, mamy pewność, co zawierają.
Bułki bezglutenowe - przepis
Przepis na bułki bezglutenowe jest niezwykle prosty, wystarczy wymienić mąkę na bezglutenową. Poniżej przedstawiamy przepis na bułki drożdżowe bezglutenowe.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Składniki na 3-4 bułki:
- 150 g mąki gryczanej bezglutenowej;
- pół opakowania drożdży bezglutenowych;
- 150 ml wody;
- 1 łyżka oliwy;
- bezglutenowe płatki owsiane do posypania.
Przygotowanie:
- Mąkę z wodą i drożdżami mieszaj w misce przez 4–5 minut, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Pod koniec dodaj oliwę.
- Uformuj z ciasta 3-4 bułki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220℃ i piecz około 20 minut. Po tym czasie posyp bułki płatkami i piecz jeszcze 25–30 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
Przepis na bułki bezglutenowe bez drożdży
Jeśli wolisz przygotować bułki bez użycia drożdży, znajdzie się i taki przepis. Niezbędny jest jednak jakiś produkt, dzięki któremu bułki wyrosną w piekarniku. Dlatego warto przygotować bułki bezglutenowe na proszku do pieczenia.
Składniki na 3-4 bułki:
- 1 ½ szklanki mąki gryczanej bezglutenowej;
- 75 ml mleka;
- 20 g masła;
- 1 jajko do ciasta;
- 1 jajko do posmarowania z wierzchu;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- ½ łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Wymieszaj w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masło i rozgnieć wszystko palcami. Dodaj roztrzepane jajko i wyrób całość na gładką masę.
- Z masy uformuj 4 równej długości wałki, a następnie zapleć je w podwójne ósemki. Przełóż bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Bułki bezglutenowe gryczane piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180℃.
Przepis na bułki bezglutenowe kukurydziane
Domowe bułki bezglutenowe można upiec również z mąki kukurydzianej, dzięki której będą miały charakterystyczny kolor. A jeśli w poniższym przepisie mąkę kukurydzianą zastąpisz ryżową, otrzymasz bułki ryżowe bezglutenowe.
Składniki na 3-4 bułki:
- 1 ⅓ szklanki mąki kukurydzianej;
- 2 jajka;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 150 ml jogurtu naturalnego;
- po 1 łyżeczce miodu i oleju.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. W zależności od konsystencji ciasta możesz dodać więcej wody lub mąki. Podziel ciasto na części i uformuj z nich bułki.
- Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 25–30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200℃.
Bułki owsiane bezglutenowe - przepis
Dla bezglutenowców sprawdzą się również bułki owsiane bezglutenowe. Należy jednak upewnić się, że płatki owsiane nie zawierają glutenu (trzeba szukać symbolu przekreślonego kłosa na opakowaniu). Chociaż owies z natury jest bezglutenowy, to może ulec zanieczyszczeniu w procesie produkcji.
Składniki na 4-5 bułek:
- 1 szklanka drobno zmielonych płatków owsianych;
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej;
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej;
- pół opakowania drożdży;
- ½ szklanki mleka owsianego;
- 2–3 łyżki oleju rzepakowego;
- 1 łyżeczka cukru, ¼ łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Wymieszaj w misce oba rodzaje mąki, zmielone płatki i drożdże.
- W rondelku zagotuj wodę z mlekiem owsianym i z dodatkiem cukru oraz soli. Przelej zawartość rondelka do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszaj.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia mniej więcej na godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na 4–5 porcji, uformuj z nich bułki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 30 minut.
- Piecz 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200℃.
Bułki jaglane bezglutenowe - przepis
Bezglutenowe bułki można zrobić również z niezwykle popularnej i smacznej mąki jaglanej.
Składniki na 3-4 bułki:
- 200 g bezglutenowej mąki jaglanej;
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej;
- 1 łyżeczka suszonych drożdży;
- ok. 150 ml letniej wody;
- ½ łyżeczki soli;
- ½ łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z kaszą, drożdżami, solą i cukrem. Zagnieć ciasto, dodając wodę w odpowiedniej ilości, aby ciasto nie było zbyt mokre ani zbyt suche. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przykryj ciasto ściereczką i odstaw mniej więcej na godzinę, żeby wyrosło.
- Po tym czasie podziel ciasto na 3–4 części i uformuj z nich bułki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponownie przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
- Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200℃.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kuchnia Babuni Andrzeja Polana, czyli przysmaki jak od babci
- Przepisy Ani Starmach na gofry w różnych wersjach: belgijskie, czekoladowe, kokosowe
- Tortille na cały dzień z przepisów zwyciężczyni IX edycji programu "MasterChef"
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Pongasn68/Getty Images