Bułki bezglutenowe - domowe czy ze sklepu? Doradzamy, które wybrać

Autor:
Adrian
Adamczyk
Pieczywo na drewnianej desce

Bułki bezglutenowe to smaczna alternatywa dla osób, które unikają glutenu. Poznaj propozycje ich przygotowania i wybierz najlepszy przepis na bułki bezglutenowe.

Pieczywo jest nieodłącznym elementem życia większości z nas. Spożywamy je na śniadanie, drugie śniadanie, kolację, a nawet jako dodatek do obiadu. Często nie wyobrażamy sobie życia bez pieczywa, ale co zrobić, gdy musimy zrezygnować z glutenu? W tym przypadku należy sięgnąć po chleb i bułki bezglutenowe. Tylko które bułki wybrać: domowej roboty czy ze sklepu? Pieczywo bezglutenowe warto kupować w sprawdzonych piekarniach, aby mieć pewność, że na żadnym z etapów wytwarzania nie doszło do zanieczyszczenia pieczywa glutenem. Jeśli nie mamy w okolicy takiej piekarni, warto upiec je samemu. Bułki maślane bezglutenowe, bułki bezglutenowe na sodzie, bułki bezglutenowe na zakwasie i inne rodzaje pieczywa bezglutenowego nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych, a przygotowując je samodzielnie, mamy pewność, co zawierają. 

Bułki bezglutenowe - przepis

Przepis na bułki bezglutenowe jest niezwykle prosty, wystarczy wymienić mąkę na bezglutenową. Poniżej przedstawiamy przepis na bułki drożdżowe bezglutenowe

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Składniki na 3-4 bułki:

  • 150 g mąki gryczanej bezglutenowej;
  • pół opakowania drożdży bezglutenowych;
  • 150 ml wody;
  • 1 łyżka oliwy;
  • bezglutenowe płatki owsiane do posypania.

Przygotowanie:

  1. 1Mąkę z wodą i drożdżami mieszaj w misce przez 4–5 minut, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Pod koniec dodaj oliwę.
  2. 2Uformuj z ciasta 3-4 bułki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220℃ i piecz około 20 minut. Po tym czasie posyp bułki płatkami i piecz jeszcze 25–30 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.

Przepis na bułki bezglutenowe bez drożdży

Jeśli wolisz przygotować bułki bez użycia drożdży, znajdzie się i taki przepis. Niezbędny jest jednak jakiś produkt, dzięki któremu bułki wyrosną w piekarniku. Dlatego warto przygotować bułki bezglutenowe na proszku do pieczenia.

Składniki na 3-4 bułki:

  •  1 ½ szklanki mąki gryczanej bezglutenowej;
  • 75 ml mleka;
  • 20 g masła;
  • 1 jajko do ciasta;
  • 1 jajko do posmarowania z wierzchu;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • ½ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. 1Wymieszaj w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masło i rozgnieć wszystko palcami. Dodaj roztrzepane jajko i wyrób całość na gładką masę.
  2. 2Z masy uformuj 4 równej długości wałki, a następnie zapleć je w podwójne ósemki. Przełóż bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  3. 3Bułki bezglutenowe gryczane piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180℃.

Przepis na bułki bezglutenowe kukurydziane

Domowe bułki bezglutenowe można upiec również z mąki kukurydzianej, dzięki której będą miały charakterystyczny kolor. A jeśli w poniższym przepisie mąkę kukurydzianą zastąpisz ryżową, otrzymasz bułki ryżowe bezglutenowe.

Składniki na 3-4 bułki:

  • 1 ⅓ szklanki mąki kukurydzianej;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 150 ml jogurtu naturalnego;
  • po 1 łyżeczce miodu i oleju.

Przygotowanie:

  1. 1Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. W zależności od konsystencji ciasta możesz dodać więcej wody lub mąki. Podziel ciasto na części i uformuj z nich bułki.
  2. 2Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 25–30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200℃.

Bułki owsiane bezglutenowe - przepis

Dla bezglutenowców sprawdzą się również bułki owsiane bezglutenowe. Należy jednak upewnić się, że płatki owsiane nie zawierają glutenu (trzeba szukać symbolu przekreślonego kłosa na opakowaniu). Chociaż owies z natury jest bezglutenowy, to może ulec zanieczyszczeniu w procesie produkcji.

Składniki na 4-5 bułek:

  • 1 szklanka drobno zmielonych płatków owsianych;
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej;
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej;
  • pół opakowania drożdży;
  • ½ szklanki mleka owsianego;
  • 2–3 łyżki oleju rzepakowego;
  • 1 łyżeczka cukru, ¼ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. 1Wymieszaj w misce oba rodzaje mąki, zmielone płatki i drożdże.
  2. 2W rondelku zagotuj wodę z mlekiem owsianym i z dodatkiem cukru oraz soli. Przelej zawartość rondelka do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszaj.
  3. 3Odstaw ciasto do wyrośnięcia mniej więcej na godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na 4–5 porcji, uformuj z nich bułki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 30 minut.
  4. 4Piecz 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200℃.

Bułki jaglane bezglutenowe - przepis

Bezglutenowe bułki można zrobić również z niezwykle popularnej i smacznej mąki jaglanej.

Składniki na 3-4 bułki:

  • 200 g bezglutenowej mąki jaglanej;
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży;
  • ok. 150 ml letniej wody;
  • ½ łyżeczki soli;
  • ½ łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. 1Mąkę wymieszaj z kaszą, drożdżami, solą i cukrem. Zagnieć ciasto, dodając wodę w odpowiedniej ilości, aby ciasto nie było zbyt mokre ani zbyt suche. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przykryj ciasto ściereczką i odstaw mniej więcej na godzinę, żeby wyrosło.
  2. 2Po tym czasie podziel ciasto na 3–4 części i uformuj z nich bułki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponownie przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  3. 3Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200℃.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Pongasn68/Getty Images