Bułki bezglutenowe - domowe czy ze sklepu? Doradzamy, które wybrać

Pieczywo na drewnianej desce
Bułki bezglutenowe - domowe czy ze sklepu?
Źródło: Pongasn68/Getty Images
Bułki bezglutenowe to smaczna alternatywa dla osób, które unikają glutenu. Poznaj propozycje ich przygotowania i wybierz najlepszy przepis na bułki bezglutenowe.

Pieczywo jest nieodłącznym elementem życia większości z nas. Spożywamy je na śniadanie, drugie śniadanie, kolację, a nawet jako dodatek do obiadu. Często nie wyobrażamy sobie życia bez pieczywa, ale co zrobić, gdy musimy zrezygnować z glutenu? W tym przypadku należy sięgnąć po chleb i bułki bezglutenowe. Tylko które bułki wybrać: domowej roboty czy ze sklepu? Pieczywo bezglutenowe warto kupować w sprawdzonych piekarniach, aby mieć pewność, że na żadnym z etapów wytwarzania nie doszło do zanieczyszczenia pieczywa glutenem. Jeśli nie mamy w okolicy takiej piekarni, warto upiec je samemu. Bułki maślane bezglutenowe, bułki bezglutenowe na sodzie, bułki bezglutenowe na zakwasie i inne rodzaje pieczywa bezglutenowego nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych, a przygotowując je samodzielnie, mamy pewność, co zawierają. 

Bułki bezglutenowe - przepis

Przepis na bułki bezglutenowe jest niezwykle prosty, wystarczy wymienić mąkę na bezglutenową. Poniżej przedstawiamy przepis na bułki drożdżowe bezglutenowe

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Składniki na 3-4 bułki:

  • 150 g mąki gryczanej bezglutenowej;
    • pół opakowania drożdży bezglutenowych;
      • 150 ml wody;
        • 1 łyżka oliwy;
          • bezglutenowe płatki owsiane do posypania.

            Przygotowanie:

            1. Mąkę z wodą i drożdżami mieszaj w misce przez 4–5 minut, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Pod koniec dodaj oliwę.
              1. Uformuj z ciasta 3-4 bułki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220℃ i piecz około 20 minut. Po tym czasie posyp bułki płatkami i piecz jeszcze 25–30 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.

                Przepis na bułki bezglutenowe bez drożdży

                Jeśli wolisz przygotować bułki bez użycia drożdży, znajdzie się i taki przepis. Niezbędny jest jednak jakiś produkt, dzięki któremu bułki wyrosną w piekarniku. Dlatego warto przygotować bułki bezglutenowe na proszku do pieczenia.

                Składniki na 3-4 bułki:

                •  1 ½ szklanki mąki gryczanej bezglutenowej;
                  • 75 ml mleka;
                    • 20 g masła;
                      • 1 jajko do ciasta;
                        • 1 jajko do posmarowania z wierzchu;
                          • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
                            • ½ łyżeczki soli.

                              Przygotowanie:

                              1. Wymieszaj w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masło i rozgnieć wszystko palcami. Dodaj roztrzepane jajko i wyrób całość na gładką masę.
                                1. Z masy uformuj 4 równej długości wałki, a następnie zapleć je w podwójne ósemki. Przełóż bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
                                  1. Bułki bezglutenowe gryczane piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180℃.

                                    Przepis na bułki bezglutenowe kukurydziane

                                    Domowe bułki bezglutenowe można upiec również z mąki kukurydzianej, dzięki której będą miały charakterystyczny kolor. A jeśli w poniższym przepisie mąkę kukurydzianą zastąpisz ryżową, otrzymasz bułki ryżowe bezglutenowe.

                                    Składniki na 3-4 bułki:

                                    • 1 ⅓ szklanki mąki kukurydzianej;
                                      • 2 jajka;
                                        • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
                                          • 150 ml jogurtu naturalnego;
                                            • po 1 łyżeczce miodu i oleju.

                                              Przygotowanie:

                                              1. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. W zależności od konsystencji ciasta możesz dodać więcej wody lub mąki. Podziel ciasto na części i uformuj z nich bułki.
                                                1. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 25–30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200℃.

                                                  Bułki owsiane bezglutenowe - przepis

                                                  Dla bezglutenowców sprawdzą się również bułki owsiane bezglutenowe. Należy jednak upewnić się, że płatki owsiane nie zawierają glutenu (trzeba szukać symbolu przekreślonego kłosa na opakowaniu). Chociaż owies z natury jest bezglutenowy, to może ulec zanieczyszczeniu w procesie produkcji.

                                                  Składniki na 4-5 bułek:

                                                  • 1 szklanka drobno zmielonych płatków owsianych;
                                                    • ¼ szklanki mąki kukurydzianej;
                                                      • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej;
                                                        • pół opakowania drożdży;
                                                          • ½ szklanki mleka owsianego;
                                                            • 2–3 łyżki oleju rzepakowego;
                                                              • 1 łyżeczka cukru, ¼ łyżeczki soli.

                                                                Przygotowanie:

                                                                1. Wymieszaj w misce oba rodzaje mąki, zmielone płatki i drożdże.
                                                                  1. W rondelku zagotuj wodę z mlekiem owsianym i z dodatkiem cukru oraz soli. Przelej zawartość rondelka do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszaj.
                                                                    1. Odstaw ciasto do wyrośnięcia mniej więcej na godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na 4–5 porcji, uformuj z nich bułki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 30 minut.
                                                                      1. Piecz 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200℃.

                                                                        Bułki jaglane bezglutenowe - przepis

                                                                        Bezglutenowe bułki można zrobić również z niezwykle popularnej i smacznej mąki jaglanej.

                                                                        Składniki na 3-4 bułki:

                                                                        • 200 g bezglutenowej mąki jaglanej;
                                                                          • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej;
                                                                            • 1 łyżeczka suszonych drożdży;
                                                                              • ok. 150 ml letniej wody;
                                                                                • ½ łyżeczki soli;
                                                                                  • ½ łyżeczki cukru.

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    1. Mąkę wymieszaj z kaszą, drożdżami, solą i cukrem. Zagnieć ciasto, dodając wodę w odpowiedniej ilości, aby ciasto nie było zbyt mokre ani zbyt suche. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przykryj ciasto ściereczką i odstaw mniej więcej na godzinę, żeby wyrosło.
                                                                                      1. Po tym czasie podziel ciasto na 3–4 części i uformuj z nich bułki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponownie przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
                                                                                        1. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200℃.

                                                                                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Pongasn68/Getty Images

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości